Önkéntesség és diákmunka: Hogyan járul hozzá a karrieredhez?

Önkéntesség és diákmunka: Hogyan járul hozzá a karrieredhez?

Miért fontos az önkéntesség és a diákmunka?

“Az önkéntesség nem az ingyen végzett munka fontosságáról szólt, hanem a szabadságról, hogy valami fontosat tehessek.” – Greg Baldwin.

Az előző blogcikkeinkben sokat írtunk arról, hogy a diákmunka hogyan segít a személyes fejlődésedben és a karrieredben, de biztosan felmerült már benned is az a kérdés a karriered kapcsán, hogy miért lehet előnyös, ha az önéletrajzodban szerepel az önkéntesség is, mint a társadalomért végzett extra tevékenység?

Hogyan járul hozzá az önkéntesség karriered alakulásához?

Archibald McIndoe új-zélandi sebésztől származik a következő idézet: “A készség szép és a zsenialitás nagyszerű, de a megfelelő kapcsolatok értékesebbek mindkettőnél.” Ez mind a diákmunka, mind az önkéntesség összefüggésében is értelmezhető, ugyanis:

A munka világának egyik szerves része a kapcsolatépítés, mely olyan előnyöket ad a kezedbe, melyeket nem is gondolnál. Előfordulhat, hogy jövőben a korábban kialakított ismerettségeidnek hála töltesz be egy későbbi állást, találkozol fontos emberekkel, csoportokkal, rajtuk keresztül vagy velük karöltve pedig akár egy adott szakterület mélyére is láthatsz. Segítenek továbbá, hogy könnyebben megtaláld a legbelső miértedet, a céljaidat, motivációidat.

Az életed során betöltött különböző feladatkörökben rengeteg kérdéssel szembesülhetsz, melyek megválaszolásával közelebb kerülhetsz a végső célodhoz. Ráláthatsz lehetséges karrierutakra, megtapasztalhatod, hogy mi való neked, mit szeretsz csinálni és mit nem, ezáltal is növelve az önismereted mértékét.

Ezen túl vannak olyan készségek, melyeket nem tudsz összeszedni a suliban, de a diákmunka vagy az önkéntesség során könnyedén. és Előny ha már a tanulmányaid alatt kilépsz a munka világába, nem fogsz tapasztalat nélkül, tanácstalanul állni az oktatásban eltöltött évek után a felnőtt élet kapujában.

Valljuk be, az sem utolsó szempont az önkéntesség és a diákmunka mellett, hogy  jól mutat a CV-dben és a Linkedin profilodban is.

Hogyan fejlődhetsz általuk emberileg?

Hiszed vagy sem, a diákmunka és az önkéntesség a személyes fejlődésedet és  a karrierutadat is szolgálni fogja. Korábbi blogcikkeinkben már többször ecseteltük a diákmunkával megszerzett készségek fontosságát, ami nincs másképp az önkéntesség esetében sem. Olyan  a későbbi munkádba átkonvertálható  képességeket fejleszthetsz ki, mint az önfegyelem, időmenedzsment, problémamegoldás, kreatív gondolkodás, interperszonális kommunikáció, asszertivitás, vezetés, problémamenedzsment, előadásmód és csapatmunka.

Gondolj csak bele!

Ha olyan a feladatköröd, egy idő után gördülékenyen beszélsz a legkülönfélébb, számodra idegen emberekkel, ami hatalmas előny a munkaerőpiacon! Az ismereteid mélyülnek a gyakorlással, ami a pozitív visszacsatolások révén majd a büszkeség érzésével tölt el.  A komfortzónád folyamatos elhagyása által az önbizalmad is nőni fog, így motiváltabb leszel a kihívásokkal szemben.

Emberi szempontból a legnagyobb előnyöket hagytuk utoljára: felelősséget vállalsz, kihívásokkal nézel szembe, kiveszed a részed a társadalom egészéből, edzed a lelki békéd, és jót teszel másokkal.

Az önkéntesség átsegíthet a magánéleti nehézségeken, mentális problémákon. Pozitív hatásairól már több kutatás is született.. Lehetséges, hogy még életre szóló barátságokat is kötsz önkéntes időszakod alatt.

Nemcsak te, hanem a társadalom is profitálni fog az önkéntességedből. Olvass tovább önfejlesztés és motiváció témában, nézz körbe blogcikkeink között, vagy ha diákmunkára fáj a fogad, akkor nézz szét aktuális ajánlataink között!

Egyéb