pomodoro technika a sikerért

Pomodoro technika – A tanulás és a munka paradicsoma!

Adj egy percet magadnak (ez később lesz vicces) és képzeld el azt az elhanyagolt feladatodat, ami folyamatosan nyomaszt. Jó lenne megszabadulni ettől a mumustól nemde? A Pomodoro technika egyetlen célja, hogy eszközt adjon az elkeseredett hallgatók, halogatók és a világ vezetőinek kezébe a lehetetlen feladatok ellen. Tudd meg miért működik és hogyan hozhatod ki magadból a legtöbbet még széllel szemben is!

“Honnan a név, mondd már meg, hogy honnan a név?” – Lil Frakk

Ebben a technikában az a nagyon érdekes, hogy nem egy 50-es menedzser-guru dolgozta ki, hanem egy hozzád hasonlóan kétségbeesett egyetemista. Ugyanis amikor Francesco Cirillio már megunta, hogy nem tud koncentrálni a feladataira, akkor egy időzítőt ragadott és magára parancsolt: csak 10 percet!

Meglepő módon bevált a furcsa módszer, hiszen ameddig ketyegett a legendás paradicsom – olaszul: pomodoro – alakú időzítő, addig Franco teljes erőbedobással tudott tanulni. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy „Honnan a név?”

De hogyan működik a Pomodoro technika?

Körbekérdeztünk az irodánkban, és sajnos arra jutottunk, hogy bár sokan ismerik a kollégáink közül, mégsem használja senki igazán. Úgyhogy megnéztük, miért és hogyan érdemes elkezdeni ezt a pofonegyszerű hatékonyság növelő technikát. 

Kezdjük azzal, mi sült ki Franco 10 perces technikájából és mit hívunk ma Pomodoro-nak. Az első és legfontosabb tulajdonsága, hogy teljesen ingyenes és egy csomó app is támogatja már (ezekről később írtunk is). Az alapelv pedig a következő:

  • elhatározod, hogy melyik konkrét feladatodra  szeretnél koncentrálni
  • előkészülsz, mind idővel (1-2 óra), úgy eszközökkel (időzítő, stopper, időmérőappok stb.)
  • megkezded a pomodoro szessönöket (15-5-15-5-15-5-15- és a 15 perces hosszú pihi)
  • végül pedig megcsodálod a munkád 😛

Miért jó a Pomodoro technika?

Hiába tűnik egyszerűnek, sokkal komplexebb segítséget ad, mint hinnéd.

Először is, a fix időbeosztás megadja azt a rég elveszettnek hitt motivációd, ami átsegíthet ezeken a lehetetlen kihívásokon. De ez még semmi.

Ennek az időbeosztásnak az trükkje, hogy hiába van előtted számtalan feladat, mindig láthatod a fényt az alagút végén, ezért tudatt alatt fenntarthatóvá is válik motivációd. Ráadásul a produktív sprintek olyan sikerélményt is adnak, amiért érdemes lesz folytatni. 

Ez már bőven elég ok, hogy adj egy esélyt a produktivitásnak, de még mindig nincs vége a mellette szóló érveknek, hiszen könnyű belekezdeni, az idődön kívül az energiád is beosztja, kizárja a zavaró tényezőket és még fel is szeleteli a nagy falatokat.

Nem vagy egyedül!

Szögezzük le, hogy nincs tökéletes módszer mindenki számára, ezért érdemes extrán kutakodni, ha egy kis rendszert vinnél a hektikus feladatok közé. Ráadásul egy-egy új rutin bevezetése, idő és energiádba fog kerülni, de ne add fel, megéri visszavenni a kontrollt az életed felett. A Pomodoro egy egyszerű módszer, és egy csomó app segítheti a fókuszált munkád. 

3 kedvencünk:

A PomaFocus egy ügyes kis app, feladatokat is hozzá tudsz adni, ráadásul egyszerű, mint az 1×1. A Forest és a Focus-to-do, pedig egy szinttel profibb, időmanagement rendszer, ami biztos talajt adhat a káoszban.

Máris szeretnél körülnézni, milyen pozícióban próbálhatnád ki ezt cool új technikát? Nézd meg aktuális nyitott pozícióinkat vagy keress gyakorlati helyet a szakmai karrier programunk kínálatában!

Egyéb