halasztas-egyetemen-mint-lehetoseg

Halasztás egyetemen? Profitálj belőle!

Sajnos tudjuk, hogy a július végi Pont Ott partikon közel sem mindig felhőtlen az öröm: sokan vagytok, akiket nem vettek fel az áhított szakra. Ne csüggedjetek – a halasztás egyetemen egyáltalán nem gáz. Akkor sem, ha csak egy félévet, akkor sem, ha egy egész évet hagytok ki. Most összeszedtük, hogy szerintünk mivel érdemes eltölteni a suli nélküli időszakot.

Divatos szóval: gap year

A nyugati országokban már bevett szokás, hogy a korod beliek a középsuli elvégzése vagy az első diploma után “gap year”-re mennek. Ez annyit jelent, hogy a tanulás helyett önmaguk megismerésével, utazással, önfejlesztéssel foglalkoznak. Mondhatjuk azt is, hogy nem karrierépítés helyett, hanem éppen pályafutás megalapozása miatt történik halasztás egyetemen. Szóval a gap year nem lustulással töltött, elvesztegetett idő, inkább az a korszak az életedben, mikor kitalálod, merre szeretnél haladni. Ha pedig a ponthatárok miatt alakult így, akkor ideje, hogy szomorkodás helyett elkezd tervezni az évet, amikor magadra koncentrálsz. Ezekhez a tippekhez teletömött pénztárcára sincs szükséged. Mutatjuk a legjobbakat:

Halasztás egyetemen = nyelvtanulás

Tudjuk, a csapból is a nyelvtanulás folyik, de tényleg nagyon fontos. Sok host és hostess pozinknál, de a gyakornoki melóknál már szinte mindig feltétel legalább egy stabil középfokú angol nyelvtudás. Szóval csapd fel a régi tankönyveket, kutakodj a neten, állíts össze magadnak egy menetrendet: így a halasztás egyetemen akár egy új nyelvvizsgát is jelenthet. Új nyelvvizsga pedig egyenlő a sikeresebb karrierrel. Készen állsz?

Sportban ne legyen gap year!

A felvételi előtti tanulási parában te is biztos az edzéseket lógtad el, hogy több időd legyen készülni. Pedig hiába a halasztás egyetemen, ha nem próbálod magad testileg egyben tartani. Ha edzel, az segít a stressz kordában tartásában: na meg persze a kilókéban is. Fektess nagyobb hangsúlyt a testmozgásra, hogy életed formájában térhess majd vissza a kihagyott (fél)évedről!

Tanulj meg főzni!

Az egyetem neked is egyenlő a felnőtté válással? A költözés és a saját háztartás vezetése kemény tud lenni eleinte, főleg, ha a főzésről van szó. Akármilyen jó órabérekkel melózhatsz aktuális pozícióinkban, sajnos a mindennapos ételrendelés így is megterhelheti a pénztárcádat. Így azt ajánljuk, hogy a gap year alatt próbálj meg elmélyülni a főzés-sütés világában. Először tanuld meg elkészíteni a kedvenc kajáidat és néhány gyors, spórolós fogást is. Ezeket utána kedvedre variálhatod és ha előre dobozolsz, a Meki helyett minden napra lesz főtt ételed. Meg persze a csajod/barátod is örülni fog, hogy a halasztás egyetemen a konyhatündért hozza ki belőled!

Gondold át – a halasztás egyetemen nem mindig véletlen

A gap year arra is szuper lehetőség. hogy átgondold: tényleg azzal szeretnél foglalkozni, amire jelentkeztél? Teljesen rendben van, ha a középsuliból kikerülve még nem vagy biztos a céljaidban. A kihagyás az egyetemről szóljon arról, hogy fejleszted magad, feltérképezed újra az egyetemek listáját és sokat olvasol a különböző témákban. Fuss még egy kört felsőbb évesek körében, meséltesd őket a szakról. Az első kézből szerzett infó a legbiztosabb.

Bízunk benne, hogy sikerült kicsit felvidítani: a halasztás egyetemen nem egyenlő a kudarccal, próbáld új lehetőségként felfogni. 

Young Asian woman watching sunset near beach, beautiful female happy relax enjoy moment when sunset in evening. Lifestyle woman travel on beach concept.


Ha kíváncsi vagy, olvasd el a többi blogbejegyzésünket szuper tippekért és tanácsokért. De ha szeretnél, hírlevelünkre is feliratkozhatsz, így a diákévek újrakezdése után sem maradsz le a legjobb melókról.

Egyéb