Soft skill – mik ezek és hogyan fejleszthetők a diákmelóban?

A munka világában számtalan alkalommal hallhattál már a soft skillek fontosságáról. Ezek a “puha készségek” nagyon fontosak a munkahelyi életben, sőt, az egyetem alatt és a baráti körödön belül is hasznukat veheted. Segítségükkel nem csak az állásinterjún lehetsz sikeresebb, de a munkahelyi kapcsolataidat is fejlesztheted – a határ pedig a csillagos ég!

Mivel a soft skillek tökéletesítése odafigyelést és időt vesz igénybe, néhány rövid példa segítségével bemutatjuk, miket nevezünk puha készségeknek, és hogy csiszolhatod őket tökélyre a diákmelós napokban!

A soft skillek világa – milyen készség az, ami puha?

A puha skillek alatt a személyes és szociális tulajdonságokat értjük, amik abban segítenek, hogy a munkahelyi környezetben (is) könnyebben boldogulj, hatékonyan lásd el  a munkádat. Ezzel szemben a hard skillek a tanult készségeid – például az, hogy középfokon beszélsz angolul vagy esetleg a Microsoft Office-ban szerzett jártasságod. A legfőbb különbség tehát az, hogy amíg a hard skillek mérhető, akár papírral is igazolható képzettségek, addig a soft skillek a nem kifejezetten tanulható, inkább fejleszthető adottságok.  A kutatások többféle módon csoportosították a soft skilleket, ezek közül csak néhányat említünk, amik a diákmunka során is fontosak lehetnek:

  • Rugalmasság
  • Kommunikációs készség
  • Érzelmi intelligencia
  • Visszajelzésre való nyitottság
  • Kreativitás

Egyértelmű tehát, hogy a soft skillek kevésbé kézzel fogható dolgok, így nem tanulhatók úgy, mint például egy idegen nyelv. Íme azonban néhány tipp, amikkel sikeresen fejlesztheted ezeket a puha készségeket a nyári diákmeló során is!

A kreativitás – fejleszd az egyik legkülönlegesebb soft skill-t!

A kreativitás az egyik legnehezebben fejleszthető soft skill. Azonban mint a többi puha készség fejlesztése sem lehetetlen, úgy a diákmeló segítségével ebben is egyre jobb lehetsz! Ha a diákmunka során kevesebb dolgod akad, próbálj a lazsálás helyett ötletelni. Milyen dolgok tennék könnyebbé a munkádat? Hogyan lehetne elégedettebbé tenni a vásárlókat? Mik azok a problémák, amik minden nap felmerülnek a diákmeló során? Azzal, hogy létező és függőben lévő gondokra keresel megoldást, sokat fejleszthetsz a kreativitásodon. Sőt, ha a kezdetleges ötleteidet megosztod a feletteseddel, egészen biztosan értékelni fogják. Így a puha készségek tökéletesítése akár a munkahelyi előrelépésed is segítheti.

A kreativitás az egyik legfontosabb soft skill
successful businesswoman working on laptop computer in her office dressed up in white strict clothes

Fedezd fel a benned rejlő kommunikátort!

A kommunikációs készség az egyik legfontosabb a soft skillek közül. A munkahelyi interakciók során elengedhetetlen, hogy érthetően tudd kifejezni magad, és el tudd mondani, ha problémád van valamivel. Ha nem te vagy a szavak embere, érdemes kilépni a komfortzónádból, és olyan melót vállalni, ahol ezt a soft skill-t fejlesztheted. A pénztáros, host és hostess pozíciókkal nem lőhetsz félre! Ezeknél a munkáknál más és más emberekkel kell kapcsolatot létesítened, így képezve a beszédkészséged. A megfelelő kommunikációs eszköztár az állásinterjúk során is hasznodra válhat, így érdemes erre a soft skillre nagy figyelmet fordítanod!

Rugalmassággal a világ problémái ellen

A váratlan szituációkban elengedhetetlen soft skill a rugalmasság. A mindennapokban könnyű a megszokott tevékenységeidhez és szokásaidhoz ragaszkodni, de a munka világában azt értékelik igazán, ha képes vagy felvenni a ritmust a változásokkal. Mikor a melóban egy eddig ismeretlen feladatra kérnek fel, fogadd el! Ha nyitottan állsz a változásokhoz, akkor ez a soft skill a mindennapok nehézségeivel való megküzdésben is nagy segítségedre lesz!

A soft skillek fejlesztésével akár előléptetésre is szert tehetsz

A világ szinte percről–percre változik: ideje, hogy felvértezd magad a kihívások leküzdéséhezkezelésére!
Ha tetszett a bejegyzés, hagyj kommentet a Facebook-bejegyzésnél, és áruld el, milyen soft skill fejlesztéséhez adjunk még diákmelós tippeket! Most pedig nézz körül melóink között, és kezdd el fejleszteni magad a diákmunkák segítségével. Keresésre fel!

Egyéb