Motivációs levél – így írd meg jól!

A  komolyabb szaktudást igénylő diákmunkánál általában elvárás motivációs levél írása. Ez elsősorban a gyakornoki munkákat érinti, de akár vendéglátós és kisegítő pozícióknál is kérhetik a cégek. 

A kísérőlevél írása nem egyszerű feladat, de korántsem lehetetlen. Persze megértjük, hogy az önéletrajz összeállítása mellett felesleges nyűgként élitek meg a motivációs levél elkészítését. Viszont ettől függetlenül kiemelt figyelmet kell fordítanod rá!

Éppen ezért ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért fontos egy jó kísérőlevél. 

Emellett abban is segítünk, hogy miként nyűgözd le a HR-est néhány egyszerű trükkel.

Miért nem elég az önéletrajz?

Fogd fel az önéletrajzod egy gyors áttekintőként, vagy akár úgy, mint egy tartalomjegyzéke az eddigi tevékenységeidnek, amiből nem derül ki a jellemed. Ezért is nevezik kísérőlevélnek, hiszezzel ezzel az önéletrajzod tökéletesen ki tudod egészíteni és egyben bemutatni a személyiséged. 

Mint említettük, a motivációs levél – cover letter, kísérőlevél – számtalan vállalatnál elvárás a jelentkezők felé. Célja, hogy az önéletrajz tárgyilagossága mellett a személyiségdből is mutass egy szeletet – éppen a kiegészítő szerepe miatt nevezik kísérőlevélnek is.

Az önéletrajzodban felsorolt tapasztalataid és eredményeid átfogó képet adnak a tudásodról, de a vállalatok nem csak erre kíváncsiak. Az utóbbi években egyre inkább felértékelődtek a belső értékek, illetve a soft skillek jelentősége is. A motivációs leveledben tehát lehetőséged nyílik arra, hogy kiemeld az erősségeidet, és előnyös tulajdonságaidat.

Ezt ne nyűgként, inkább lehetőségként fogd fel! Az önéletrajz merev kereteihez képest a kísérőlevélben megmutathatod, ki is vagy valójában! A legtöbb oldal bemutatja neked a motivációs levél felépítését, így mi inkább a tartalmi részhez mutatunk tuti tippeket!

a-motivacios-level-segíti-a-karriered

Egy jó motivációs levél az álommunkáig repít

A motivációs levél egy kutatómunka. Fontos, hogy megmutasd: utánanéztél a cégnek, ahova jelentkeztél. Ismered a fő értékeiket és céljaikat, emellett azonosulsz is velük. Például ha egy vállalat fő célja a fenntarthatóság, akkor emeld ki a kísérőlevélben, hogy ez a te életedben is kiemelt jelentőséggel bír. 

Tanulmányozd a leveleket, amiket eddig kaptál a cégtől, ha pedig még nem leveleztetek, látogass el a weboldalukra! Ha távolságtartóbb, hivatalos hangnemben kommunikálnak, akkor a motivációs leveledben is használj magázást, ügyelj a választékos, szakmai szavak használatára! Amennyiben egy kisebb, lazább cégről van szó, a kísérőlevél is lehet barátibb – csak mértékkel, hisz továbbra sem a haverodnak írsz. 

Motivációs levél – nem véletlen ez a neve

A kísérőlevélben valóban arra kíváncsiak, hogy miért szeretnéd megkapni az állást. Ehhez fontos, hogy a pénzszerzésen kívül is legyen célod a pozíció megkaparintásával. Gondolkodj el: szakmai tapasztalatot, jellemfejlődést, esetleg egy új szakma kipróbálását nyújtaná az új munkahely? Mindezt foglald bele a motivációs leveledbe! Ettől függetlenül  kerüld a túlzásokat: ne könyörögj a munkáért, kerüld az érzelmi zsarolást (például: “Ha nem kapom meg az állást, örök életemre megpecsételődik a karrierem.)

A kísérőlevél a saját dicsőségtáblád

Habár az önéletrajzodba nem írhatod bele az összes  jó tulajdonságod, a motivációs leveledben ezeket is megcsillogtathatod. Ha például számtalan csapatversenyt tudhatsz magad mögött, akkor mondd el a kísérőleveledben, hogy ezek miatt váltál remek csapatjátékossá! Amennyiben sport területén értél el sikereket, akkor ezeket felhasználhatod a kitartásod igazolására.


A lényeg az, hogy a motivációs levél ne légből kapott pozitív tulajdonságok felsorolása legyen. Például nagyon dicséretes, ha szabadidődben szívesen horgolsz, de lehetsz benne akármilyen kitűnő, egy pénzügyi álláshirdetésnél ez nem feltétlenül lesz releváns. Például nagyon dicséretes, ha szabadidődben szívesen horgolsz, de lehetsz benne akármilyen kitűnő, egy pénzügyi álláshirdetésnél ez nem feltétlenül lesz releváns. Minden előnyös jellemvonásod támaszd alá valamilyen tevékenységgel, hogy hiteles maradj. Hidd el, ez le fogja nyűgözni a munkáltatót!

szánj-időt-a-motivációs-levél-megírására

Habár nálunk is találkozol kísérőlevelet kérő cégekkel, reméljük, hogy ennek megírása ezután a cikk után már nem fog gondot okozni.

Keresd meg álmaid melóját, és vágj bele a karriered építésébe!

Egyéb