diakmunka vallalas

Tényleg ilyen egyszerű a diákmunka vállalás?

Röviden és tömören: igen, ám egy kis útmutató nélkül most sem szeretnénk elengedni a kezedet. A koronavírus-járvány vitathatatlanul nagy változásokat hozott a munkaerőpiacon, azonban számodra jó hír, hogy a diákmunkásokra továbbra jelentős igény mutatkozik. A cégek egyfajta befektetésként tekintenek a diákok foglalkoztatására és magas szintű betanítására. A diákok és egyetemi hallgatók naprakész ismeretekkel és friss szaktudással rendelkeznek, új szemléletet vihetnek a vállalatok működésébe. A következőkben a diákmunka vállalás 3+1 legfontosabb lépését gyűjtöttük neked össze – tarts velünk!

1. Regisztrálj egy diákszövetkezethez!

A diákszövetkezetek – mint ahogy az Y Generáció Iskolaszövetkezet is – azért vannak jelen a munkaerőpiacon, hogy biztosítsák a diákok számára a legális munkavégzés feltételeit. Abban segítenek, hogy a diákmunka vállalás számodra egyszerű és gördülékeny legyen, és olyan pozíciót sikerüljön találnod, ami a leginkább illik hozzád. Garantálják a biztonságos munkakörülményeket: a béredet biztosan megkapod és a foglalkoztatásod minden törvényi előírásnak megfelel. Érvényes biztosításod lesz, valamint az adóbevallásod elkészítéséhez szükséges igazolásokat is átveheted tőlük.

Na, de hogyan kezdj hozzá? A diákmunka vállalás első lépése, hogy regisztrálsz a weboldalunkon, ahol a diákszövetkezeti adatlapodat kitöltöd a kívánt adatokkal. Ezután arra kérünk, hogy a munkába álláshoz szükséges papírok aláírásához fáradj be a Budapest XIII. kerület, Radnóti Miklós utca 2. szám alatt található irodánkba! Ahogyan a legtöbb diákszövetkezet neve is elárulja, az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél is csak diákok foglalkoztatására van lehetőségünk, így mindenképpen szükséges, hogy rendelkezz egy érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal, vagy ennek hiányában iskolalátogatási igazolással. Ezen kívül fontos, hogy legyen nálad a személyi igazolványod, a lakcímkártyád, az adókártyád, és a TAJ kártyád. Fogunk tőled kérni egy bankszámlaszámot is, hiszen átutalás formájában kapod kézhez majd a fizetésedet. Diákszövetkezeti tagnak lenni azt is jelenti, hogy regisztráció során ki kell váltanod szövetkezetünk részjegyét, amelynek költsége 1000 forint. Ne ijedj meg, ezt a kilépéskor visszakapod tőlünk!

diákmunka vállalás diákszövetkezeten keresztül

2. Jöjjön a diákmunka vállalás legizgalmasabb része: böngéssz!

A diákszövetkezetek nagy előnye, hogy széles kínálatot biztosítanak és egy helyen számos munkalehetőség közül válogathatsz. Az Y Generációnál találhatsz könnyű fizikai betanított munkákat, egyszerűbb munkaköröket a kereskedelemben és a szolgáltatási szektorban, irodai munkákat, call centeres munkákat, de egyre jelentősebb számban vannak jelen gyakornoki programok is. Azt javasoljuk, hogy (ha az egyetemed vagy főiskolád esetleg nem írná elő neked) ha van lehetőséged, mindenképp tölts el egy félévet egy cégnél szakmai gyakorlatként. A szakmai karrier programok segítségedre vannak abban, hogy még tanulás mellett olyan tapasztalatokra tegyél szert, amelyek később nagyon értékesek lesznek a karriered során. Kitapasztalhatod, miben vagy igazán tehetséges, milyen pozíciókban érzed jól magad, egyúttal kijelölheted az irányt, amely felé haladni szeretnél. Nem mellesleg az önéletrajzodban is kiválóan mutat a tapasztalat. 😉

Az álláshirdetésekben mindig feltüntetjük, hogy milyen feladatokat kell elvégezned, milyen feltételek mellett vállalható el és milyen fizetéssel jár a diákmunka. Sokszor érkezik hozzánk kérdés a diákmunka helyére vonatkozóan: jó hír, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország számos városában kínálunk diákmunka-pozíciókat.

diákmunka böngészés

3. Készítsd el a tökéletes önéletrajzot!

Talán felmerült benned a kérdés, hogy miért a diákmunka vállalás folyamatának ezen pontján jön szóba ez feladat. Azért, mert az önéletrajzot (és szükség esetén a motivációs levelet is) mindig ahhoz az álláshirdetéshez és céghez kell igazítanod, ahová beadod a jelentkezésedet. Más ismeret lesz fontos egy pénzügyi pozíció és egy IT szektorban meghirdetett állás esetében, ezért mindig azokat a tapasztalatokat hangsúlyozd, amivel vonzóbbá teheted az önéletrajzodat a toborzó szakemberek szemében.

A jó önéletrajz röviden, tömören és jól áttekinthetően mutatja meg a jövőbeli munkaadódnak, hogy milyen tanulmányi háttered van és esetlegesen milyen munkatapasztalattal rendelkezel. Egy olyan dokumentumot kell létrehoznod, ami már az első pillantásra megragadja az olvasó figyelmét, hiszen a HR-esek egy-egy állás esetén több tucat jelentkező pályázati anyagát nézik át. Tűnj ki! A legegyszerűbb, ha az A4-es formátumú dokumentumot két oszlopra osztod, és az egyik felébe a tanulmányi adataidat, a másik felébe pedig a munkatapasztalatodat és egyéb képességeidet helyezed el. Fontos, hogy fordított sorrendben vidd fel az adataidat, tehát mindig a legfrissebb kerüljön legfelülre (hiszen feltehetően ez is lesz a legrelevánsabb). Mindig legyen az önéletrajzon igazolványkép, és ne felejts el kapcsolatfelvételi lehetőségeket sem megadni! További CV-tippekért olvasd el ezt a blogbejegyzésünket!

diákmunka vállalás előtt készíts önéletrajzot

4. Türelem!

A diákmunkára történő jelentkezésed minden esetben online kezdődik – ekkor az elkészített önéletrajzodat a diákszövetkezet mellett a kiszemelt munkahely is megkapja. Mivel a diákszövetkezet oldalán feladott hirdetésben szerepel, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenned a diákmunka elkezdéséhez, az Y Generáció előszűrése során megnézzük, hogy rendelkezel-e a munkához szükséges készségekkel és attitűddel. Ezt követően, a pozíciótól függően behívunk egy személyes beszélgetésre, majd továbbítjuk önéletrajzod a munkáltatónak. Amennyiben sikeres volt a jelentkezésed, koordinátoraink azonnal értesítenek téged a további teendőkről. Kész is vagy! Most már csak egy kis türelemre lesz szükséged, amíg a pályázati anyagod elbírálásra kerül, majd ha minden jól alakul, jöhet az állásinterjú!

a diákmunka válallás türelmet igényel

Bízunk benne, hogy bejegyzésünkkel neked is sikerült megadnunk az első lökést a diákmunka vállalás útján! Kattints, és nézz szét aktuális nyitott pozícióink között!

News