állásinterjú kisokos

Állásinterjú kisokos: csapj le álmaid diákmunkájára!

Néhány héttel ezelőtt olvashattál nálunk egy blogbejegyzést a tökéletes önéletrajz elemeiről, a dizájn és a tartalom-összeállítás legfontosabb szempontjairól. Mai blogbejegyzésünkkel szintén az álláskeresés világában szeretnénk segítséget nyújtani: egy olyan gyűjteményt hoztunk neked, amiben a legfontosabb állásinterjú kérdések és válaszok, na meg néhány trükk szerepel. Olvass, és tanulj velünk!

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb állásinterjú több szakaszra bontható. Az elején szerepelnek a bemelegítő kérdések, az úgynevezett „small talk”, ez után következik a te bemutatkozásod, a cég és a munkakör leírása, majd a végén lehetőséged van feltenni az időközben felmerülő kérdéseidet a diákmunkával kapcsolatban. Ne feledd, hogy a sorrend nem szentírás, de mindig megfigyelhető az a minta, hogy az általánosabb kérdésektől haladtok az egyre konkrétabb kérdések felé.

1. Az állásinterjú kérdések előtt

Meglepőnek tűnhet, de az interjú már akkor elkezdődik, amikor belépsz a helyiségbe, ahol a beszélgetés zajlik. Figyelj oda a nonverbális kommunikációra, a megjelenésedre, hiszen az első benyomás rengeteget számít! Ha egy nagyobb szervezethez érkezel, ahol esetleg egy recepcióssal és egy asszisztenssel is találkozol, köszönj nekik, és légy velük is udvarias. Nem tudhatod, hogy ők lesznek-e a jövőbeli munkatársaid. Légy ápolt, és öltözz az alkalomhoz illően: válassz elegáns ruhadarabokat, de ne vidd túlzásba! Nagyon alap, hogy soha ne késs! 😊

állásinterjú felkészülés

Ha izgulós típus vagy és izzad a tenyered, nem árt még az előtt megtörölni, hogy belépnél az interjúhelyiségbe. A kézfogásod legyen határozott, mutatkozz be magabiztosan, hordozd végig a tekintetedet az összes jelenlévőn a szobában. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csupán arra a személyre figyelnek, aki a konkrét interjúkérdéseket teszi fel: ne feledd, hogy többen is lehetnek a szobában, akiknek ugyanúgy döntő szava van a felvételedben.

2. Ki vagy te?

Minden állásinterjú elején elhangzik a jól ismert kérés: „Kérlek, mesélj magadról!”, avagy mutatkozz be az interjúztatóknak pár mondatban. Emlékeztetve téged az önéletrajzos blogbejegyzésünkre, itt sem az érdekli a jövőbeli munkaadóidat, hogy mi volt a jeled óvodában, vagy milyen jegyeket kaptál irodalomból és történelemből. Helyette fókuszálj erre a három területre: ki vagy, mit csinálsz most és milyen lehetőségeket keresel. Érdemes beszélned a tanulmányaidról (kitérve arra, hogy miben érzed erősnek magad), az esetleges szakmai tapasztalatodról, az érdeklődésedről és a jövőbeli céljaidról. Bár erre a kérdésre már otthon is fel tudsz készülni, ügyelj arra, hogy a beszéded ne tűnjön „betanultnak”! Légy természetes és nyugodt.

diák állásinterjú

3. Mit tudsz a cégről?

A bemutatkozás után általában az interjúztatókhoz kerül a szó. Most, hogy megkapták az első benyomást rólad, ők is elmondják, mivel foglalkoznak, és pontosan milyen embert várnak a meghirdetett pozícióra. Itt és most leszögezzük, hogy óriási hiba, ha ezekkel az információkkal ekkor szembesülsz először. Az állásinterjúra készülés legfontosabb (és ALAP) eleme, hogy utánanézel annak a cégnek, ahová diákmunkára jelentkezel. Nem az a lényeg, hogy fejből tudd a Rólunk részt a weboldalukról, sokkal inkább arra figyelj, hogy te hogyan tudsz kapcsolódni az itt olvasottakhoz. Emelj ki kulcsszavakat, és köss ehhez saját tapasztalatokat, élményeket!

cégbemutatás állásinterjún

4. Miért jelentkeztél az adott pozícióra?

Sajnos a „kell a pénz” most nem lesz jó válasz. Helyette azt javasoljuk, hogy próbáld meg az interjúztató szemszögéből nézni a helyzetet. Minden munkaadó olyan csapattagot keres, aki lelkes, elhivatott, és aki NÁLA szeretne dolgozni. Meglehet, hogy te egyszerre több diákmunkára is beadtad a jelentkezésed, ezt azonban sosem szabad éreztetned. Mindig az adott interjúra, az adott cégre fókuszálj, az adott helynek „add el magad”. Szedj össze fejben néhány olyan tulajdonságot, ami szerinted alkalmassá tesz a pozíció betöltésére, és mondd el, mi tetszik konkrétan az a cégben! Néhány példa: tudod, hogy karrierlehetőséget kínál a cég, és emiatt nagyon szimpatikus számodra a vállalati kultúra, már vásároltál a cég termékei közül és úgy érzed, hasznos tagja lehetnél a csapatnak, stb.

állásra jelentkezés

5. Miért és miben vagy jobb a többi jelentkezőnél?

Nyilvánvaló, hogy nem ismered a többi jelentkezőt, és nem is kell gondolatolvasónak lenned a kérdés megválaszolásához. Itt egészen pontosan arra kíváncsi az interjúztató, hogy mennyire vagy tisztában a saját képességeiddel. Ne légy szégyenlős, merd felvállalni az erősségeidet! Fontos, hogy itt is kerüld a kliséket: szépen hangzó, ám üres mondatok helyett próbáld meg konkrét történetekkel, releváns tapasztalatokkal alátámasztani az egyes képességeidet, és megerősíteni az interjúztatót abban, hogy igenis te vagy az ideális választás. Tegyük fel, hogy azt mondod, hogy jó csapatjátékos vagy: ez önmagában remek, de akkor lesz igazán erős érv, ha egy múltbéli példán tudod illusztrálni. Ha azt akarod kihangsúlyozni, hogy precízen dolgozol, legyen a fejedben egy olyan történet, amiből ez ténylegesen ki is derül.

sikeres állásinterjú

Végül, de nem utolsó sorban: fő a nyugalom! Ha gyakornoki munkára jelentkezel, senki sem várja el tőled, hogy már szakmai tapasztalatod is legyen. Az interjúztatók ebben az esetben sokkal inkább a személyiséget figyelik meg, és arra fókuszálnak, hogy kivel tudnának jól együtt dolgozni. Ne feledd, hogy az önéletrajzhoz hasonlóan itt is igaz a mondás: mutasd a legjobb arcod, de ne ess át a ló túloldalára!

Úgy érzed, készen állsz? Gyere és tedd próbára a tudásod a gyakorlatban! Kattints iskolaszövetkezetünk oldalára, és nézz szét aktuális állásajánlataink között!

News