Önéletrajz kisokos 2.0: legyen a tiéd a legtutibb diákmunka!

Lassan itt az új tanév, készül az órarend, fellendül az élet a középiskolás és egyetemi chatcsoportokban. Nem gond, ha a nyarat inkább csak pihenéssel töltötted, hiszen az új félév kezdete remek lehetőséget ad arra, hogy szétnézz a diákmunka ajánlatok között. Bármilyen pozícióra is jelentkezz, elengedhetetlen, hogy legyen a tarsolyodban egy friss önéletrajz – vértezd fel magad az Y Generáció Diákszövetkezet önéletrajz tippjeivel! 😉

Az önéletrajz formája

Tudjuk jól, hogy az iskolákban még mindig nagy népszerűségnek örvend az Europass típusú önéletrajz, mi mégis azt javasoljuk, hogy ezt inkább hanyagold. Ugyanez vonatozik a nagy HR-portálokon elérhető, mindenki számára ingyenesen letölthető anyagokra is: gondolj csak bele, hogy ha minden diák ugyanazzal a formanyomtatvánnyal készül, hogyan fogsz kitűnni a több tucat jelentkező közül? Válassz ezen megoldások helyett inkább olyan, ingyenesen használható programokat, amivel egyedivé teheted a saját dokumentumod megjelenését.

Szuper eszköz ehhez például a Canva nevű alkalmazás, amit Google és Facebook regisztráción keresztül is használhatsz. Számos dokumentum, köztük az önéletrajz készítéshez is segítségül hívhatod. Számtalan kreatívabbnál kreatívabb sablon közül választhatsz, így neked már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a hozzád legközelebb álló stílust és kitöltsd a megfelelő adatokkal.

önéletrajz minta

Na, de mit írjak az önéletrajzba?

Kezdjük inkább azzal, hogy mit ne. Felejtsd el a „Gipsz Jakab vagyok, 2000. augusztus 21-én, Budapesten születtem, édesanyám neve XY, édesapám neve YX…” kezdetű végeláthatatlan kisregényeket. Az önéletrajz funkciója és munkaerőpiacon betöltött szerepe, hogy röviden, tömören és jól áttekinthetően mutassa meg a jövőbeli munkaadódnak, hogy milyen tanulmányi háttered van és esetlegesen milyen munkatapasztalattal rendelkezel. A toborzó szakemberek rengeteg jelentkező pályázati anyagát nézik át egy-egy pozíció esetében, hogy nincs arra idejük, hogy a teljes élettörténetedet áttekintsék. A jó önéletrajz már első pillantásra megragadja, és meg is tudja tartani az olvasó figyelmét.

A legegyszerűbb, ha a dokumentumot két oszlopra osztod, és az egyik felébe a tanulmányi adataidat, a másik felébe pedig a munkatapasztalatodat és egyéb képességeidet helyezed el. Fontos, hogy fordított sorrendben vidd fel az adataidat, tehát mindig a legfrissebb kerüljön legfelülre (hiszen feltehetően ez is lesz a legrelevánsabb). Ne felejts el kapcsolatfelvételi lehetőségeket sem megadni, ahol sikeres pályázat esetén el tud téged érni a jövőbeli munkaadód. Bár nem kötelező, azt javasoljuk, hogy mindenképp legyen egy fotó is az önéletrajzodon, amivel személyesebbé teheted a bemutatkozásodat és szimpátiát kelthetsz az olvasóban. Ez egy egyszerű, ám jó minőségű igazolványkép legyen – a strandon készült bikinis fotókat és a hétvégi buli legjobb pillanatait megörökítő képeket tedd el inkább emlékbe.

a tartalmas önéletrajz

Ami mindenképpen kerüljön az önéletrajzba:

  • a középiskola és az ottani képzési forma (osztály, tagozat) neve, a képzés ideje
  • az egyetem, főiskola, OKJ neve, a szak és/vagy szakirány, a képzés ideje
  • munkatapasztalat esetében a munkahely és a pozíció neve, az ott végzett legfontosabb feladatok megnevezésével, a munkavégzés ideje
  • a nyelvismeret a beszélt nyelv szintjének megjelölésével (pl.: középfokú vagy felsőfokú)
  • a felhasználói ismeretek (pl.: Microsoft Office-programok, Adobe-programok, stb.)
  • egyéb képességek: ez egy személyesebb rész, ahol kiemelheted a pozitív tulajdonságaidat (pl.: jó vagy csapatjátékban, de egyedül is megállod a helyed, türelmes vagy és a munkádat nagy precizitással végzed, stb.)
  • a jogosítvány (ha van)
  • érdeklődés (pl.: mit csinálsz szívesen a szabdidődben)
  • a dokumentum készítésének dátuma

Abban az esetben, ha egy időben több állásra is jelentkeznél, fontos, hogy mindig az adott pozícióhoz igazítsd az adataidat. Más ismeret lesz fontos egy pénzügyi pozíció és egy turizmus szektorban meghirdetett állás esetében, ezért mindig azokat a tapasztalatokat hangsúlyozd, amivel vonzóbbá teheted az önéletrajzodat a HR-esek szemében.

az önéletrajz hibái

Ezeket ne felejtsd el

Természetes, hogy egy önéletrajzban mindenki a „szebbik arcát” szeretné mutatni, de ügyelj arra, hogy ne ess át a ló túloldalára. Ha a pályázatod elnyeri a potenciális munkaadód tetszését, nagy valószínűséggel egy állásinterjú fog következni. Hidd el, hogy ki fog derülni, ha füllentettél és valótlan adatokkal növelted az önéletrajzban a sorokat. Abban az esetben, ha például felsőfokú angol nyelvtudás volt az elvárás egy pozícióhoz, számíts rá, hogy élőben is letesztelik a képességeidet. Nagyon kellemetlen helyzetek születhetnek abból, ha mást írtál az önéletrajzodba, mint amit a való életen produkálni tudsz. Kerüld el a felesleges buktákat: légy őszinte, tárgyilagos, mutasd meg, hogy mit tudsz, de ne túlozz!

Ha pedig a legtutibb diákmunkákat keresed, nálunk a helyed! Kattints és nézz szét aktuális diákmunka ajánlataink között!

News