Önéletrajz kezdőként – mesterfokon!

Az első önéletrajz megírása nem gyerekjáték: kevés munkatapasztalattal igazán nehéz megtölteni akár fél oldalt is. De ami még ennél is nehezebb: a kis terjedelmet olyan tartalommal feltölteni, ami meggyőzi a jövendőbeli főnököd.

Habár már többször írtunk a témában, mindig tudunk újat mutatni. Igyekszünk tartani a lépést az aktuális CV-trendekkel, így elhoztuk nektek legújabb tippjeinket azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj életed első önéletrajzánál!

Egy biztos: ha ezeket betartod, a munkaadóknak, és a HR-koordinátorainknak is megakad a szemük rajtad!

Szabd az önéletrajzod az ajánlatra!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy minden állásajánlatra ugyanazt az önéletrajzot küldik be, ezzel pedig hatalmas hibát követnek el. Azt érzékeltetik a munkáltatóval, hogy nem szeretnék annyira az állást, hogy erőfeszítést tegyenek érte.

Tűnj ki a tömegből! Szabd a CV-d az állásajánlatra, és mutasd meg, hogy te valóban elhivatott munkavállaló vagy!

Tekintettel arra, hogy pályakezdőként kevés munkatapasztalattal rendelkezel, nincs lehetőséged arra, hogy a legrelevánsabb állásokat válogasd össze. Ezért azt javasoljuk, hogy az önéletrajzod fejléc-részébe mindig írd le, hogy milyen pozícióra jelentkezel. Ez egy kis figyelmesség, de mind a CV-d, mind a munkaadód hálával fog gondolni rád!

Szabad önéletrajzod az állásra

Nincs CV mottó nélkül!

A fejléctől továbbhaladva felmerülhet benned, hogy a bemutatkozással folytasd életed első önéletrajzát.

Ami azt illeti, ez nem túl jó ötlet.

Ehelyett próbálj inkább találni egy mottót, ami bemutatja, miért is szeretnél az adott szakterületen elhelyezkedni. Ne sajnáld az időt a jó CV megalkotásához: kutass, olvass könyveket a témában, hogy te is megtaláld a miérted.

Ez természetesen akkor is igaz, ha olyan munkára adod be az önéletrajzod, ami még nem a jövőbeli terveidhez illeszkedik. Igyekezz megtalálni mindenben azt a részletet, ami illik a képességeidhez és a személyiségedhez, majd ebből próbálj egy mottót alkotni.

Egy HR-es sem fog elmenni egy olyan pályakezdő mellett, aki ismeri a motivációit, és ezeket az önéletrajzában sem rest megmutatni!

Az első önéletrajz fontos a karrieredben

Ne légy mélabús!

Talán sokszor hallottad már, hogy az önéletrajzba szánt képen komolyan, kifejezéstelen arccal kell megmutatni azt, ki is vagy valójban. Valljuk be: te sem szívesen dolgoznál valakivel, akiről az első benyomásod egy mélabús kép, ugye?

Ne félj megmutatni a természetes mosolyod, és kelts kellemes benyomást életed első önéletrajzával! Próbálj meg egy szemből készült, szolid fotót választani, amivel biztosan megnyered a HR-es szívét. Persze nem szabad túlzásokba se esni: senki sem szeretne természetellenesen vicsorgó embereket alkalmazni.

Egy mosoly feldobja az önéletrajzod

Mutasd meg, ki vagy!

Mikor túl leszel számos magas pozíción, és ki sem látszol majd az újabb állásajánlatokból, bőven elég lesz a munkatapasztalataidról és készségeidről írnod a CV-dben.

Addig is, ne becsüld alá a hobbijaid és versenyeredményeid erejét! Nyugodtan írd le, ha olyan megmérettetéseken vettél részt, amik kapcsolódnak az adott szakterülethez.

Például ha helyezést értél el egy csoportos versenyen, akkor egyértelmű, hogy jó csapatjátékos vagy, és remek a problémamegoldó képességed. Az ehhez hasonló példák nagyon feldobják a kezdő önéletrajzod, és megmutatják, hogy eredményeiddel egyre értékesebb munkaerővé váltál.

Velünk mesteri lesz a kezdő önéletrajzod

Most már nincs más hátra, minthogy elkészítsd életed első (tökéletes) önéletrajzát, és beadd valamelyik állásajánlatunkra! Nézz körül, és szerezz király melókat a friss CV-ddel!

Egyéb