Y generáció partner blog - miért éri meg gyakornokokat foglalkoztatni

Gyakornokok a munkahelyen: felvételük, kezelésük és oktatásuk a hatékony együttműködésért

Látta már A kezdő (The intern) című filmet? Bármennyire is szuper az a film, nyugodjon meg, ma a hagyomásoként ismert, pályakezdő gyakornokokról lesz szó! Sokszor és sok helyen olvashat arról, hogy mennyire hasznos egy fiatal számára, ha gyakornok lehet egy cégnél, ahol még a diákévei alatt munkatapasztalatot szerezhet. Azonban ahogyan a diákok, úgy a cégek is profitálhatnak abból, ha diákmunkásokkal dolgoznak. Tartson velünk, és ismerje meg, miért éri meg gyakornokok foglalkoztatása mellett döntenie!

Gyakornokok alkalmazása – miért van rájuk szükség?

Mert a gyakornokok ott segítenek, ahol kell.

A diákok számára az az elsődleges szempont, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek minél több területen. Éppen ezért Ön oda allokálhatja az értékes diákmunkaerőt, ahol a leginkább szüksége van rá. A komplex gyakornoki programokban gyakran rotálják a diákmunkásokat az egyes vállalati divíziók, munkaterületek között, így a diák is megtapasztalhatja, mi az a munkakör, amiben a legszívesebben dolgozik. Ön pedig felmérheti, mely szervezeti egységben jön jól az extra támogatás.

A gyakornokok ambiciózusok és lelkesek.

Az Y és Z generáció tagjai motiváltak a munka iránt, így a munkahely számára kiváló munkaerőt jelentenek. Segítségükkel sokkal lendületesebben megy a munkavégzés, nagyobb a termelés és megkönnyítik a többi alkalmazott feladatait is. A fiatalok a megszerzett ismeretekkel jól alkalmazkodnak a munka világához, a folyamatosan változó igényekhez és a kihívásokhoz. Függetlenek, gyakorlatorientáltak, akik bármikor nyitottak az új információkra és a tanulásra.

A diákok befektetést jelentenek a jövőbe.

Amennyiben az őket alkalmazó cégek felismerik a bennük rejlő potenciált és hajlandóak különleges figyelmet fordítani az oktatásukra, a gyakornokok a szervezetek legértékesebb erőforrásaivá válnak. Ön a betanítás után nagyobb felelősséget és szélesebb feladatkört adhat nekik. Így pedig a cég többi alkalmazottjának tehermentesítéséhez is nagy mértékben hozzájárulnak. A „házon belül” kinevelt munkaerő hosszú távon is a legeredményesebb: pontosan ismerni fogják a szervezeti folyamatokat, átlátják a vállalati rendszereket és a jövőben sokkal kevesebb idő- és energiaráfordítást fognak igényelni, mint egy új belépő a cégbe.

A gyakornokok költséghatékonyak.

Diákok alkalmazásával azonnali anyagi előnyhöz juthat a cége. Amennyiben iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatja őket, az iskolaszövetkezetre vonatkozó kedvezményeknek köszönhetően a diákok munkabére járulékmentes. Csak annyi munkaórát kell kifizetnie, amennyit a gyakornokok ténylegesen ledolgoztak a vállalatnál. Emellett sem a szabadságuk, sem pedig a betegszabadságuk miatt nem terheli Önt költség. Az iskolaszövetkezet az adminisztráció terhét és költségét is leveszi a válláról: átvállaljuk a hirdetést, a toborzást és a potenciális munkaerő interjúztatását is.

Kezelje a gyakornokokat is teljes értékű alkalmazottként!

Nem szabad elfelejtenie, hogy a diákok akkor érzik magukat a legjobban a munkahelyükön, és ezáltal akkor tudják a legtöbb értéket teremteni Önnek, ha megbecsülik őket. Kezelje őket teljes jogú alkalmazottként, és figyeljen rájuk legalább úgy, mint a többiekre! A céghez való csatlakozásukkor ismertesse meg a többi alkalmazottal a fiatal kollégákat, hogy semmiképp ne érezzék magukat kívülállónak a közösségben! Motiválóan hat, ha a diákok tudják, kit kereshetnek, ha bármiben elakadnak, hiszen ők is ugyanúgy beleteszik a szívüket-lelküket a közös célok elérésébe. Szervezzen egy csapatépítőt, egy vacsorát vagy ismerkedős társasjáték délutánt valamelyik munkanap végén, és hagyja, hogy a már meglévő munkatársak közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek az új kollégákkal!

Íme néhány dolog, amit cégvezetőként Ön személyesen is megtehet, hogy a gyakornokok kellemesebben érezzék magukat a szervezetben: érdeklődjön a hogylétük felől, kövesse nyomon, hol tartanak a tanulmányaikban, ajánlja fel segítségét akár egy egyetemi, főiskolai projekt kapcsán, szervezzen számukra képzéseket, válaszoljon minden levelükre és kérdésükre, és ami a legfontosabb: hallgassa meg meglátásaikat, és fejezze ki, hogy értékeli a munkájukat és szakmai fejlődésüket! Ha szívesen olvasna többet a munkahelyi ösztönzőkről, ajánljuk Önnek ezt a korábbi blogbejegyzésünket.

Diákmunkát alkalmazna? Mi segítünk! Az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél azon dolgozunk, hogy az Ön cégét a legkiválóbb diákmunkaerőhöz, a fiatalokat pedig a legjobb szakmai lehetőségekhez és fejlődéshez juttassuk.

Kérjen ajánlatot még ma!

Egyéb