Felvételi buli - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A 2019-es felvételi „leg„-jei

A 2019-es felvételire összesen 112 ezren jelentkeztek, akik közül közel 79 ezer fő be is került valamelyik felsőoktatási intézménybe. A Y Generáció diákszövetkezet összeszedte Neked a legérdekesebb adatokat! Ha kíváncsi vagy az idei felvételi legnépszerűbb szakjaira, legtöbb hallgatót felvett egyetemeire, a legmagasabb ponthatárra vagy a legidősebb felvételiző korára, olvass tovább! 😉

A legnépszerűbb szakok

Az idei év legnépszerűbb alapszakja a gazdálkodási és menedzsment alapszak volt, összesen 10.300 jelentkezővel. A második helyezett a kereskedelem és marketing alapszak 7.400 fővel, a dobogó harmadik helyén pedig a mérnökinformatikus alapképzés áll, 6.500 jelentkezővel.

A mesterképzésre jelentkezett hallgatók körében az osztatlan tanári képzés, a vezetés és szervezés, valamint a pszichológia volt idén a legkeresettebb.

Felvett hallgatók - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A legnépszerűbb egyetem és kar

A jelentkezők körében a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amit idén közel 25 ezer diák jelölt meg a felvételi lapján. A legnépszerűbb kar pedig a Corvinus Gazdálkodástudományi Kara, ahova összesen majdnem 7 ezren adták be a jelentkezésüket, ebből 4.300-an első helyen.

 A legtöbb hallgatót felvett szakok

Idén szeptemberben a legtöbb jelentkező a mérnökinformatikus alapképzésre került be, összesen 2.069 fő. Ezt a gépészmérnöki szak követi 1.462 felvett hallgatóval, majd a programtervező informatikus 1.442 fővel.

Mesterképzések tekintetében a pszichológia szak gazdagodott a legtöbb új hallgatóval: erre ugyanis 561 főt vettek fel. A vezetés és szervezés szakra felvételizett hallgatók is jól jártak, ugyanis közülük is 287 fő bekerült a szakra, a kommunikáció- és médiatudomány szak pedig 195 ígéretes gólyával gazdagodott.

Sikeres felvételi - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A legtöbb alapszakos hallgatót felvett egyetemek

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az ELTE vette fel a legtöbb most érettségizett diákot, így ősztől több, mint 5.800 fő kezdheti meg egyetemi tanulmányait itt alap- vagy osztatlan képzésen. A második helyezett a Debreceni Egyetem, a harmadik pedig a Szegedi Tudományegyetem.

A most induló mesterszakok esetében az első két helyezett ugyanaz (ELTE és DE), azonban a BME a harmadik legtöbb új mesterszakos hallgatót fogadó egyetem.

A legmagasabb ponthatár

Ez egyben az egyik legmeglepőbb adat is, hiszen azoknak a pályázóknak, akik a Pécsi Tudományegyetem germanisztika szakára szerettek volna bejutni, 490 pontot kellett elérniük a felvételhez. Ez a felvett hallgatók alacsony létszámának, valamint a sok és nagyon jó jelentkezőnek köszönhető.

Sikertelen felvételi - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A legnépszerűbb szakra, azaz a gazdálkodási és menedzsmentre, a Corvinuson lehetett a legnehezebben bejutni, ugyanis ide 449 pontra volt szükség a felvételhez.

A legidősebb felvételiző

Az idén felvételizők átlagéletkora 24 év, vagyis jóval több mint az érettségiző diákoké. Ez a sok idősebb, iskolapadba visszavágyó jelentkezőnek köszönhetők, akik közül a legidősebb 78 éves.

A legidősebb felvételiző - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Kezdj el felkészülni az egyetem első félévére pénzügyileg is, irány a diákmunka!

 Nézz szét az aktuális állásaink közt,

és gyűjts pénzt a legnagyobb bulikra, a kolira vagy épp a jegyzetekre!

Forrás: eduline.hu

News