Munkahelyi motivációs eszközök.

Motivációs eszközök az év végi hajrá menedzseléséhez

Közelednek az év utolsó napjai, és ezzel egyenesen arányosan csökken a munkatársak motivációja is? Valljuk be, az idei év eseményei sem könnyítenek a helyzeten, csak fokozzák a negatív közhangulatot és a motiválatlanságot. A munkának azonban mennie kell! Mit tehet az évi végi motiváció serkentése érdekében? Tartson velünk, mert mai blogbejegyzésünkben 5+1 tippet hoztunk ehhez!

1. TISZTA CÉLOK

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. /Seneca/

Munkatársai tisztában vannak azzal, hogy mik a célok, és mik az elvárások az év utolsó szakaszában? Ha nem, akkor először nézzen magába! Bizony a tiszta cél önmagában még nem elég. Ezt kommunikálni is kell a munkatársak felé, lehetőleg szóban és írásban is. A legjobb viszont az, ha a tervek és célok a munkatársakkal közösen, egyetértésben lettek meghatározva.

Szükséges idő: A cég méretétől és a célok számától függ.
Szükséges befektetés: 0 Ft.

2. VITAMINTABLETTA

Ebben a bizonytalan, betegségekkel teli időszakban mi lehet jobb ötlet, mint egy pár hasznos vitamin? A törődés, gondoskodás és figyelem érzetét kelti, amely kifejezetten motiválóan hat a kollégákra. Persze, pénzbe kerül, de ha jól belegondol, olcsóbb, mint egy kávé, és a fizikai hatások mellett még lelki hatása is van.

Szükséges idő: Internetes rendelés esetén nagyjából 10 perc.
Szükséges befektetés: Kb. 20-40 Ft/dolgozó.

TIPP:

Amennyiben megitatja kollégáit a “decemberi motiváló energiaitallal”, a pörgő munkatempó mellett több kellemes mellékhatással is számolhat: sokkal kellemesebb hangulatban telik majd az év vége, erősödik a munkatársak közötti csapatszellem, nő a kollégák cég iránti elkötelezettsége és vonzóbb munkahely lévén jobb alkalmazottakat tud felvenni a későbbiekben.

3. CÉGES BULI

Az év végi céges buli már eső után köpönyeg, ezért hozza előre az eseményt. Napjainkban nagyon kreatívnak kell lenni, hogy kitaláljuk, milyen céges karácsonyi ünneplésre van lehetőség az érvényben lévő szabályozások mellett, de legalább egy rövidebb és kisebb rendezvény erejéig tartsuk meg! Ha home office-ban van a teljes csapat éppen, akkor ebből a blogunkból nyerhet home office csapatépítő tippeket.

Szükséges idő: Maximum 2-3 óra.
Szükséges befektetés: Pár ezer forint.

4. MONEY, MONEY, MONEY

Természetesen nem maradhat ki a legismertebb eszköz a hatékonyság növelésére: a pénz. A pénznek kétségkívül nagy hatása van arra, hogyan végzik a dolgozók a munkájukat. Ha van rá keret, akkor érdemes ezzel megfejelni a többi motivációs módszert, vagy kialakítani egy nagyobb csomagot, amiben ez is benne van a többi eszköz mellett.

Szükséges idő: 2-3 óra.
Szükséges befektetés: Kerettől függő összeg.

5. VILLÁMSZABADSÁG

A napközbeni pihenésre mindenki természetes módon szakít időt. Bár amennyiben nincsen kimondva a létjogosultsága, akkor titokban, más hasznos tevékenységnek álcázva. Ha alibiként mindeközben a monitort kell bámulnia, vagy rászokni a dohányzásra, akkor pont a lényegi elem, a valódi regeneráló hatás veszik el, és szinte nullára csökken a várható eredmény. Egy meditációs szoba kialakítása tökéletes megoldás lehet: itt a dolgozó beülhet 15-20 percre kikapcsolódni, feltöltődni. Ha ez csúcs megoldásnak számít a vállalkozásánál, akkor bőven elegendő lehet csak egy csendes sarok, egy kényelmes fotel, egy jó minőségű fejhallgató, amivel ki lehet zárni a külvilágot a relaxáció idejére.

Szükséges idő: A koncepció átgondolásához és kihirdetéséhez szükséges idő, maximum 1-2 óra.
Szükséges befektetés: Egy fotel és egy fejhallgató. Az Y Generáció Spotify fiók követése.

+1.  A SZIGORÚAN TITKOS MÓDSZER

Létezik egy rendkívül ravasz, körmönfont, pszichológusok által kidolgozott módszertan, amit a rendőrség, a világ nagy hírszerző szolgálata és titkos ügynökségei is rendszeresen alkalmaznak. Most, ebben a cikkben eláruljuk a Titkot!

A szigorúan titkos módszer: a kérdezés. Kérdezzen rá a munkatársainál, vajon ha ő lenne a vezető helyében, akkor mivel tudná motiválni saját magát és a cég többi dolgozóját. Ha azt látják a dolgozók, hogy őszintén figyel és valóban érdekli a válasz, akkor óvatosan elkezdenek megnyílni, és ez csodákat tesz az együttműködésben.

Szükséges idő: 30 perc/fő.
Szükséges befektetés: 0 Ft.

A fent felsorolt módszerek kombinálásával vagy ezeket a kiindulópontként felhasználva Ön is kialakíthatja a saját motivációs eszköztárát!

Amennyiben a munkatársak motivációját úgy serkentené, hogy levesz néhány terhet a vállukról, akkor válassza a rugalmas diákmunka konstrukciókat!

News