Segíteni menő! – Mi fán terem az önkéntes munka?

Van egy kis szabadidőd nyáron és szívesen segítenél? Az önkéntes munka egy olyan befektetés a jövődbe, amivel nemcsak másokon segíthetsz, hanem te is rengeteget profitálhatsz belőle, csak úgy mint a diákmunkából. Ha középiskolába jársz, kötelező 50 óra közösségi munkát teljesítened az érettségi megszerzéséig – miért ne választanál valami olyan munkát, amit igazán élvezel? Az Y-Generáció Diákszövetkezet add néhány tippet!

Miért is dolgozol?

Mielőtt bármilyen pozícióra is jelentkeznél, vedd figyelembe a következőt: attól, hogy középsuliban kötelező, ne tekints teherként az önkéntes munkára. Gondold át, valójában milyen ügyet szeretnél szolgálni? Ki vagy mi az, amin őszintén segítenél? Számos területen és közösségben kipróbálhatod magad, így biztosak vagyunk benne, hogy te is megtalálod a hozzád leginkább passzoló munkát: dolgozhatsz egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi, sport és szabadidő területeken.

önkéntes munka keresés

Mit nyerhetsz az önkéntes munka által?

Az első és legfontosabb, hogy megtanulsz figyelni a környezetedre: lehetséges, hogy magadtól eszedbe sem jutna, hogy vannak sokkal súlyosabb problémák, mint amikkel a mindennapjaid során szembesülsz. Amikor bepillantást nyersz egy, a sajátodtól eltérő közösség működésébe, akaratlanul is összehasonlítod az ott tapasztaltakat a saját életed alakulásával. Ha nálad nehezebb sorsúakkal találkozol, könnyebben értékeled azokat a dolgokat, amiket lehet, hogy magától értetődőnek vennél.

Az önkéntes munka abban is a segítségedre lehet, hogy megtaláld a számodra legkedvesebb hivatást. Ha csak egy rövid időre is, de bepillantást nyerhetsz bizonyos munkakörök és szakmák életébe, így felfedezheted, mi az, ami érdekel téged, és amivel nem önkéntes módon is szívesen foglalkoznál. Diákként nem sürget senki, van időd kísérletezgetni és megtalálni azt a területet, amiben megmutathatod a tehetségedet.

Lehet, hogy nem gondoltál rá, de attól még, hogy önkéntesség idején fizetés nélkül dolgozol, később mégis el tudod számoltatni a munkádat. Ha pályakezdőként egy állásra jelentkezel, a munkaadód szemében jelentős pluszpontot fog jelenteni a közösségi szolgálat. Az önkéntes munka megmutatja a jövőbeli főnöködnek, hogy sokoldalú és lelkes vagy, nemcsak gondolsz, hanem teszel is a jövődért, tudsz felelősséget vállalni és csapatban dolgozni. Így már egyből jól hangzik, nem igaz? 😉

az önkéntes munka előnye

Egy kis önkéntes munka ajánló

Szereted az állatokat? A Noé Állatotthon mindig örül, ha új önkéntesek lépnek be a csapatukba, akik szebbé teszik négylábú védenceik mindennapjait. Segíthetsz a kutyák rehabilitációjában, az alapfokú engedelmességi gyakorlatok betanításában, a gazdasági udvar körüli teendőkben, de természetesen a két- és négylábúak által is imádott kutyasétáltatás sem maradhat el.

önkéntes munka menhelyen

Ha szívesen foglalkoznál gyerekekkel, a Gézengúz Alapítványnál megtalálod a számításaidat. Önkéntesként akár közvetlenül a terápiás helyzetekben, akár az azokat kiegészítő sokféle előkészítő és integrációs programokon rengeteget tehetsz azért, hogy a sérült és koraszülött gyermekek megkapják azt a segítséget, amire szükségük van.

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány 1999 óta működik, hátrányos helyzetű, rászoruló személyek, családok ingyenes ételosztás útján történő megsegítésével foglalkozik, tevékenységét országos jelleggel végzi. Évente többször szerveznek olyan nagyszabású akciókat, amiről a sajtóban is gyakran hallhatsz.

Ha önkéntes lehetőségeket nem is, szuper tapasztalatot adó diákmunkákat nálunk is találhatsz. Nézz szét aktuális ajánlataink között!

News