Hírek
Egészségesen is finoman, avagy 3+1 megúszós sütirecept
Sokak fejében él az a berögződés, hogy ami egészséges, az biztosan nem lehet finom; az egészségnek nyilvánvalóan „ára” van, ami leginkább íztelen és élvezhetetlen ételekben mutatkozik meg.
Mai blogbejegyzésünkkel ezt az előítéletet szeretnénk megcáfolni: 3+1 sütireceptet hoztunk neked, ami tudatosabb alapanyagokkal dolgozik, ám a végeredmény mégis isteni finom. Tarts velünk!
Mitől egészséges egy sütemény?
A titok az alapanyagokban rejlik. Az egészségesebb receptekben nincsen finomított cukor, fehér liszt és sok zsiradék. Jó hír, hogy a hagyományos receptek nagy részét könnyedén át lehet alakítani, így már csak azt kell tudnod, mit mivel tudsz helyettesíteni. A finomított cukor helyett jó választás lehet a nádcukor vagy a méz, a fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű vagy egyéb gabonalisztek (pl.: hajdina, tönkölybúza, rozs), az állati zsiradékok helyett pedig a margarin vagy a hidegen sajtolt növényi olajok.
1. Őszi-téli sütirecept: tönkölyös-almás muffin
Az őszi sütemények egyik leggyakoribb hozzávalója az alma, ami a mi kedvenc muffinunkban is főszerepet játszik. A kalóriacsökkentés érdekében a fehér lisztet most tönköly– és rozsliszttel helyettesítettük. A tönkölybúzából készült liszt jól emészthető, a magas B-vitamin tartalma mellett sok kálium, vas, magnézium és kalcium is található benne. A rozslisztből készült desszertek tömörebbek és sötétebbek is a fehér lisztes változatuknál: a rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, emellett magas a rosttartalma. Arra mindenképpen figyelj oda, hogy sem a tönkölyliszt, sem a rozsliszt nem gluténmentes!
A tönkölyös-almás muffin hozzávalói:
- 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 tojás
- 12 dkg vaj
- 2 alma lereszelve
- 2 marék tört dió
- 8 dkg méz
- fahéj
- citromlé
- vanília
Elkészítés:
Keverd habosra a vajat, egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd csurgasd bele a mézet. Ezután egy spatulával keverd bele a lisztkeveréket, és a felvert tojásfehérjével lazítsd fel. Végül a fahéjjal, vaníliával és citromlével ízesített reszelt almát és a diót is add hozzá. Miután formákba kanalaztad, 175 fokos légkeveréses sütőben süsd aranybarnára!
A recept forrása itt.
2. Ráérős vasárnapi sütirecept: gofri bogyós gyümölcsökkel
Hétvégén talán te is ráérsz kísérletezni, és belefér a reggeledbe egy ínycsiklandozó, illatos gofri elkészítése. Ebben a sütireceptben a már megismert tönkölyliszt mellett a cukor egy egészségesebb alternatívájával, a xilittel is megismerkedhetsz. A xilitet sokan nyírfacukor néven is ismerik, ami onnan ered, hogy a xilitol molekulát először a nyírfából vonták ki. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de a szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40 %-kal alacsonyabb a finomított cukorénál.
A gofri hozzávalói:
- 2 tojás
- 400 ml rizstej
- 3 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3 púpozott ek liszt
- 5 dkg vaj
- 1/2 ek xilit
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk fahéj
Elkészítés:
A tojásokat keverd habosra robotgép segítségével, majd add hozzá a rizstejet, a puha vajat, a xilitet, a szódabikarbónát és a fahéjat. Jól keverd össze, majd kanalanként adagold hozzá a lisztet is. Miközben simára kevered az egész masszát, melegítsd fel a gofrisütőt. A tésztát kanalazd a sütőbe, és 3-4 perc alatt süsd készre. Pro tipp: a bogyós gyümölcsök mellett/helyett pudingot és lekvárt is tehetsz a tetejére.
A recept forrása itt.
3. Sütirecept, ami felpörget: zabpelyhes energiagolyó
Úgy érzed, a reggeli készülődéshez neked is szükséged van egy kis plusz lendületre? Ez az egészséges finomság ebben is a segítségedre lehet. Csupán néhány, szinte bárhol beszerezhető alapanyagra van szükséged, és már indulhat is a nap!
Hozzávalók:
- 1 db banán
- 1 cm gyömbér
- 10 dkg tőzegáfonya
- 5 dkg zabpehely
- 10 dkg kesudió
- 2 tk chia mag
Elkészítés:
A banánt turmixold össze a meghámozott, feldarabolt gyömbérrel, majd a tőzegáfonyával. Tedd át egy tálba, és fakanállal forgasd bele a zabpelyhet. A durvára aprított kesudiót vegyítsd el a chia maggal, és dolgozd össze a zabpelyhes keverékkel. Végül készíts kis gombócokat a tenyereddel. Pro tippek: ha nagyon ragad, ne félj hozzáadni még egy kis zabpelyhet! Figyelj rá, hogy ne legyen túl sűrű, mert különben nem tudod majd formázni!
A recept forrása itt.
+1. Mézeskalács dióval
Nemsokára itt vannak az ünnepek, úgyhogy nem árt felkészülni egy isteni, és a diétába is könnyedén beilleszthető mézeskalács recepttel. Ez a sütirecept azért figyelemreméltó, mert még a tojásallergiában szenvedőknek sem kell lemondaniuk, ugyanis a tojást lenmagliszttel helyettesítjük. A hagyományos mézeskalács hozzávalók mellett kerül még bele szezámliszt, ami rengeteg vitamint tartalmaz, és karobpor, ami nagyon szép színt ad a tésztának.
A mézeskalács hozzávalói:
- 10 púpozott ek zabliszt
- 8 ek teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek szezámliszt
- 1 ek lenmagliszt
- 40 dkg virágméz
- 1 ek kókuszzsír
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 marék durvára tört dió
- 1 dl víz
- 2-3 tk mézeskalácsfűszer
- 1 tk karobpor
Elkészítés:
Olvaszd langyosra a mézet, a vizet és a kókuszzsírt, tedd keverőtálba, és folyamatosan keverve adagold hozzá a liszteket és a szódabikarbónát. Add hozzá a diót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a karobport. Lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd kb. fél cm-esre a tésztát. Vedd elő a kedvenc sütikiszúró formáidat, és szaggasd ki a tésztát. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és 10-12 perc alatt süsd készre a mézeskalácsot.
A recept forrása itt.