rendrakás az életedben

Rendrakás 3+1 lépésben – avagy nagy életrendezés a vizsgák előtt

Itt a május, ami a sárguló repceföldek, a virágzó cseresznyefák, az orgonaillatú esték és a nagy tavaszi záporok mellett a vizsgaidőszak kezdetének hónapja is egyben. Kutatások bizonyítják, hogy tiszta, rendezett környezetben sokkal könnyebben megy a tanulás, ezért iskolaszövetkezetünk hozott neked pár tippet, hogy Te is a rendrakás mestere lehess. Pakolásra fel! 😉

1. Rendrakás a szekrényben

Neked is volt már olyan érzésed, hogy egyszerűen „nincs mit felvenned”, még akkor sem, ha már rád borultak a ruháid a gardróbból? Ideje ezen változtatni! Készíts leltárat a ruháidról, aminek segítségével pillanatok alatt el tudod dönteni, hogy mi az, amit szívesen hordasz, ellenben mik azok a darabok, amik már hónapok (vagy talán évek) óta nem voltak rajtad. A későbbiekre nézve igazán megkönnyítheted az életed, ha megtanulsz tudatosan vásárolni: válassz olyan alapdarabokat, amik többféle szettben, sokoldalúan kombinálhatóak, és be tudod építeni őket a saját stílusodba.

Pro tipp: ha te még nem is ismered a sajátodat, a bőröd, a hajad és a szemed színe alapján te is besorolható vagy a négy alap színtípus (tavasz, nyár, ősz, tél) valamelyikébe. A színtípusod segít neked abban, hogy elkerüld azokat a ruhadarabokat, amelyeknek színe elnyomja, sápasztja az arcod, és megmutatja, hogy mik azok, amik feldobják a megjelenésed. Ha egy boltban a színtípusod alapján keresgélsz, nemcsak időt spórolhatsz magadnak, hanem egy csomó pénzt is.

rendrakás a szekrényben

2. Viszlát íróasztal-kupi!

Az iskolai teendők miatt bizonyára az íróasztalod a legfontosabb munkaállomásod. Ha kihúzol egy fiókot, vagy kinyitsz egy szekrényt, megeshet, hogy onnan is több évnyi „kincs” ömlik rád. Válassz praktikus fiók-és polcrendezőket, amelyekkel elkerülheted a káoszt! Ahogy végigméred az iskolaévek alatt összegyűjtött holmijaidat, a következő kérdéseket tedd fel magadban: Szükségem van rá? Lehet valamivel helyettesíteni? Mikor használtam utoljára? Ha most meglátnám, újra megvenném? A válaszok ismeretében pedig dönthetsz a tárgyak sorsáról: maradnak, vagy kiselejtezed őket.

Egy íróasztal esetében az a legfontosabb szempont, hogy a munkádat vagy a tanulást segítő eszközöket mindig a közeledben tartsd. Ezzel is elkerülheted, hogy folyamatosan ki kelljen szaladgálnod valamiért, és kizökkenj a tanulásból. Ha végeztél a rendrakással, töröld le az asztal, a polcok, és a fiókok felszínét egy nedves ruhával, és már kész is vagy!

rendrakás az íróasztalon

3. Digitális rendrakás

Iskolaidőben nemcsak az íróasztalon elhelyezett jegyzetek, könyvek és füzetek között, hanem a virtuális térben is elkél egy is rendrakás. Szabadulj meg azoktól az emailektől, fájloktól, programoktól és applikációktól, amiket nem használsz, és csak a tárhelyedet fogyasztják! Nézd át, milyen fotók, zenék, dokumentumok, stb. vannak a gépeden, és amennyiben nem nyitod meg őket rendszeresen, mentsd le őket egy külső tárolóra! Természetesen a törlés is szóba jöhet, de mindig gondold át kétszer, mitől veszel véglegesen búcsút.

Ezután jöhet a rendszerezés: érdemes egy olyan mappastruktúrát kialakítanod, amit egyszerűen átlátsz, és aminek segítségével pillanatok alatt megtalálod azt a fájlt, amire szükséged van. A vizsgaidőszak önmagában sem egy álom, könnyítsd meg azzal az életed, hogy nem keresgéled hosszú percekig a tananyagokat.

rendrakás a számítógépen

3+1. Légy türelmes és tudatos!

A saját holmijaidtól sosem könnyű megszabadulni. Lehetséges, hogy néhány dologhoz kedves emlékek fűznek, míg másokat ajándékba kaptál vagy csak minden ok nélkül ragaszkodsz hozzájuk. Egyáltalán nem baj, ha nem végzel egy nap alatt egy adott helyiséggel, inkább arra figyelj, hogy semmi se terelje el a figyelmed! Nem a vizsgaidőszak a legalkalmasabb időpont arra, hogy divatbemutatót tarts a régi ruháidból, hogy az általános iskolai emlékkönyved felett nosztalgiázz, sőt, még a középiskolai ellenőrződ feletti sopánkodás is megvár nyárig.

a rendrakás türelemmel jár

Sok sikert kívánunk a vizsgaidőszakhoz! Ha pedig úgy gondolod, hogy a tanulás mellett egy kis munka is belefér, keresd fel az Y Generáció Diákszövetkezetet! Biztonságos diákmunkákért kattints ide!

News