újévi fogadalmak és betartásuk

Nagy reménnyel tett újévi fogadalmak, mi a baj veletek?

Amilyen könnyű az éjféli koccintás izgalmában újévi fogadalmakat tenni, annál nehezebb az idő múlásával be is tartani őket. A U.S. News felmérése szerint az emberek 80 %-a már február második hetére megszegi a magának tett ígéreteit, ami lássuk be, nem valami biztató arány. Mivel egy új szokás vagy viselkedési minta bevezetéséhez (a helyzettől függően) 2-8 hónap is szükséges, a kérészéletű újévi fogadalmak sajnos nem képesek változást hozni az életedben. De vajon mi állhat a sikertelenség mögött? 2021 első blogbejegyzésében ezzel a témával foglalkozunk. Tarts velünk!

1. Az újévi fogadalmak legnagyobb buktatója: nem megfelelő célkitűzés

Talán egyetértesz azzal (és van tapasztalatod benne 😉), hogy a leggyakoribb újévi fogadalmak között a fogyás, a rendszeres testmozgás és az egészségesebb étkezési szokások bevezetése szokott szerepelni. Nagyon szuper, ha konkrét célokat tudsz magadnak megfogalmazni, ám arra is figyelned kell, hogy ezek reálisak legyenek. 1 hónap alatt akarnál 20 kilót ledobni? Fitneszbérletet vennél, de évek óta szinte fel sem keltél a kanapéról? El akarod hagyni a szénhidrátot az étrendedből, holott eddig minden nap péksütiken éltél?

Olyan célokat tűzz ki magad elé, amelyeket egy adott határidőn belül, a kiinduló állapotot és a saját képességeidet ismerve meg lehet valósítani. Magadnak okozol csalódást, ha túl nagyot álmodsz, majd arra eszmélsz, hogy az újévi bulik mámorában tett ígéretekből igazából semmit nem tudsz megtartani. Ha kis lépésekkel, részcélokkal haladsz előre, a sikerek motiválni fognak téged abban, hogy tovább haladj az újévi fogadalmak által kijelölt úton.

Terv az újévi fogadalmak megvalósításához.

2. Tervek nélkül nincs eredmény

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem tervezik meg előre az ígéreteik megvalósítását. Tegyük fel, hogy fogyni szeretnél. HOGYAN szeretnéd ezt elérni?

Gondold át a következőket!

  • Mennyi mozgás szükséges ahhoz, hogy elérd a kívánt célt?
  • Egyedül is meg tudod határozni, hogy milyen edzésforma számodra az ideális, vagy inkább szakember segítségét kérnéd?
  • Mennyi időt tudsz szánni a testmozgásra?
  • Mi a helyzet az étkezéssel? Mit kell elhagynod vagy éppen bevezetned, hogy egészségesebb legyél?
  • El tudod készíteni a céljaidat támogató, diétás ételeket?
  • Mindezek mennyi kiadással fognak neked járni?

… és a listát még sokáig folytathatnánk. 😊

Reális újévi fogadalmak.

Láthatod, hogy újévi fogadalmat tenni nem nagy ördöngösség, de nagyon sok apró tényezőt kell átgondolnod ahhoz, hogy hosszú távon is sikeres legyél. A terved készítése során térj ki minden részletre, és ne felejtsd el papírra vetni őket. Ha a céljaidat, vágyaidat leírod, te magad is jobban fogsz ragaszkodni hozzájuk, és motiváltabb leszel a megvalósításukban.

3. Elmarad a mérés, az utánkövetés

Honnan tudod, hogy jó úton jársz, ha nem követed nyomod az előrehaladásodat? Érdemes a fejlődésedet naponta megfigyelni, hiszen ez is segíteni fog neked abban, hogy ne tántorodj el a célodtól. Vegyük továbbra is a fogyás példáját: ha nem akarsz kézzel jegyzetelni, nem árt letöltened néhány applikációt, hiszen ezek sokat segítenek az adatok mérésében, elemzésében. Az okostelefonod valószínűleg mindig nálad van, amibe felviheted az elfogyasztott ételeket é s folyadékmennyiséget, a heti edzéstervedet.

Ha látod magad előtt akár egy jegyzetfüzetben, akár a telefonodban feljegyezve, hogy milyen hosszú utat tettél meg, és milyen sok apró részcélt sikerült már teljesítened, nehezebben rúgod fel a magadnak tett ígéretedet, és dobod ki a kukába az addig elért eredményeidet.

Újévi fogadalmakat segítő appok.

+1. Támogatás hiánya

Ne akarj mindent egyedül, saját erőből megvalósítani! Sosem szégyen segítséget kérni a családodtól, a barátaidtól, hiszen ők azok, akik minden körülmények között támogatnak téged. Suli előtt beiktatnál egy 1 órás edzést? Az anyukád biztosan szívesen segít neked elkészíteni egy tápláló és egészséges reggelit, amíg te mozogsz, így ezzel neked már nem kell bajlódnod. Motivál egy futótárs jelenléte? Beszélj egy barátoddal, barátnőddel, hogy kísérjen el heti 1-2 alkalommal, hiszen az ő életében is garantáltan pozitív változásokat hoz a rendszeres testmozgás.

Az újévi fogadalmaid között a munkavállalás is szerepel? A legjobb helyen jársz! Kattints, és nézz szét aktuális diákmunka pozíciónk között!

News