Sakura Japánban

Mi fán terem a sakura?

– 3+1 dolog, amit nem tudtál a cseresznyevirágzás ünnepéről

Ha élőben még nem is volt hozzá szerencséd, filmekben, sorozatokban, na meg a Pinteresten és az Instagramon már biztosan te is találkoztál a rózsaszín és fehér színekben pompázó cseresznyefákkal. A sakura, vagyis a cseresznyevirágzás Japán nagy múlttal rendelkező, spirituális tavaszköszöntő ünnepe, ami mára az egész világot meghódította. Olvass tovább, és tudj meg róla többet blogbejegyzésünkből!

1. Sakura és hanami – mi a különbség?

A sakura egyszerre jelenti a cseresznyefát és annak virágát is, a sakura csodálata pedig egy japán legendához köthető. A hagyomány szerint Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán életre keltette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a hegységet. A cseresznyevirág azonban nem csak a szépsége miatt bír nagy jelentőséggel a japánok számára, hiszen a különleges virág szirmai a halandóságra és az élet örök körforgására emlékezteti őket. A helyiek szerint a virágok tünékenysége az emberi élet mulandóságát jelképezi, így ahogyan az életet, úgy a sakura virágzását is meg kell becsülni. Bár ez az apró virág csak öt sziromból áll, megannyi jelentést és érzést hordoz magában: a múlt, jelen és jövő megtalálható egyetlen virágban. Japánban úgy tartják: ˝akire ráhull egy cseresznyevirág, azt szerencse és boldogság kíséri útján…”.

a sakura fogalma

A hanami maga a virágnézés tevékenysége, ami többnapos ünnepségsorozatot, családi és baráti mulatságokat jelent Japánban. Tavasszal az egész szigetország lelassul, megáll egy pillanatra, hogy kiélvezze a cseresznyevirágzás lenyűgöző látványát. A hanami lehet egy egyszerű séta a parkban vagy egy piknik is a kertben, a lényeg, hogy át tudjuk adni magunkat a lelki feltöltődésnek. Spirituális szempontból a cseresznyefák az újjászületés energiáit közvetítik az embernek, ezért úgy tartják, hogy aki szeretne új dolgokba belekezdeni, annak a piknik mellett érdemes cseresznyefát is ölelgetni. Azok pedig, akik éjszakába nyúlóan szeretnék élvezni a hanamit, megtapasztalhatják jozakura élményét is. Ilyenkor a japánok papírlámpásokat függesztenek ki az éjszakai ünnepségre, a virágba borult fákat pedig apró mécsesekkel díszítik fel, így téve még varázslatosabbá a látványt.

a sakura része a jozakura

2. Vigyázz, jön a cseresznyevirágfront!

Az úgynevezett „cseresznyevirágfront” a meteorológiai előrejelzésekben is kiemelt helyet kap. A sakura idején egész Japán a televízió és a rádió előrejelzései szerint készül a nagy eseményre. Mivel egy hosszanti fekvésű szigetországról beszélünk, a cseresznyevirágzásban összesen mintegy öt hónapig gyönyörködhetnek az emberek az ország különböző pontjain. A déli fekvésű, szubtrópusi szigeten, Okinawa legtöbb részén már január végén megkezdődik a virágzás, míg északon, Hokkaidon csak májusban kerül rá sor. A kettő között az olyan nagyvárosokban, mint Tokió, Kiotó vagy Oszaka általában március végén, április elején borulnak rózsaszín sziromfelhőbe a cseresznyefák.

sakura előrejelzés a meteorológiában

3. Bimbótól a sziromtengerig

Bár a fák szirombontásának idejét körülbelül meg tudják határozni a szakemberek, egyénenként eltér, hogy a virágzás mely fázisában látogatják meg őket a legszívesebben az érdeklődők. Vannak, akik azt részesítik előnyben, amikor még csak pár virág nyílt ki, a többi pedig éppen bimbózik. Ezzel szemben mások azt a látványt élvezik igazán, amikor a cseresznyefák a teljes pompájukban, hatalmas rózsaszín pomponokként szegélyezik az utcákat. Természetesen az utolsó fázisnak, a „gyönyörű elmúlásnak” is hatalmas rajongótábora van, hiszen ekkor a pelyhekben hulló szirmokat felkapja, majd messzire repíti a szél.

japán tavasz

+1. Sakura a gasztronómiában

Érdekesség, hogy a cseresznyevirágzás nem csupán a szemnek nyújt emlékezetes látványt, hanem az ízlelőbimbóikat is kényeztetheti. A március-áprilisi időszakban az éttermek, cukrászdák és bárok sokféle sakura színű és enyhén cseresznyeízű, virágokkal díszített étellel, koktéllal és édességgel kedveskednek a sakura ünnepen résztvevőknek. Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb édesség a sakura ízű dango, ami egy golflabda nagyságú, ízesített rizsmasszából készült gombóc. Az enni- és innivalók mellett természetesen ajándéktárgyakból sincsen hiány. Készülnek kimondottan a sakura idejére tervezett ékszerek, vagy olyan kozmetikai termékek is, amelyekben sakura virág szérum van.

sakura dango

Nézd meg a 2021-es virágzást ebben a videóban:

Szívesen gyönyörködsz a hazai virágos tájakban is? Márciusi blogbejegyzésünk a természetszerető kirándulóknak segít abban, hogy mikor, milyen virág nyílását csíphetik el az ország különböző részein. Ne maradj le!

Jól jönne a malacperselyednek egy kis utánpótlás? Kattints, és nézz szét aktuális diákmunka-pozícióink között!

Források: itt, itt és itt.

News