Középpontban a megbecsülés

A vállalatok legtöbbje azért teszi le voksát a diákmunka mellett, mert a foglalkoztatás ezen formája kerül a legkevesebbe (az adózásól szóló írásunkért katt) minimális adminisztráció mellett. Szem előtt kell tartani azonban, hogy az Y és Z generációsok – hasonlóan az idősebb korosztályokhoz –, akkor eredményesek és hatékonyak, ha jól érzik magukat a munkahelyükön. És ez az elégedettségi szint akkor a legmagasabb, ha a munkatársak azt érzik, meg vannak becsülve.

5 szempont, amit a vezetőnek szem előtt kell tartani

“Az emberi természet legmélyebb elve a megbecsülés vágya.” / William James /

A vezetőnek a következőket kell tennie ahhoz, hogy az alkalmazottak érezzék a megbecsülést:

  1. Ha az többiek már a munkahelyen vannak, amikor a vezető megérkezik, akkor ő köszönjön előre!
  2. A felettes érdeklődjön a dolgozói iránt. Kérdezzen a családjukról, a gondjaikról! Tudjon a sikereikről is, amelyekre büszkék.
  3. Amennyiben a vezetőnek van erre kapacitása, kövesse nyomon, hogy mi történik a munkatársak életében, például, hogy milyen volt az iskolakezdés vagy, hogy sikerült-e a nyelvvizsga.
  4. Válaszoljon minden egyes levélre még akkor is, ha csak annyit kell írnia, hogy rendben, vagy köszönöm!
  5. Fontos, hogy a munkatársak azt érezzék, meghallgatják őket, számít a véleményük. A vezető szakítson időt arra, hogy meghallgassa és figyelje meglátásaikat, hozzászólásaikat!
Be kell látni, hogy idősnek és fiatalnak egyaránt fontos a munkahelyi megbecsülés

Mindig szem előtt kell tartani, hogy miután a diákok lediplomáztak, már teljes munkaidős állást fognak keresni. Amennyiben dolgozott a vállalatnál diákként valaki, akkor már ismeri a legfőbb folyamatokat, a többi munkatársat. Ilyen esetben, ha utólag hosszú távra alkalmazzuk a diákot, akkor a betanulási- és kezdeti nehézkes időszakot megspórolhatjuk, ami valljuk be, még pénzspórolást is jelenthet. Ezért érdemes a diák munkatársakat is megbecsülni, teret engedni a sokszínűségüknek, és bevonni őket a céges hagyományokba.

News