Hasznos
Indulhat a nyár? 3+1 partikaja szabadtéri bulikba
Végre itt a június, a nyárral együtt pedig beköszöntött a balatoni strandolások, kirándulások és természetesen a nagy kerti partik ideje. Ha a csipsznél és a ropinál valami menőbbel is készülnél a vendégeidnek, hoztunk neked néhány partikaja ötletet, amit nem lesz nagy ördöngösség összedobnod.
Tarts velünk! Íme, iskolaszövetkezetünk kedvenc receptjei.
1. Paradicsomos-sajtos muffin
A muffinnal kevés partikaja tud versenyezni, mostani receptünkbe azonban vittünk egy kis csavart: édes alapanyagok helyett sós, olaszos ízekkel dolgoztunk.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 0,5 kávéskanál oregánó
- 1 tojás
- 0,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
- 10 dkg aszalt paradicsom
- csipetnyi só
Elkészítés:
Alaposan keverd össze a lisztet, a sót, a sütőport, a bazsalikomot, az oregánót, a vajat, a tejet és a tojást. Dolgozz kézi robotgéppel, hogy csomómentes legyen! Ha simává keverted a tésztát, add hozzá a reszelt sajtot, és a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot is. Kanalazd kiolajozott muffin formákba a tésztát, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt süsd készre.
Recept forrása itt: https://bit.ly/372JSWD
2. Corn dog, a klasszik amerikai partikaja
Ki ne szeretné a virslit? Bundába „öltöztetve”, néhány mártogatóssal a kerti vendégségek egyik legcsábítóbb főszereplője lehet. 😉
Hozzávalók:
- 14 db minivirsli
- 1/2 csésze kukoricaliszt
- 1 csésze fehér liszt
- 1 csipet kristálycukor
- 2 tk sütőpor
- só
- 1 db tojás
- 125 ml tej
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Vágd le a virslik végét, majd szúrj mindegyikbe egy-egy hurkapálcikát. Vegyítsd össze a kétféle lisztet a cukorral, a sütőporral és egy kevés sóval. A tojást habard el a tejjel, majd szórd bele a lisztes keveréket és keverd simára. Serpenyőben hevíts kb. kétujjnyi olajat: márts bele a virsliket a tésztába, majd közepes lángon süsd őket aranybarnára!
Recept forrása itt: https://bit.ly/36V2zeV
3. Málnás morzsasüti
A morzsasütiért, vagy más néven crumble-ért nem hiába rajonganak annyian világszerte: végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis igazán villantós partikaja. Sokféle gyümölccsel kipróbálhatod, mi most a málnát választottuk.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 7 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 2 ek zabpehely
- só
- 50 dkg málna
Elkészítés:
Alaposan mosd meg és csepegtesd le a málnát. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a zabpelyhet keverd össze. Add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és az ujjbegyeddel morzsold össze. Fontos, hogy ne várd meg, amíg teljesen összeáll a tészta, hanem hagyd egy kicsit morzsalékosra. Kenj ki egy tepsit vagy sütőformát vajjal, egyenletesen rakd ki az alját a málnával, szórd meg cukorral, majd mehet rá a morzsás tészta. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára.
Recept forrása itt: https://bit.ly/2zWWD95
3+1. Epres mini tortácska
Ne tévesszen meg a torta szó, egy igazán egyszerű és krémes desszert receptjével koronázzuk meg partikaja-sorozatunkat. Lássuk, mi kell bele!
Hozzávalók:
- bolti piskótatekercs
- eperlekvár a töltéshez
- 4 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag Zselatin fix
- 25 dkg eper
Elkészítés:
Vágj az eperből kb. 30 szeletet – ez lesz a tortácskák díszítése, a maradékot kockázd fel. Verd fel a tejszínhabot a porcukorral, add hozzá a Zselatin fixet, majd keverd bele az eperkockákat. Mi némileg egyszerűsítettük az életünket, hogy bolti piskótatekercset választottunk, de természetesen sajátot is süthetsz. A kész piskótatekercset szeleteld fel, és kend meg őket eperlekvárral. Mindegyikre helyezz egy adag krémet és díszítsd eperszeletekkel.
Recept forrása itt: https://bit.ly/2ZZiM1c