A stresszkezelési tippek átsegítenek az év végi hajrán.

Stresszkezelési tippek az év végi hajrához

1. Vedd elejét már reggel!

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha problémásan indul a reggel, akkor szinte az egész nap meg van bélyegezve: ha dugóba került a villamos, megáztál az egyetemre menet vagy otthon hagytad a pénztárcádat, onnantól könnyen negatív fénybe borul a nap. Törekedj arra, hogy valami pozitívummal induljon a reggeled! Kelj korán, hogy ne legyen kapkodás a reggel és egyél meg egy finom reggelit, igyál meg egy csésze teát, hallgass zenét, vagy olvass egy kicsit. Elég fél órát rászánni egy kellemes tevékenységre és az egész napod meghálálja!

A legjobb stresszkezelési tipp egy pozitív reggeli rutin kialakítása.

2. Legyen szigorú napirended az év végi hajrá alatt!

Gyakran az év végi hajrá azért tűnik ennyire stresszesnek, mert a sok teendőt nem tudjuk észben tartani és ott a folyamatos félelem, hogy valamit elfelejtünk, valamire még sem marad idő. Ezt a fajta stresszt nagyon egyszerűen kordában lehet tartani, ha pontosan tudod, hogy egy nap mire van időd és milyen feladatoknak kell a végére érj.

Akinek nincs esze, legyen notesze, szokták mondani: szerezz be egy határidőnaplót vagy egy bullet journalt és kis részfeladatokra oszd le a nagy egészet, hogy mindennel időben végezz!

A napi rutin hozzájárul a stabil mentális állapothoz, így a legjobb, ha minden nap ugyanakkor kelsz és fekszel le. Hagyd az éjszakázást és az energiaitalozást másra és inkább készülj fel higgadtan és időben a megmérettetésekre!

Korábbi blogcikkünkben arról írtunk tippeket, hogy hogyan lehet megelőzni a halogatást: ha érdekel a téma, mindenképp olvasd el!

Egy kiadós reggeli az összes többi stresszkezelési tippet lepipálja!

3. Így add ki magadból!

Ha túl sok gondolat cikázik a fejedben, érdemes dedikált módon rendbeszedni ezeket a gondolatokat, hogy kevésbé nyomasszanak. Idegesítenek a szaktársaid vagy úgy érzed, igazságtalanul sok feladatot adott az egyetemi professzor? Fogj egy naplót vagy akár csak egy Word dokumentumot és jegyezd fel ezeket a stresszfaktorokat, hátha így egyben ki tudod adni magadból a frusztrációdat.

Ha a naplóírást nem neked találták ki, akár meditálhatsz is! A Youtube-on már rengeteg vezetett meditáció ingyenesen elérhető. Napi tíz percnyi meditáció is sokat segíthet abban, hogy nyugodtabbnak érezd magad!

Az egyik leghasznosabb stresszkezelési tipp a rendszeres naplózás.

4. Az ideális környezet

Az év végi hajrá lenyomata a szobában gyakran úgy alakul, hogy még a földön is jegyzetek hevernek, már hetek óta nem volt idő kitakarítani és persze kéznél vannak olyan káros kellékek, mint a cigi, az energiaital vagy túl sok kávé.

Ha minél gondmentesebben szeretnéd letudni ezt az időszakot, inkább válaszd a nyugtató hatású eszközöket! Illatgyertya, meleg tónusú hangulatvilágítás, kávé és cigi helyett pedig igyál teát és szedj magnéziumot! A magnéziumnak stressz- és szorongásoldó hatása van, ha tablettaként nem szeretnéd szedni, rengeteg zöldségben és hüvelyesben is megtalálható.

Ahhoz pedig, hogy kellően koncentrálni tudj a teendőkre, már kifejezetten tanulásra fejlesztett zenék is elérhetőek, és talán mondani sem kell, de a telefon értesítéseit mindenképp kapcsold ki!

Sikerekben gazdag évzárást kívánunk!

Az anyagiakon nem akarsz stresszelni? Vállalj diákmunkát extra zsebpénzért az Y Generációnál, jelentkezz még ma!

Egyéb