A leghatékonyabb időmenedzsment tippek

Időmenedzsment technikák: készülj a félévre!

Habár senki sem szeretne a nyár végéről beszélni, sokáig mégsem dughatjuk homokba a fejünket. A szünet utolsó napjait számláljuk, ami azt jelenti, hogy ideje lassan visszatérni a régi kerékvágásba. Nehezen megy, mert mindig a múlt félévek rohanós, tanulós-melózós hétköznapjai jutnak eszedbe? Ha vannak hatékony időmenedzsment technikák a tarsolyodban, akkor az idei ősz már egy sokkal kiegyensúlyozottabb, boldog időszak is lehet. Ha szeretnél elmélyedni a témában, van egy jó hírünk: most olyan időmenedzsment technikákat mutatunk, amiket könnyen elsajátíthatsz és sikeresebben veheted a diákmeló és suli akadályait. Időbeosztás tippek tőlünk Neked!

Az időbeosztás tippek alapja: készülj elő!

Ahhoz, hogy az időmenedzsment-technikák tényleg működjenek, már a felkészülés alatt oda kell figyelned néhány dologra. Alakítsd ki a megfelelő mindset-et! Találd ki, milyen célt szeretnél elérni a hatékonyabb időmenedzsmenttel. Többet szeretnél tanulni és jobban teljesíteni a suliban? Esetleg arra van szükséged, hogy koncentráltabban végezd a feladataid, utána pedig nyugodtabban pihenhess? A lényeg, hogy megteremtsd azt a hozzáállást, amikkel az időbeosztás tippek működő technikákká válhatnak. Kell egy cél, ami motivál Téged a szabályok betartására. Hisz tudod: az akaraterőd nélkül nincs varázslat. 

Az időmenedzsment-technikák királynője: a Pomodoro-technika

A Ti konyhátokban is volt kicsi, paradicsom alakú, felhúzható időzítő, ami a beállított idő elteltével csörögve jelezte, hogy kész az ebéd? A Pomodoro-technika pontosan innen ered. A lényege, hogy egy bizonyos időtartamig fókuszáltan, megszakítás nélkül csakis a tanulni valódra figyelsz. Ezt követően tartasz egy meghatározott idejű pihenőt, majd újrakezded a tanulást. Az időmenedzsment technikák királynőjének alapja egy 25 perc tanulás – 5 perc felosztású ritmus. Eleinte érdemes ezt tartanod, majd ha úgy érzed, fejlődött a figyelmed, akkor mehetnek a hosszabb koncentrációs szakaszok és a picivel elnyújtottabb szünetek. A Pomodoro-technikát leginkább akkor ajánljuk, ha már a vizsgáidra készülsz, tanulnod kell, vagy esetleg szakdogát írsz és ehhez keresel időmenedzsment technikákat.

A napi rutin hatalma mindennek az alapja

A Pomodoro-technika hatalmas segítség lehet a tanulásban, viszont a legjobb időmenedzsment-technika továbbra is a biztos napi rutin. Emlékeztetnénk a napi rutin fontosságára. 

Az időmenedzsment technikák említésekor mindenkinek az olyan kisebb szabályrendszerek ugranak be, mint a Pomodoro. Ez tanulásra és a koncentrációd növelésére is szuper, de a kisebb időbeosztási tippek sikerességét jócskán befolyásolja a napi rutinod. Az egyetem vagy a szakiskola diákmelóval kiegészülve eléggé hátráltatja az állandó napi rutin kialakítását. Ahhoz, hogy ettől függetlenül is kiegyensúlyozottabbak legyen a mindennapok, ezek a legegyszerűbb időbeosztási tippek:

  • Próbálj minden nap ugyanakkor kelni. Ha a hét legkorábbi napjain 6:00-kor csörög a vekker, akkor a többin is igyekezz ekkor kelni. A fennmaradó időt szánd egy kis olvasásra, a kávéd lassú kortyolgatására. 
  • Találd ki, hogy a héten melyik napokon főzöl! Legyenek például a vasárnapok és a szerdák, amikor a következő 3-4 napra elkészíted az ebéded és a vacsorád. Így nem fogják a kimaradó étkezések és S.O.S. főzések felborítani a napi rutinod. 
  • Ahogy a keléshez, úgy a lefekvéshez is társíts egy fix időpontot, hogy kipihenten alkalmazhasd az időmenedzsment technikákat! Persze, néha belefér egy-egy buli, de lehetőleg törekedj a fix lefekvési időkre. 

Reméljük, sikerül beépíteni ezeket a tippeket az időbeosztásodba és sikeresen telik majd az őszi félév. Ha már csak egy diákmeló hiányzik a “képletből”, nézz szét aktuális ajánlataink között!

Egyéb