Egy lány ül a laptop előtt, a kezében egy könyv

A diákmunkával önfegyelem? Lehetséges!

Az önfegyelem

A motiváció lendületet és kedvet ad, ugyanakkor megfelelő “üzemanyag” híján hamar lelohad, nem tartós. Hogyan is hagyatkozhatnál rá hosszútávon? A motivációval szemben az önfegyelem azt jelenti, hogy akkor is csinálsz valamit, ha épp nincs kedved hozzá. Az önfegyelem építhető, tanulható. Gondolj rá úgy, mint egy izomra, amit edzeni lehet, és ahogy az edzésnek sincs eredménye egyik napról a másikra, úgy az önfegyelem fejlesztéséhez is idő, energia és munka szükségeltetik. Nagyon fontos, hogy ne egy megszorító, puritán életmódot társíts hozzá. Inkább azt a felszabadító érzést, hogy a saját életed szereplője vagy, te irányítod az elmédet és rendelkezel az időd felett is.

Egy emberi alak megy felfelé a lépcsőn

Az önfegyelem és a hatékonyság fejlesztése diákmunkával: a szokások kialakítása

A diákmunka melletti egyik legfontosabb érv az, hogy lehetőséged van általa tapasztalatot szerezni és fejleszteni az önállóságodat. Ahogy a reggeli rutin vagy az edzés, úgy a munkába járás is egy szokásrendszer. Miután a viselkedés szokássá válik, az agyad megtanulja azt. A döntési mechanizmusok átállnak “robotpilóta” üzemmódba, ahol az agyad elfogadja, hogy ez a dolgok természetes rendje. Először lehet, hogy nehéz lesz például felkelned, de az ébresztőórával való szinkron-ébredés akár egy-két hét után átalakul szokássá, ez a rutin pedig segíteni fog téged a tanulásban és más területeken is.

Az önfegyelem próbája: a pénzed beosztása

A dolgozó diák-lét megtanítja, hogy a pénzed kezeléséhez nagy önfegyelemre van szükség, így az azzal való gazdálkodás a napjaid szerves részévé válik.

Az önfegyelem alapja az időmenedzsment

Ahogy a legtöbben, lehet, hogy te is arra vagy berendezkedve, hogy kényelmes legyél: félsz a kellemetlenségektől, az újtól. A halogatás legyőzésében a kulcs az, hogy az agyadban futó kifogás cunamit megállítva a figyelmedet a legfontosabb teendőkre fókuszálod. Hisz a napi mikrodöntések visznek előrébb, vagy épp tartanak fogságban. Az órákra járás, a részmunkaidős munka, a baráti társaságok és a hobbikra szánt idő sűrű időbeosztást eredményez, de a sok feladat közti zsonglőrködés megtanít priorizálni,  segít az időgazdálkodási készséged és az önfegyelmed fejlesztésében. Sőt, általában véve szervezettebbé és hatékonyabbá válsz az időddel kapcsolatban, előre tervezel, hogy mindent be tudj illeszteni a rendelkezésedre álló korlátozott keretbe. Segít erősebb munkamorált kialakítani, perspektívába helyezi a feladatokat, és megmutatja, hogyan lehet azokat minél kevesebb idő alatt teljesíteni. Megérted az idő értékét, a tervezést, és felismered, hogy mikor kell véget vetni a halogatásnak.

Önmegtartóztatás egyenlő önfegyelem: Te hogyan tudod kezelni az ügyfeleket?

Amennyiben olyan területen dolgozol – pl. vendéglátás – , ahol napi szinten kommunikálsz a vendégekkel vagy az ügyfelekkel, ott alapvető, hogy kedvesnek és türelmesnek kell lenned bármilyen szituációban. Az önfegyelem a későbbi munkád során is jól fog jönni, főképp a stresszesebb időszakokban.

Egy lány középen, körülötte szimbólumok: telefon, óra, hangosbeszélő, kördiagram

A fentieken túlmenően a részmunkaidős munka hatékony módja a kapcsolatépítésnek, amit később a magánéletedben vagy a karrieredben kamatoztathatsz.

Végül ne feledd magadat megjutalmazni, néha belefér egy kis lazulás, Netflix vagy baráti találkozó, a lényeg a rendszerességen és a szokásokon van, egy kis kilengés nem fogja megakasztani azt. Az áldozat üzemmódból való kilépés a te felelősséged, tiszteld annyira magad, hogy megszünteted az önszabotáló hiedelmeidet. Higgy abban, hogy bármi is a cél, az önfegyelem fog eljuttatni oda!

Az önfegyelem gyakorláson múlik. Mi lenne ennél jobb környezet, mint egy nyári diákmunkánál, ahol kipróbálhatod és fejlesztheted magad? Ha bebiztosítanád magad, nézz körül aktuális ajánlataink között!


Egyéb