vendéglátós munkák az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél

4+1 ok, amiért neked valók a vendéglátós munkák

Egy finom pizza az esti buli közben, egy fancy vacsora a barátaiddal vagy csak egy laza kávé két egyetemi óra között. Mi a közös ezekben? Nem csak az, hogy imádod őket, hanem az is, hogy az összes vendéglátós munkákat rejt, amiket te is végezhetsz nálunk, az Y Diáknál! Hidd el, nagyon is megéri a pult mögötti világot is megismerni: a vendéglátós melók olyan előnyöket rejtenek, amit nem szerezhetsz meg bármelyik másik pozícióból. Ebben a cikkben összesítjük, mit érdemes tudni a nálunk vállalható vendéglátós pozíciókról, de azt is kifejtjük, milyen plusz nyereségekkel járnak a vendéglátós munkák.

Vendéglátós munka: nem csak vendéglátásban tanulóknak

Fontos leszögeznünk, hogy a vendéglátós munkákra nem csak akkor jelentkezhetsz, ha ilyen irányú végzettséged van, vagy ezt tanulod.  A vendéglátós munka nálunk általában pultozást, konyhai kisegítést és felszolgálást jelent, ezekhez pedig a nyitottságodon és talpraesettségeden kívül csak két dolog szükséges:

  • Ha pultozni vagy felszolgálni szeretnél, a vendéglátós munkák feltétele a középfokú angol (azaz társalgási szintű)  nyelvtudás. Aggodalomra viszont semmi ok: nem szükséges bonyolult mondatokat összeraknod, emellett sok esetben ugyanazokat a mondatokat, forgatókönyveket kell alkalmaznod (főleg rendelésfelvételnél, fizetésnél). Hamar bele fogsz jönni!
  • Mindenhol szükséged lesz egy egészségügyi kiskönyvre – ne aggódj, segítünk elintézni!

A vendéglátós munka: betekintés a logisztikába, menedzsmentbe

Aki vendéglátásban dolgozik, nagyon hamar betekintést nyerhet egy kávézó, étterem működésébe. Az élelmiszerek rendelése, a jogszabályok és élelmiszerhigiéniai rendelkezések betartása a vendéglátós mindennapjainak része. Éppen ezért ha menedzsment vagy logisztika területén tanulsz, a vendéglátós munkák folyamán megismerheted ezeket a területeket is.

2. Türelem és önuralom

Elképzelhető, hogy a vendéglátós munkák során olyan vendégeket kell kiszolgálnod, akik éppen nincsenek jó passzban. Ennek ellenére vendéglátósként fontos, hogy türelmes és kedves maradj. A vendéglátós munka nagyon sokszor türelemre tanít másokkal szemben és önuralomra a nehezebb helyzetekben. Az önfegyelem a későbbi munkád során is jól fog jönni, főképp a stresszesebb időszakokban.

3. Pörgés és változatosság

A vendéglátásban nincs két ugyanolyan nap. A népszerű helyekre csak úgy özönlenek a vendégek, a rendelésekkel pedig lépést kell tartani. A vendéglátós munkáknál megtanulhatod, mi is az igazi pörgés: mivel szöges ellentéte az egyetemen ülős mindennapoknak, felmérheted, pontosan mire vágysz. Elképzelhető, hogy rájössz, ez az a munkatempó ami igazán neked való, így csomó más jellegű munkát.

4. A vendéglátós munkák a diákpénztárcának

Általánosan elmondható, hogy a vendéglátós diákmunkáink nagyon jó órabérrel rendelkeznek, legyen szó felszolgálásról, pultozásról vagy konyhai kisegítésről.  Ha 25 év alatti vagy, akkor diákmunkáinkat SZJA mentesen végezheted: szóval a bruttó órabéred nettóként kapod meg, ami  a vendéglátós munkáknál elég szép összeget jelent hónap végén! Emellett tudod, hogy az emberek imádnak étterembe, kávézóba járni – tehát a vendéglátásban dolgozókra mindig lesz kereslet, ezzel együtt pedig a diákokra is.

4+1 Vendéglátós munkák = rugalmasság

Már kész vagy rá, hogy vendéglátós munkát keress, de félsz, hogy nem fog beférni az órarendbe? Aggodalomra semmi ok: a vendéglátóhelyek hétvégén is nyitva tartanak, így biztos lehetsz benne, hogy suli mellett, hétvégén is bele tudod vetni magad a munkába!

Pörgés, új tapasztalatok és fejlődés: ez vár rád a vendéglátós munkákkal! Ha kész vagy rá, hogy megtöltsd a számlád a következő időszakra, nézz körül vendéglátós lehetőségeink között!

Egyéb