tavaszi virágzás kisokos

Tavaszi virágzás kisokos – ezekről ne maradj le!

Tavasszal felveszi színes köntösét a táj, így nem csoda, ha a mi (több mint 1 éve) négy fal közé zárt szívünk is egyre jobban vágyik a természetbe. Mai blogbejegyzésünk egy tavaszi virágzás kisokos, amit szeretettel ajánlunk olyan kirándulóknak, akik egy-egy túra alkalmával szereznék felfedezni hazánk virágos tájait. Tarts velünk!

A tavaszi virágzás első hírnöke: a hóvirág

Hazánk egyik legszebb hóvirág mezőjének az Alcsúti Arborétum ad otthont. A mintegy 40 hektáros természetvédelmi terület a Vértes hegység lábánál, a Váli-völgyben terül el, ami Budapesttől kb. 40 kilométerre található. Fő épülete a klasszicista kastély és az ehhez tartozó kastélypark, amelynek 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. Az arborétumban 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg, mint például a levantei hóvirág, a kikeleti hóvirág és a krími hóvirág. Ne feledd, hogy a hóvirág hazánkban 2005 óta védett növény, semmiképp ne szakítsd le! A természetvédelmi eszmei értéke szálanként 10.000 Ft!

tavaszi virágzás - hóvirág

Mandulafa kilátással

A számunkra legkedvesebb mandulafák Budapesten, a Gellért-hegyen találhatók. Ha nem bánsz egy kis hegymászást, két legyet üthetsz egy csapásra: meglátogathatod a főváros egyik legszebb kilátással rendelkező kirándulóhelyét, és gyönyörködhetsz a halványrózsaszín színben tündöklő mandulafákban. Az egyik legnagyobb fa a Gellért-hegy déli oldalán, a Sziklakápolna felett, a keresztnél helyezkedik el, amelyet a Szabadság híd felől közelíthetsz meg a legkönnyebben. Talán benned is felmerült a kérdés, hogy mégis hogyan kerültek mandulafák a Gellért-hegyre? A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elődje tudatosan, tervszerűen telepítette őket a hegyre, aminek ez a része korábban gyepes, sziklás hegyoldal volt.

tavaszi virágzás - mandulafa

Levendula helyett tulipán

Tudtad, hogy Kőröshegyet nemcsak levendula-, hanem tulipánszezon idején is érdemes meglátogatnod? A települést legkönnyebben autóval közelítheted meg, ha Balatonföldvárról lehajtasz Kaposvár felé. A tulipánszüretet 2021. április 8. és 18. közé tervezik, de mindez természetesen változhat az időjárás és a virágzás függvényében is. A szabadtéri gazdaságban a tavalyi összefogásnak hála, a 2020-as tulipánmennyiség kétszerese, 258 ezer virág várja majd a szüretelőket. A járványhelyzetre való tekintettel a szokásos programok, mint a kézműves foglalkozás, csokorkötő sátor, kisállat simogató elmaradnak, ám ezekért a tulipántenger garantáltan kárpótol!

tavaszi virágzás - tulipán

Cseresznyeünnep az Alföldön

A tavaszi virágzás kisokosból kihagyhatatlan cseresznye megcsodálásáért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést, a Tisza-partján megbújó Nagykörűt kell felkeresned. A hagyományos „ünnep” és a szervezett programok idén sajnos nem kerülnek megtartásra, de a virágzásnak még a koronavírus sem tud parancsolni: a falu templomkertjében található Magyarország legnagyobb, 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteménye, ám a település rendezett utcáin és kertjeiben is sűrűn sorakoznak a cseresznye- és meggyfák. Az április erejére tehető cseresznyevirágzás nemcsak a helyi közösség, hanem az ország életében is jelentős esemény: ekkorra már megmutatkozik a fagyok hatása, és megjósolható, mennyi cseresznyére számíthatunk idén.

seresznye

Gönci barack az ország keleti csücskében

A rózsafélék családjába tartozó gönci kajszibarackfáért már kicsit messzebbre, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőváraljáig kell utaznod (a település neve ismerősen csenghet, hiszen egy kirándulóhelyeket összegyűjtő blogbejegyzésünkben már korábban is írtunk róla). A barack terjedése egy járványnak, az 1880-as években pusztító filoxéravésznek köszönhető, ami jelentős károkat okozott az addig a területen uralkodó szőlőben. A helyi parasztgazdák a szőlő helyére barackfákat ültettek, és hamarosan rájöttek, hogy jó döntést hoztak, hiszen a téltől védettebb dombvidék igencsak kedvez a kajszinak. Érdekesség, hogy a Gönci barack nem egy faj, hanem a Gönci magyar kajszi, a Magyar kajszi C235, a Mandulakajszi, a Ceglédi Piroska, a Ceglédi bíborkajszi, a Ceglédi óriás, a Ceglédi arany, a Pannónia és a Bergeron barackfajták összefoglaló neve.

barackfa

Gyere, és dolgozz velünk tavasszal is! Kattints, nézz szét aktuális diákmunka-ajánlataink között, és keresd meg velünk a kirándulásokra valót!

News