soft skillek önéletrajzba

Nyerő soft skillek önéletrajzba – így nyűgözd le a HR-eseket!

Ha vállaltál már valaha munkát, valószínűleg a te tarsolyodban is ott lapul egy önéletrajz. A CV-k lényege, hogy röviden, tömören, szépen strukturáltan és jól áttekinthetően összefoglalják, pontosan milyen tanulmányokkal és munkatapasztalattal rendelkezel, emellett milyen egyéb hasznos munkavállalói képességeket tudsz felmutatni, amelyekkel vonzóbbá válsz a toborzó szakemberek szemében. A legújabb blogbejegyzésünk olyan népszerű, ám sokszor helytelenül alkalmazott soft skillek gyűjteménye, amelyek a segítségedre lehetnek, ha jól használod őket. Olvass, és tanulj velünk!

Mik azok a soft skillek?

Könnyebb, ha a hard skillekkel, azaz a „kemény készségekkel” hasonlítjuk őket össze: hard skill minden, amit tanulás útján sajátítasz el, a soft skillek pedig azok, amelyek nem tanulhatóak. Míg a hard skillek sokkal inkább a szakmai tapasztalatodra és kompetenciáidra fókuszálnak, amelyeket mérni és igazolni is lehet, addig a soft skillek szubjektívek és az emberi oldaladat mutatják meg: milyen belső tulajdonságokkal és értékekkel rendelkezel, hogyan viselkedsz egyes szituációkban vagy épp mi motivál a mindennapi feladataid során.

Akkor jó a soft skillek megfogalmazása és listába szedése egy önéletrajzban, ha azokat a kiszemelt álláshoz igazítod. Ne feledd, hogy más tulajdonságok lesznek fontosak egy call centeres gyakornok, és mások egy banki ügyintéző szempontjából, így véletlenül se add be ugyanazt a „sablon” önéletrajzot minden munkahelyre. A toborzó szakemberek szemében könnyedén amatőrnek tűnhetsz, ha internetről összegyűjtött hangzatos kifejezésekkel akarod felturbózni az önéletrajzod, amelyek mögött kevés a valóságtartalom.

soft skillek és hard skillek

Így „add el” magad helyesen!

Ugye, milyen bosszantó, amikor egy álláshirdetésben azokat olvasod, hogy „fiatalos csapat”, „kedvező juttatási csomag”, „fejlődési lehetőség”? Ahogyan számodra semmitmondóak ezek a kifejezések, úgy a HR-esekben is hasonló benyomást keltenek a töltelék munkavállalói soft skillek, ha semmilyen magyarázatot nem fűzöl hozzájuk.

Mi is tisztában vagyunk vele, hogy vannak úgynevezett kötelező kifejezések, amelyek nélkül egyetlen önéletrajz sem lehet igazán teljes. Ezekkel semmi baj nincsen abban az esetben, ha relevánsak a kinézett állás szempontjából és meg is indokolod őket. Ahelyett, hogy felsorolod a neked tetsző készségeket, adj nekik információtartalmat, és alakítsd át őket a saját erősségeiddé! Mesélj el mindegyikhez egy olyan szituációt, egy konkrét példát, amikor az adott készség hasznát vetted!

soft skillek a munkaerőpiacon

Lássunk párat!

Rugalmasság: egy kollégád hirtelen ágynak esett, téged pedig behívtak, hogy helyettesítsd, amit te minden habozás nélkül meg is tettél.

Csapatjátékos attitűd: egy projekten több kollégáddal dolgoztatok közösen, és te mindent megtettél annak érdekében, hogy a magad részét időben, hiánytalanul és a legmagasabb minőségben készítsd el.

Jó problémamegoldó készség: ha van ügyfélszolgálatos munkatapasztalatod, most végre segítségül hívhatod! 😉 Meséld el, hogy volt szerencséd egy panaszkodó ügyfélhez, akinek a problémáját türelmesen és hatékonyan kezelted, úgy, hogy még a felettesed is megdicsért érte.

Kiváló kommunikációs készség: ez egy olyan kifejezés, ami nagyon sok mindent magában foglalhat, ezért mindig fontos konkretizálni. Nagyközönség előtt tartottál prezentációt? Egy sikeres tárgyaláson vettél részt a kollégáddal? Te vagy az írott szavak mestere? Töltsd meg olyan tartalommal a soft skillt, amivel te leszel a tuti befutó!

hasznos soft skillek, hogy te légy a tuti befutó

Ugye, hogy nem olyan bonyolult? Olvasd el további álláskeresést segítő blogbejegyzéseinket: önéletrajz kisokost és állásinterjú kisokost is találhatsz weboldalunkon!

Ha pedig a legtutibb diákmunkákat keresed, irány az Y Generáció!

News