A halogatás rengeteg egyetemistát érint

Halogatás, az egyetemista lét mumusa: hogyan küzdhető le?

Pontosan tudjuk, hogy sokkal jobb stratégia lenne, ha a lehető leghamarabb elvégeznénk a teendőinket, ennek ellenére mégis újra és újra belecsúszunk abba a hibába, hogy az utolsó pillanatban, kapkodások közepette próbáljuk megoldani feladatainkat. Alvás nélküli vizsgaidőszakok, tripla adag kávé, energiaital, 23:59-kor leadott beadandó. Ismerős? De mi áll a jelenség mögött, és hogyan küzdhető le? Cikkünkben erre keressük a választ!

Az Y Generáció segít a halogatásban

A határidő a legjobb múzsa?

Valamiért úgy tartjuk, hogy nyomás alatt hamarabb elkészül az adott teendő és jótékonyan hat a sürgető erő a teljesítményünkre. Te is tapasztaltál már ilyet, igaz? A határidő előtti napokban végignézünk egy sorozatot, fényesre pucoljuk a lakást vagy épp – hirtelen felindulásból – a lehető legbonyolultabb süteményt sütjük meg, a nagy hajrát pedig az utolsó néhány órára tartogatjuk. Valójában azonban legtöbbször épp az ellenkezője történik annak, mint hogy a teher alatt nőne a pálma: a feladattal kapcsolatban addig elfojtott stressz pánikszerűen tör ránk, és hirtelen úgy érezzük, mégsem fog sikerülni határidőig a feladat. Ez akár valamilyen cselre is kényszeríthet minket, aminek bevetése később csak bűntudathoz vezet.

Nyugi, nem te vagy az egyedüli, akivel ez az eset újra és újra megismétlődik. Ugyanakkor fontos foglalkozni a leküzdésével, mert ilyenkor már visszatérő viselkedési hajlamról beszélhetünk, amelyet kóros halogatásnak, vagy prokrasztinációnak nevezünk. A tüneteket már jól ismerjük, de milyen okok állnak a háttérben?

Pszichológiai okok nyomában

Dr. Seth J. Gillihan pszichológiai professzor szerint az egyik vezető ok a halogatás mögött a kudarctól való félelem. Annak az érzése, hogy a feladat, amit el kell végeznünk, meghaladja a kompetenciáinkat. Túl nagy bonyodalommal, erőfeszítéssel járna a nekikezdés és az esetleges nehézségekkel való szembenézés.

Fennmaradásának oka az, hogy a halogatás részben jutalmazó tevékenység: az időponteltolás mellett való döntés átmenetileg a megkönnyebbültség érzetét kelti, és leveszi rólunk a stresszt. Ezért halogatunk újra és újra, mert mindig vonzóbbnak tűnik számunkra egy tévénézéssel, sorozatozással eltöltött, nyugodt nap, mint az esetlegesen kudarcot okozó feladatvégzés. Vigyázz, ha gyakran hagyod magad megtapasztalni a halogatás pozitív oldalát, akkor nehéz lesz megtörni az ördögi kört!

Krónikus halogatás: figyelj a jeleire!

Lehetséges megoldások

Bármennyire is lehetetlen feladatnak tűnik, néhány apró trükkel megszüntethető, vagy legalább mérsékelhető a halogatás mértéke. Itt is van ebből három:

Bonts fel egy nagy feladatot kisebb részfeladatokra!

Mint írtuk, a halogatás egyik fő oka a kudarctól való félelem. Milyen feladatoknál érezzük fokozottnak a kudarc lehetőségét? Olyan feladatoknál, amelyek sok idő- és energiabefektetéssel járnak, és úgy érezzük, képességeink fölött vannak. A megoldás ilyenkor az, hogy olyan részekre bontod a nagy egészet, amelyeket könnyen megoldhatónak érzel. Például ne úgy ülj le szakdolgozatot írni, hogy egyből a megírandó 80 oldalra gondolsz. Szedd szét akár 20-30 kisebb lépésre. Ugye, hogy könnyebben nekilátsz egy feladatnak, amit úgy címkézel, hogy ,,a címoldal elkészítése”, mint annak, hogy ,,szakdolgozat megírása”? Ha ezeket a kis feladatokat elkezded kipipálgatni, előrevisz már az is, hogy látod a haladást, az alagút végét.

Szorítsd sarokba magad!

Edzők motivációs trükként szokták ajánlani, hogy amikor életmódváltásba fogsz, posztolj róla a közösségi médián, mert aztán kellemetlen lesz mindenki szeme láttára félbehagyni. Persze alapvetően jó lenne, ha nem a bűntudat vezérelne  a feladatod elvégzésében, de hasonló módon te is bebiztosíthatod magad, ha tanulásról van szó! Oszd meg egy barátoddal, hogy ma egész nap beadandót írsz, és másnapra le is szervezhetsz vele egy találkozót. Ciki lenne lemondani a programot azzal az indokkal, hogy mégsem készültél el, nem igaz?

Az is jó ötlet lehet, ha közös tanulós eseményeket szerveztek: ha látod, hogy a többiek produktívak, valószínűleg te sem állsz neki tiltakozni mellettük. Ha nincsenek olyan haverjaid, akik szívesen kimozdulnak, akkor most figyelj, mert már online platformot is találtak ki erre: https://www.studytogether.com/

A halogatás lehetséges ellenszerei

Teremtsd ideális környezetet a tanuláshoz!

Ha nincsenek előtted azok a tényezők, amelyek elvonják a figyelmed, könnyebben rákényszeríted magad a munkára. Ülj be egy kávézóba, ahol nincs internet, vagy keress egy közeli könyvtárat! Ezeken a helyeken nehezen fogsz tudni elterelő hadjáratként takarítani, vagy ágyban fetrengeni… Ha mégis, minimum furcsán néznek majd rád. 😊

Régóta szeretnél extra zsebpénzt szerezni, de mindig halogatod a diákmunka keresést? Nem kell a kudarctól félned, jelentkezz még ma!

Egyéb