jogsi szerzés Y Generációs segítséggel

Jogsi okosan, Y Generációs segítséggel!

Végre itt a nyár, hamarosan bezárja kapuit a suli, és ha eddig még nem szerezted meg a jogsit, talán a te fejedben is megfordult, hogy itt lenne az ideje beiratkozni egy autósiskolába. A nyár nem véletlenül a legnépszerűbb időszak a tanulók között: a hozzád hasonló diákok jellemzően ekkor érnek rá leginkább, és ezért igyekeznek a szünetre időzíteni a tanfolyamokat. Legújabb blogbejegyzésünk a jogsi és a biztonságos vezetés világába kalauzol téged – tarts velünk!

Kezdjük a legfontosabbal: mikor szerezhetsz Magyarországon jogsit?

A „B” kategóriás, azaz az autóra vonatkozó vezetői engedélyhez a következő feltételeknek kell megfelelni: 16 és fél évesen jelentkezhetsz az elméleti tanfolyamra, azaz ekkor tudsz beiratkozni egy autósiskolába. 16 és háromnegyed évesen vizsgázhatsz le elméletből, azaz a KRESZ-ből, majd pedig legkorábban 17 évesen (tehát a szülinapodon 😊) lehet meg a forgalmi vizsgád. Fontos, hogy itt már semmilyen kiskapu nem játszik, sem szülői engedély, sem csoda nem képes előrehozni az életkori határokat, ami egyébként sem lenne ajánlott! Vezetni ugyanis nem csak annyit jelent, hogy beülsz a volán mögé: mozgáskoordináció, türelem, felelősségtudat, figyelem és igencsak jelentős idegrendszeri tevékenység szükséges hozzá, amihez lássuk be, érettség is kell.

a jogsi megszerzésének lépései

Hol és hogyan tanulhatsz?

Az autósiskolák jellemzően egy helyen kínálnak elméleti (KRESZ+elsősegély) és gyakorlati oktatást. A KRESZ egy mozaikszó, ami nem más, mint a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása meghatározás rövidítése. Arra szolgál, hogy a magyarországi közúti és közforgalom elől nem elzárt magánutakon történő közlekedést szabályozza. A KRESZ-szabályok alapvetően minden országban azonosak, így elegendő csupán egyszer, itthon elsajátítani az alapokat.

Míg a koronavírus-járvány előtt még találkozhattál jelenléti oktatással is, a vírus óta a KRESZ-tanfolyamok szinte kivétel nélkül e-learning rendszerben, azaz távoktatásos formában zajlanak. Ezeknek nagy előnye a hátránya is egyben: a tananyagot rendszerint egyben megkapod, amit magadnak kell feldolgozni a kijelölt vizsgaidőpontig, így nagyon kell figyelned arra, hogy ne csússz meg vele. Bármilyen más tanulnivalóhoz hasonlóan, itt sem ajánlott az utolsó pillanatra hagyni a tanulást és „magolni”, ugyanis a KRESZ egy olyan tudásanyag, amit sok-sok gyakorlással, tesztekkel tudsz igazán hatékonyan elsajátítani. Nem mellesleg erre a tudásra tényleg éveken át szükséged lesz.

Ha megvan az elmélet, jöhet a jogsi szerzésének legizgalmasabb része, maga a vezetés! Van egy régi mondás autós berkekben: annyi órát kell vezetned, ahány éves vagy ahhoz, hogy biztonságosan mehess a forgalomba. Természetesen mindez a kötelező 30 óra FELETT érvényes, hiszen ez a minimum, amit egy oktató mellett el kell töltened. Nem szégyen, ha úgy érzed, nem elegendő számodra a kötelező gyakorlati óraszám, bármelyik autósiskolában lehetőséged van további órákat vásárolni. Inkább légy magabiztos, és kezeld rutinosan az autót, mint hogy felkészületlenül balesetet okozz!

jogsi szerzés okosan

Na, de hogy jön a jogsi szerzéséhez az Y Generáció?

A közösségi oldalainkról már értesülhettél róla, hogy májusban elindítottuk az „Így vedd be az Y-t!” névre keresztelt autós kampányunkat. A kampány célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a biztonságos vezetés fontosságára, és egyben segítsünk egy picit.

A videósorozat első részében Nándi és Rebeka a KRESZ Akadémia Autósiskolába látogatott el, ahol ha tagsági igazolással igazolod, hogy az Y Generáció Iskolaszövetkeze diákja vagy, 2021. 05.12-től 2021. 07.12-ig 20 % kedvezményt kapsz a KRESZ, azaz az elméleti tanfolyam árából! Nézd meg a videót, és csekkold az akció további részleteit:

https://youtu.be/k1VU22c_i8M

A második epizód színhelye a Groupama Tanpálya volt, ahol Nándiék egy vezetéstechnikai tréningen mérhették össze a tudásukat. Ehhez már szükséges némi rutin, ezért inkább akkor ajánljuk neked, ha már megvan egy ideje a jogsid és van gyakorlatod különböző közlekedési szituációkban. Szuper lehetőség, hogy extrém körülményekre is felkészülhess, és semmi se érjen váratlanul a volán mögött!

Nem vagy még 21? Van egy szuper hírünk! A 21 év alattiak 40 % kedvezménnyel vehetnek részt a Bázis, Standard, Aktív és Prémium tréningeken, amennyiben a vásárláskor bemutatják a személyi igazolványukat. Tudj meg többet az akcióról a második videóból:

Az autós kampányunk záró részében már mi is inkább a szórakozásra helyeztük a hangsúlyt. Nándi és Rebeka a Hungaroring Kart Centerbe látogatott el, és egy kis száguldással eresztették ki a fáradt gőzt. Gyere, és próbáld ki te is kedvezményesen: a Hungaroring Kart Centernél 2021. 05.12-től 2021. 07.12-ig akciósan vásárolhatsz 1 vagy 3 futamos jegyet, amennyiben a pénztárnál igazolod, hogy Y Generációs diák vagy (itt is szükséges az Y-os tagsági igazolás).

https://youtu.be/IdaJbPqY20A

Reméljük, neked is meghoztuk a kedved a jogsi szerzéshez, és szívesen veszed majd igénybe autós kampányunk akcióit!

Aktuális diákmunkáinkat itt találod. Készülj fel velünk a nyárra!

News