Vedd nyakadba az országot – 3+1 kirándulóhely, ami ősszel a legvarázslatosabb

Ősszel országszerte színes köntösbe bújik a táj, kis hazánk kirándulóhelyei pedig csak Téged várnak, ha kiszabadulnál a város zajos forgatagából. Vastag pulóvert és túrabakancsot fel, diákszövetkezetünk összegyűjtött pár tippet, hogy neked már ne a keresgéléssel kelljen időt töltened!

1. Szarvasi arborétum

A Szarvasi arborétum, amelyet Pepi-kert néven is ismerhetsz, a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít. Száz évet megélt mocsárciprusoknak és mamutfenyőknek ad otthont mintegy 82 hektár területen. 5 fás növénygyűjtemény található itt, melyek a “Pepikert”, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és a Konyhakert. Ne aggódj, esős időben sem kell visszafordulnod: alternatív programként látogasd meg Pepi gróf Varázstanyáját, ismerd meg az Üvegház szépségeit, vagy próbáld ki a szabadulós játékot a Titkok kertjében.

arborétum, növénygyűjtemény

2. Szalajka-völgy

Ha Egerben vagy Budapesten élsz, már biztosan hallottál a Bükk hegység lábánál elnyúló Szalajka-völgyről. A völgy olyan természeti szépségeknek ad otthont, mint a Fátyol-vízesés, a Szalajka-forrás vagy az Istállós-kői-barlang. A Szalajka-vízesésre mindenképp szakíts időt, ez ugyanis nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb és legismertebb természeti jelensége. Plusz programként ülj fel az erdei kisvasútra, amely a völgy bejáratánál lévő Fatelep állomást a Gloriette-tisztással köti össze. Érdekesség, hogy a Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, amit helyi specialitásként füstölve, sütve Te is megkóstolhatsz.

túrahely

3. Boldogkő vára

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos középkori vár a Hernád völgyének peremén elhelyezkedő Boldogkőváralja község felett várja az arra látogató turistákat. Nemcsak a káprázatos kilátás, a táj szépsége, és a vár viszonylagosan jó állapota miatt érdemes ezt az úticélt választanod, hiszen a várban interaktív programokon, lovagi bemutatókon és kiállításokon is részt vehetsz. Ha már kiállításról beszélünk, Boldogkő vára ad otthont Közép-Európa egyik legnagyobb ólomkatona gyűjteményének. A község központjába lesétálva útba ejtheted a Péchy–Zichy-kastélyt is, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb kúriája (az edelényi és a füzérradványi után).

kilátó, ősz

+1 Dobogókő

Ha nincs kedved sokat utazni, a Budapesttől mintegy 25 kilométerre fekvő Dobogókő is valóságos ékszerdobozként magasodik a Dunakanyar szívében. A nevét a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység (és ezzel együtt a Dunakanyar) legmagasabb csúcsáról, a Dobogó-kőről kapta. Az itt található kilátókból az ország egyik (ha nem legszebb) panorámája tárul a szemed elé. A település és környéke Magyarország turistautakkal talán legjobban behálózott vidéke, és az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely. Dobogókőn halad keresztül többek közt az Országos Kéktúra és a Mária út, valamint a Magyar Zarándokút, de könnyen elérheted innen a Rám-szakadékot, a Zsivány-sziklákat, sőt, a Prédikálószéket is.

kirándulás, kirándulóhely, túra

Ha pedig feltöltődtél és visszatérnél a dolgos hétköznapokba,

kattints, és nézz szét iskolaszövetkezetünk aktuális diákmunkái között!

News