4+1 tipp, hogy te legyél a(z idegen) szavak mestere!

Idegen nyelvet tanulni sajnos nem egyszerű. Vannak, akiknek már gimnázium alatt sikerül eljutni a nyelvvizsgáig, míg másoknál hosszú évek, vagy akár évtizedek munkája sem hoz eredményt. Ha új nyelvet szeretnél elsajátítani, gondolj arra, hogy kisgyermekként sem egyik napról a másikra ment: légy önmagadhoz türelmes, hiszen felnőttkorban már teljesen más folyamatokról beszélünk, mint amikor a szüleidtől tanultál meg új szavakat. Itt van pár tipp iskolaszövetkezetünk csapatától!

1. Miért csinálod?

Mielőtt még beszereznéd a nyelvkönyveket és egy kisebb vagyont fektetnél nyelvtanfolyamokba, tisztázd magadban, miért szeretnél megtanulni egy új nyelvet. Esetleg a diplomádhoz szükséges? Az álom-munkahelyed várja el tőled? Ezek még nem biztos, hogy elég erős motivációk ahhoz, hogy el tudd magad kötelezni a feladat mellett. Keress olyan tevékenységet, amelyben örömödet leled és kösd a nyelvtanulást ezekhez. A lényeg, hogy TE akard, és ne a környezeted nyomására kezdj bele valamibe!

idegen nyelvet tanulni

2. Találd meg a te módszered!

Hallgathatsz zenét vagy podcastot, fordíthatsz dalszöveget, olvashatsz könyvet vagy cikkeket, de a jó öreg szövegkiemelő és a szókártyák sem hagytak még egy nyelvtanulót sem cserben. Ha sorozatot néznél, érdemes kezdetben magyar feliratot tenned rá, hogy az élő, beszélt nyelvet össze tudd kötni a magyar megfelelőkkel. Ha már haladóbb szinten vagy, csavarhatsz is egyet a játékon: magyar film/sorozat nézésekor olvasd hozzá a célnyelv feliratát: ez megfordítja az agyi folyamatokat és még hatékonyabb tanulásra ösztönöz!

3. Legyen rendszered!

Tudjuk, hogy diákként (főleg, ha mellette még munkát is vállalsz), igencsak szűkös időkeretből gazdálkodhatsz. Azonban a nyelvtanulás esetében tényleg azzal arathatod le leghamarabb a babérokat, ha minden nap foglalkozol a nyelvvel. A napról-napra elvégzett gyakorlatok kétszer-háromszor többet érnek, mintha néha – például hetente egyszer – nekiülnél és hosszú órákat ennek szánnál. Használd ki az üresjáratokat: hallgass meg egy-két számot vagy podcastot a buszon vagy tegyél be egy YouTube-videót a reggelid alatt.

nyelv

4. Kérj segítséget!

Nem kell egyből nyelviskolára gondolni, hiszen lehetséges, hogy van olyan ismerősöd, barátod, családtagod, aki beszél a kiszemelt nyelven. Kérd meg, hogy naponta foglalkozzon veled egy kicsit, beszéljétek át a legutóbb megismert nyelvtani szabályokat, felmondhatod neki a szavakat, majd pedig a beszédet is gyakorolhatjátok egy-egy kiválasztott témában. Ha pedig ennél egy szinttel tovább lépnél, kérd szaktanár segítségét! A középiskolai tanáraid bizonyára szívesen a rendelkezésedre állnak, ha egy kis gyakorlásra adnád a fejed.

5. Légy bátor!

Sokan megszeppennek, ha először kell megszólalniuk idegen nyelven mások előtt, de nem szabad, hogy ez a kedvedet szegje. Mindenki tisztában van vele, hogy egy szárnyát bontogató nyelvtanuló kiejtése még nem tökéletes, és lehetséges, hogy a nyelvtani szabályokat sem használja megfelelően. A lényeg sokkal inkább abban rejlik, hogy te megpróbálod!

nyelvtanulás

Végül a legeslegfontosabb tanács, hogy ne siettesd azt a bizonyos rózsát: a nyelvtanulás hosszú folyamat, amely nagyon sok kitartást, türelmet és eltökéltséget igényel. Abban az esetben, ha nem rendelkezel elég motivációval, igencsak nehéz lesz elérni a célod. De hidd el, nincs is annál kielégítőbb érzés, amikor egy külföldi út során meg tudod érteni a környezeted jelzéseit és te is ki tudod fejezni magad az újonnan tanult nyelven. Szóval csak fel a fejjel!

Ha pedig már úgy érzed, hogy akár a gyakorlatban is kipróbálnád a tudásod, kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News