HR-rémálom a fa alatt

Hogyan kezeld az emberi erőforrást az ünnepek alatt?

Az ünnepek közeledtével eljön a szabadságok rohamos kivételének ideje, a munkakedv csökkenés és a nehézkes beosztáskészítés időszaka. Egy szóval: minden HR-es rémálma.

A karácsonyi időszakot számos munkaadó rémálomként élheti meg, azonban néhány trükkel számos kellemetlen szituáció elkerülhető a HR-tábla kialakításakor. Mi több, a munkavállalóid teljesítményét is javíthatod!

HR-tábla okosan

A munka törvénykönyve alapján évente 7 nap kivételével a munkaadó rendelkezik a munkavállaló szabadnapjairól. Ez azt jelenti, hogy ha a karácsonyi időszak előtt a munkavállaló már kért 7 szabadnapot, akkor az év további részében a vezetőség osztja szét a pihenőidejét.

Habár kecsegtető az, ebből okulva jövőre a nyár közepi nagy szabidömping után önkezűen, a karácsonyt csak érintőlegesen szórd szét a szabadnapokat,  de ehelyett mást tanácsolnánk. Próbálj meg a januári meetingen leülni a beosztottaddal, és előre elosztogatni, hogy előre láthatólag mikor fog szabadságra menni. Egy remek HR-tipp: akik nyárra több szabadságot kérnek, azoknak a téli időszakra csoportosítsatok kevesebbet, valamint fordítva is.

Ez a tipp már nem menti meg az idei erőforrás-hiányt, de a jövőre nézve mindenképp érdemes megszívlelni!

Az ünnepi beosztás korai előkészítése a HR-management alapja

Töltsd fel az erőforrást!

Ez a tipp már sokat segíthet a két ünnep közti HR-rémálmon!

Habár a céges karácsonyi bulik ideje lejárt, az igazi pangás nem is Szenteste előtt, hanem a két ünnep között hág a tetőfokára. A legegyszerűbb módja az emberi erőforrás motiválásának ilyenkor az, ha meghosszabbítjuk kicsit az ünnepi hangulatot! Érdemes szervezni valamilyen csapatépítőt, akár „Örök karácsony”-tematikában: hisz ki ne örülne annak, ha a karácsonyfát lebontva is büntetlenül viselhetné a csúnya pulcsiját?

Ha pedig nincs idő egy komplett csapatépítő szervezésére, kitűnő HR-fogás, ha teával, süteménnyel, vagy iroda esetén puha pokrócokkal kedveskedsz a munkavállalóknak, amibe beburkolózhatnak. Szinte mintha otthon lennének!

Az ünnepi HR egyik sarokköve a csapatépítők szervezése

Hozzáállás kérdése

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vezetőség számára sem gyaloggalopp visszatérni az ünnepi asztaltól az irodaszékhez. Ha a munkavállalók azt látják, hogy a feletteseik hasonlóan kedvetlenek és dmeotiváltak, ők hogy térjenek vissza teljes erőbedobással?

A jó HR-management egyik sarokköve a hozzáállás, így fontos, hogy vezetőként azt a munkamorált mutasd, amit elvársz a dolgozóidtól. Te vagy számukra az erőforrás, amiből töltekezhetnek a nehezebb napokon: szemléltesd, hogy igenis lehet teljes erőbedobással, mosolyogva dolgozni a karácsonyi bejglikómában is!

Hogy van a HR-es?

A dolgozók hogyanlétéért nagyobb cégeknél több ember is felel, így a HR-osztály helyzete is kiemelkedő fontosságú a két ünnep között. Azok, akik nem motiváltak, nem tudják biztosítani a munkavállalók menedzsmentjét és kiszolgálását. Emellett az sem utolsó, hogy a jó ötletek sem a motiválatlan, szürke időszakokban születnek!

Fordíts kiemelt figyelmet az emberi erőforrást kezelő kollégákra, hogy ők is aktívan tudjanak téged segíteni a nehezebb időszakokban!

Adj erőt!

Ha évek óta komoly emberi erőforrás problémákkal küzd a vállat, akkor érdemes lehet eljátszani a két ünnep közti leállás gondolatával.

Egy ilyen lépés az egész év HR-menedzsmentjének átszervezésével jár, viszont ezzel növelheted a vállalat éves hatékonyságát. A fokozott produktivitás pedig azt eredményezi, hogy a két ünnep között nyugodtan leépítheted az erőforrásaid, hogy az újévet teljes erőbedobással kezdhessék.

Ezzel nem csak erőt adsz nekik, de lojálisabbak is lesznek, hisz érezteted, hogy figyelsz az igényeikre, és tiszteletben tartod az ünnepi időszak meghittségét.

Az Y generációval az együttműködés is olyan, mint ezek a tippek: emberközpontú, korrekt, és partner a céljaidban.

Kérj ajánlatot, és kezdjük el a közös munkát!

Egyéb