Y partner blog a személyiségtípusokról

Személyiségtípusok és kezelésük a munkahelyen

A munkahelyek természetes velejárója, hogy személyiségtípusok széles skálája előfordul egy-egy szervezetben. Milyen karakterekkel találkozhatunk és milyen stratégiát érdemes alkalmazni velük szemben a hatékony munkavégzés érdekében? Tartson velünk, hiszen legfrissebb partner blogbejegyzésünkben ezekre is kitérünk!

Személyiségtípusok és szerepkörük

Akár távmunkáról, akár hagyományos irodai munkavégzésről beszélünk, akkor maximalizálhatjuk legnagyobb mértékben a saját teljesítményünket, ha felismerjük és a helyén kezeljük a kollégáink személyiségtípusát. Amennyiben ez sikerül, akkor az egész szervezet működésére pozitív hatással lesz, hiszen a mindennapi munkavégzést nem gátolják kisebb-nagyobb összezördülések.

A Rutgers Egyetem 2017-es kutatása a személyiségtípusok 4 dolgozói csoportját különböztet meg.. Ezek a kategóriák nem fixek, ugyanis az elemzés szerint az emberek az életük egyes állomásain különböző típusba, de egyszerre általában csak egybe vagy kettőbe tartozhatnak. Lássuk, melyek ezek a típusok!

Úttörő

Talán nem véletlen, hogy ez a típus a vezetők között a leggyakoribb. Nemcsak szeret, hanem mer is új ötleteket kipróbálni, kísérletezni, és a kockázatvállalástól sem riad vissza. A nagy egészre koncentrál, az álmai viszik előre, nem szeret leragadni az apró-cseprő részleteknél. Lobbanékonysága adja a személyiségtípus hátrányát is: mivel impulzív, hajlamos sokszor elbízni magát, emiatt mások nézőpontját is figyelmen kívül hagyja. Egy igazán barátságos, lelkes és leleményes karakterről beszélünk, aki minden nap megdolgozik a hosszú távú sikerért.

Minden csapatba kell egy elemző személyiségtípusú ember, aki imád adatokkal dolgozni és nagyra értékeli a számokban jól kifejezhető eredményeket.

Pilóta

Minden csapatba kell egy elemző, aki imád adatokkal dolgozni és nagyra értékeli a számokban jól kifejezhető eredményeket. Sajnos a pilóta személyiségtípus hajlamos a türelmetlenségre és a hirtelen döntésekre: az úttörő személyiségtípusokhoz hasonlóan nagy álmodozók, de sokszor anélkül vágnak bele világmegváltó ötletek megvalósításba, hogy azokat alaposan átgondolták volna. Amiről könnyedén felismerhető egy pilóta: nagyon jól összpontosít, belemerül a feladataiba, logikus gondolkodású, igazi versengő kolléga.

Integrátor

Az integrátor békeszerető karakter. Nem kedveli a vitát, sőt, közvetítőként jár el akkor is, ha nézeteltérést észlel a munkatársai között. Mivel erősen kerüli a konfrontációt, az úttörő és a pilóta könnyen elnyomja – ha hagyja. Minden szervezetben érdemes megbecsülni egy integrátor személyiségtípussal rendelkező kollégát, hiszen kiváló kapcsolatteremtő és – fenntartó képességgel rendelkezik. Nagyon empatikus, akihez szívesen fordulnak a szervezetben bármilyen problémával.

Ha találkozott már maximalista személlyel, akkor valószínűleg egy gondviselő személyiségtípussal volt dolga.

Gondviselő

Ha találkozott már maximalista személlyel, akkor valószínűleg egy gondviselővel volt dolga. Egy gondviselő akkor érzi jól magát, és akkor tud igazán kiteljesedni a munkahelyén, ha minden feladatával pontosan tisztában van, és azoknak elvégzését lépésről lépésre, jól áttekinthetően eltervezte. Addig nem is szólal meg, amíg pontosan nem tudja, hogy mit akar mondani, ezért előfordul, hogy a meetingeken kissé háttérbe szorul. Sokszor elvet – egyébként megvalósítható és a cég működését támogató – ötleteket, mert logikus indokok miatt nem tartja őket elég jónak.

A felsorolt négy személyiségtípusra jellemző, hogy párba állíthatók. Egy cég hatékony és konfliktusmentes működése érdekében arra érdemes figyelni, hogy az ellentétes csoportba tartozó karakterek egymással dolgozzanak, hiszen így tudják kiegyenlíteni egymás tulajdonságait és képességeit. Ha képesek elfogadni és értékelni különbözőségeiket, a hasznukra, és tágabb értelemben a cég hasznára is tudják fordítani az ellentéteiket.

Mikor kerülnek elő a személyiségtesztek?

A személyiségtesztek célja legtöbb helyen a pályaalkalmasság mérése, de kiértékelve a kapott válaszokat megismerhetjük a potenciális új munkatárs tulajdonságait is. Vajon a leendő kolléga valós képet mutatott magáról az önéletrajzában és a motivációs levelében? Pár kattintás szükséges csak, és minden kiderül!

A Big Five az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb személyiségteszt a pszichológiában.

A Big Five az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb személyiségteszt a pszichológiában. A “Nagy Ötök” segítségével megtudható, hogyan reagál az illető különböző szituációkban. A modell szerint az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Talán még nem is gondolt rá, de személyiségtesztekkel egy nagyotmondó álláskereső is könnyedén felismerhető: olvassa el ebben a témában írt blogbejegyzésünket további tanácsokért!

Amennyiben nem szeretné arra fecsérelni idejét, hogy eldöntse, ki a tökéletes álláskereső vállalata betöltetlen pozíciójára, akkor keresse az Y Generáció Iskolaszövetkezetet bizalommal, mert mi segítünk a diákmunka toborzásában, a kiválasztásban, sőt még az interjúztatásban is!

Partnereinknek a legmegfelelőbb munkaerőt biztosítjuk!

Ide kattintva többet is megtudhat szolgáltatásainkról.

Egyéb