Változások kezelése – így birkózz meg vele!

Az egyetemi évek pillanatok alatt elrepülnek, a diákmelós munkatársak non-stop cserélődnek és te is másképp látod magad most, mint pár évvel ezelőtt. Ennek tetejében kopogtat a kapunyitási pánik, ami megnehezíti az alkalmazkodást ehhez a sok változáshoz, amit átélsz a mindennapokban. Ezek az átalakulások sosem egyszerűek, viszont ha ismersz néhány túlélési praktikát, ezek az időszakok könnyebben eltelhetnek. Azonban nem lehetetlen a változások kezelése: olvasd el blogbejegyzésünket, ami biztos pont lehet a bizonytalanságban!

A változások kezelése – keresd a  probléma gyökerét!

A változások kezelését az alapoknál kezdjük. Tedd fel magadban a kérdést: aktív résztvevője vagyok a változásnak vagy olyan dolgok történnek, amikre nincs ráhatásom? Az előbbieket önkéntes változásnak nevezzük, míg az utóbbiakat kényszerűnek. Ez a gyakorlat sokat segíthet abban, hogy pontosan lásd a probléma gyökerét és annak megfelelően segíthess magadon.

happy hipster friends company silhouettes on sunset desert landscape jumping together holding hands having fun on vacation, young people traveling

Az elfogadás gyógyító ereje

Menekülni könnyű, de ez annál messzebb visz téged a problémád megoldásától! A változás kezelésének első lépése az elfogadás: békélj meg a gondolattal, hogy most átalakulnak körülötted a dolgok és tudatosítsd, hogy ez csak egy átmeneti időszak. Akkor is, ha negatívan éled meg a történéseket, igyekezz meglátni a lehetséges pozitív következményeket is!

Együtt könnyebb a változás kezelése

Legyen az egy diákmelós kolléga vagy akár a főnököd: együtt mindig könnyebb! Beszélj azokról az érzésekről, amiken keresztül mész. A változás kezelése a helyzet elfogadásával kezdődik, amin sokat dobhat olyan emberek segítsége, akikben megbízol.

Lassíts a tempón!

Nyakig ülsz az átmeneti időszak nehézségeiben, szóval a lehető leggyorsabban szeretnél túl lenni rajta, ugye? Lassan a testtel: ha nem csak suliból melóba, de egyik állapotból a másikba is sietsz, lehet, hogy a kevésbé kedvező döntéseket hozod meg magaddal szemben. Haladj kis lépésekben a feldolgozásban, hogy a változás kezelése ne csal egy letudandó feladat legyen a to-do listádon, hanem egy olyan folyamat, amiből sokat tanulhattál.

A változások kezelése a továbbiakban

Természetesen vannak a tarsolyunkban olyan tanácsok, amikkel felvértezheted magad a következő váratlan szituáció kezelésére és profibban reagálhatod le a meglepetésszerű helyzetekre.

Először is: fókuszálj a problémára, és ne arra, hogyan érzed magad tőle! A probléma-fókuszú szemlélet segítségével kisebb eséllyel blokkolsz le, segít a megoldásra fókuszálni ahelyett, hogy leblokkolnál a negatív érzésektől.

Másodszor is: gyúrj a rugalmasságra! A változás kezelése egyszerűbben megy, ha te is könnyebben simulsz az átalakult helyzetekhez, környezetekhez. Szerencsére a rugalmasságot csupa olyan dolog erősíti, ami amúgy is jót tesz a mentálhigiénédnek:

  • A változás kezelése a kiegyensúlyozott embernél kezdődik. Jöhet a self-care, hagyj magadnak időt edzésre, heti egy lazulós baráti programra, sorozatnézésre és lazításra.
  • Ünnepeld meg magad! Ha sikeresen áthidaltál egy nehéz, átmeneti időszakot, jutalmazd magad egy finom sütivel, kávéval vagy egy régóta vágyott ruhadarabbal.
  • Alakíts ki prioritási sorrendet! Tök oké nemet mondani a nyolcadik bulimeghívásra a héten és az ötödik szorgalmi feladatra a suliban. A kevésbé fontos tárgyakból jó lesz a négyes is, ha akkor több energiád magad maradra és az esetleges váratlan helyzetek kezelésére.
  • Tudatosítsd, kik állnak melletted a nehezebb időkben!

Bővebben is hallanál a témáról? Nézd meg önfejlesztő videónkat, amiben Kiss Brigitta pszichológus részletesen mesél arról, hogyan hidalható át a változások kezelése!

Egyéb