Zöld tippek az Y Generációtól

Így legyen zöld a háztartásod albérletben vagy kollégiumban: 5+1 tipp

Ha másokkal élsz együtt, mindig kevésbé motiváló a zöld megoldásokat választani: nehéz ökopiacokra járni vászonszatyorral, ha közben azt látod, hogy a közös szemetes így is, úgy is megtelik a szobatársad péksütijei után maradt nejlonzacskókkal. Szervezd meg úgy a háztartást, hogy a lakótársak is tudjanak igazodni a fenntartható megoldásokhoz, így nem csak magadat, hanem egyszerre egy egész albérlet vagy lakóközösségét is a környezettudatosságra ösztönzöd! Cikkünkben 5+1 tippet adunk arra, hogyan valósíthatsz meg egyszerűen bolygóbarát ötleteket kevés idő- és pénzbefektetéssel. 

Főzzetek közösen!

Bár olykor nehéz lehet összeegyeztetni több fajta étkezési szokást, preferenciát és érzékenységet, ha legalább alkalmanként sikerül megoldani, hogy többfelé osszatok egy fogást, sok kidobott ételtől szabadítjátok meg a kukát, nem beszélve a pazarlás okozta bűntudatról, ami nyomja a lelkiismereteteket. Egy főre ugyanis nagyon nehéz főzni, könnyen előfordul, hogy a többszörös adag idő előtt megromlik, vagy pedig az étel tulajdonosa a többnapos fogyasztás után megelégeli ugyanazt az ízt, és ő maga dönt a kidobás mellett. Ha nem vagy olyan viszonyban lakótársaiddal vagy szobatársaiddal, hogy együtt álljatok neki a procedúrának, azt is megtehetitek, hogy cseréltek egymást közt, mielőtt végleg megutáljátok az adott ételt. Plusz hozadék, hogy ezáltal változatosabb is lesz az étrendetek. 😉

Y Generáció-tipp: főzzetek közösen!

Járjatok el lomtalanításokra!

Unjátok a berendezést? Nem kell rögtön új bútorokra összedobni! A főváros területén minden kerületben más időpontban van lomtalanítás: így akár bármelyik hónapban találhattok kidobásra szánt bútorokat, amit alapos fertőtlenítés és tisztítás után fel tudtok dobni festékkel, vagy egy új huzattal. Ugyanez érvényes ruhákra, vagy szinte bármire, amit csak eltudtok képzelni. Nézzétek meg, hogy aktuálisan hol lehet épp lomokra lelni, és pattanjatok fel a buszra! A legjobb környékeken valódi kincsekre lehet lelni!

Ha kollégistaként egy nagyobb közösségi programot akarsz belőle szervezni, több szobából is hívhatsz magad mellé társaságot, vagy pedig megkérheted a kollégiumi bizottságot, hogy segítsenek az esemény népszerűsítésében.

Zöld takarítóeszközök

Takarítsatok zöld eszközökkel!

A takarítóeszközök általában egyébként is egy háztartás közös tulajdonát képezik: ritka az, ha minden lakó egyesével szerez be magának seprűt, öblítőt és hasonlókat. Ez egy remek terep arra, hogy zölddé tedd a közös eszköztárat! Hidd el, a társaid sem fogják bánni, hiszen egy klímatudatos ember a lehető legegyszerűbben és legolcsóbban takarít: szinte minden piszoktól meg lehet szabadulni citromsav, ecet és szódabikarbóna segítségével. Ha a bolygó iránti felelősségérzet nem is motiválja őket, annak biztos nem fognak ellent mondani, hogy pénzt spórolhassanak!

Haladó szint: komposztálás beltéren

Zöldségek, gyümölcsök héjai, kávézacc, tojáshéj – ezek mind olyan dolgok, amelyek a legtöbb háztartásban a kommunális hulladékok közé kerülnek. Ezen könnyen lehet javítani: vásároljatok komposztáló berendezést, vagy pedig fabrikáljatok házilag gilisztakomposztot! Továbbmegyünk: ha a komposztálás során lebomlott anyagot is fel szeretnétek használni, fűszernövényeket is termeszthettek az ablakban, vagy az erkélyen, és mehet a cserepekbe a talajjavítás érdekében!

Szervezzétek össze a bevásárlást!

Sokaknak az az ellenérve a műanyagmentes bevásárlás mellett, hogy rengeteg időt vesz el az, hogy nem lehet egyetlen boltban beszerezni mindent, ezért valódi tortúrává válhat egy egyszerű napi bevásárlás is. Használd ki, hogy többen éltek együtt! Ha a lakótársad a Corvinuson tanul, útba esik neki a Fővám téri piac, ha pedig Te a BME főépületébe jársz, közel van hozzád a Budafoki úti Ligeti csomagolásmentes bolt. De ezek csak példák, ha többen vagytok, nyugodtan bizniszeljetek egymás között!

+1. Ne legyetek túl szigorúak magatokkal!

Ahogy mondani szokás, nem néhány tökéletes emberre van szükség, hanem sok tökéletlenre: ez igaz a környezettudatosságra is, ha néhány zöld megoldást könnyedén be tudsz vezetni az életedbe, akkor már így is jóval előrébb vagy, mint a társadalom legtöbb tagja! Főleg, ha ezzel másokat is ösztönzöl a cselekvésre.


Nem fér bele a büdzsédbe, hogy kimérősen vásárolj magadnak hulladékmentes boltban? Vállalj diákmunkát extra zsebpénzért az Y Generációnál,
jelentkezz még ma!

Egyéb