Útmutató gólyáknak - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Útmutató gólyáknak: így készülj fel az új életedre

Szomorú, de a nyár máris elmúlt, és kezdődik az újabb félév a suliban… Bár a gólyáknak ez éppen nem egy újabb, hanem Az Első Félév, ami sok izgalmat, és rengeteg változást hoz magával minden egyetemista és fősulis diák életében. Nem árt (lelkileg is) felkészülni az első pár hónapra, hogy elkerüld a felesleges stresszt és a rosszkedvet emiatt. Gólyáknak kötelező olvasmány iskolaszövetkezetünk csapatától, felsőbb éveseknek pedig ajánlott ismétlő! 😉

Az új otthonod

Ha az otthonodtól távol tanulsz tovább, remélhetőleg az albérleted vagy a sikeres kollégiumi jelentkezésed már megvan. Jó eséllyel azt is eltervezted már, hogy mikor fogsz beköltözni az új „otthonodba”. Csomagolás előtt írj egy listát mindenről, amire szükséged lehet a következő félév során a sulihoz, munkához, vagy általában a hétköznapokhoz!

Költözés - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Bizonyosodj meg róla, hogy nem kell-e beszerezned 1-2 bútort, esetleg konyhai vagy más eszközt (pl. szendvicssütő, tükör, zuhanypapucs) a lakásba. Ha valami még hiányzik, mindenképpen pótold még a beköltözés előtt, hiszen az iskola mellett ki tudja, mire jut majd időd.

Tipp: Ne feledkezz meg azokról a dolgokról sem, amik az otthon érzetét nyújthatják az először még idegen helyen! Néhány növény, a kedvenc díszpárnád vagy akár egy függöny is sokat számíthat.

Új otthon - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Enni mit fogsz?

Nyilván könnyebb helyzetben vannak azok, akik az egyetem alatt is otthon lakhatnak, de valljuk be, a koli és az albi sokkal izgalmasabb. 😉 Rengeteg új kihívással kell szembenézned, hiszen most derül ki, mennyire jól osztod be a pénzed, amiben nagy szerepe van az étkezési szokásaidnak is. Ha eddig nem szerettél főzni – valószínűleg ezután sem fogod megkedvelni. Azonban jó esetben nagyon kreatívvá válsz majd, ha olcsó ételek gyors és tápláló elkészítéséről lesz szó.

Olcsó ételek - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Egy-egy nap azonban biztosan lesz olyan, hogy nem fogsz tudni vagy nem akarsz otthon főzni, és kénytelen leszel beülni valahova, ezért érdemes utánajárnod, akár már a suli előtt, hogy hol tudsz megebédelni olcsón pl. egy lyukas óra alatt, vagy annak, hogy hol adnak kedvezményes menüt diákoknak.

Tipp: A suli első heteiben is érdemes lesz hallgatóznod és figyelned, ki hova jár, és ki tudja, talán találsz egy tökéletes helyet az óraközi tanuláshoz (vagy az utolsó pillanatban megírt beadandókhoz) is!

Ebéd olcsón - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Nézz utána a közlekedésnek is! Tudod már, hogy jutsz el a leggyorsabban a (leendő) lakhelyedtől a suliba? Ha egyébként is a környéken laksz, érdemes tesztelni pár útvonalat még a suli előtt, nehogy éppen az első óráidról késs el! Nézz utána a bérlet árának és az egyéb közlekedési lehetőségeknek (pl. bicikli, roller) is, ha spórolni szeretnél.

Ne feledd az iskolát!

Amikor egy diák egyetemre kerül, sokszor annyi változás történik egyszerre az életében, hogy a sok újdonság és intéznivaló (költözés, gólyatábor, stb.) között szinte el is feledkezik magáról az egyetemről. Pedig nem árt erre is felkészülni, mind eszközökkel, mind lelkiekben.

Ellenőrizd, hogy hány tantárgyad lesz a félévben, lesz-e ezekre elengedő füzeted jegyzetelni, vagy van-e laptopod, aminek jól bírja az aksija… egyáltalán van-e laptopod, ami alkalmas rá, hogy futószalagon gyártsd majd a beadandókat. Van olyan táskád, amiben mindez elfér, és szívesen hordanád a suliba?

Eszközök az iskolához - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Ezenkívül az iskolakezdés lelki oldala sem utolsó, főleg, ha ez egy új környezetben történik.

Tipp: Gondold végig, hogy melyik az a hely, ahol mindig ki tudsz kapcsolódni, kik azok az emberek, akik társaságában mindig jól érzed magad, és mi az a tevékenység, ami bármikor meg tud nyugtatni.

Kikapcsolódás - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Egy-egy nehezebb nap után pedig jusson eszedbe, hogy ezekhez bármikor tudsz fordulni. Egy rosszabb nap a suliban, egy stresszesebb meló, vagy akár egy akaratlanul egyedül töltött nap után rengeteget jelenthetnek ezek, ha egy kicsit magad alatt lennél. Sőt, használd ki a nyár utolsó hétvégéjét, és tölts el velük egy kis időt most is!

Kezdj el felkészülni diákszövetkezetünkkel az egyetem első félévére, pénzügyileg is!

Nézz szét az aktuális állásaink közt, és jelentkezz arra, ami beleillik a napirendedbe!

Nem tudod hogy fogj neki? Semmi gond!

Amennyiben szeretnél képbe kerülni a diákmunka vállalás alapfogalmaival, kattints ide!

News