Egyetemi felvételi

Emeltezzek, nyelvvizsgázzak? – Így hozd ki a maximumot az egyetemi felvételiből

Távoli időpontnak tűnik, de nincs olyan messze már a február, amikor is le kell adni az egyetemi felvételi jelentkezéseket. Attól függően, hogy milyen szakra jelentkezel, más elvárásokat kell teljesítened és másként számítódhatnak a pontjaid. Nézzük meg a leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a felvételi és a pontszámítás témakörében, hogy biztosan sikerrel járj!

Az Y Generáció segít a felvételiben

Megvan, hova szeretnék menni, de honnan tudhatom a ponthatárt?

Az a rossz hír, hogy előre nem fogod tudni, pontosan hol húzzák meg a ponthatárt az egyes szakokon, ugyanis ezt minden évben az érettségizők alakítják: ha például egy képzésre 130 az államilag támogatottak férőhelye, akkor a rangsorban a 130. ember ponthatára fogja meghatározni, hogy az adott évben mi lesz az a pontmennyiség, amit mindenképpen meg kell ugranod. 

Kivételt képez, ha a 130. ember nem éri el a jogszabály által meghatározott minimum ponthatárt, vagy az intézmény által meghatározottat. Alap- és mesterképzéseken 280 pont a jogszabályi előírás, felsőoktatási szakképesítések esetében 240 pont, de vannak szakok, ahol az intézmény ennél magasabbat határoz meg, hogy garantált legyen a képzés színvonala.

Lehet azonban sejteni egy hozzávetőleges értéket: a felvi.hu keresőjében több évre visszamenőleg ki tudod keresni az elmúlt évek statisztikáit állami és önköltséges képzésekre vonatkozóan is. Törekedj arra, hogy az elmúlt 5 év legmagasabb ponthatárát is meg tudd ugrani, így minimális az esélye annak, hogy gond legyen!

Hogyan számítódnak az egyetemi pontok?

A felvételi jelentkezés során maximum 500 pont szerezhető: 200 pont tanulmányi pontokkal, 200 érettségi pontokkal és 100 többletpontokkal. Részletesen előbbi kettő részletes számításáról itt olvashattok hivatalos forrásból, a többletpontokról pedig máris szót ejtünk.

Álmaim szakján nagyon magas a ponthatár, mivel szerezhetek plusz pontot?

A legtöbb ember egy második emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával szerez többletpontot. Ezen kívül számítanak az országos szintű tanulmányi versenyek (OKTV, diákolimpiák), a kiemelkedő sportteljesítmények, illetve hátrányos élethelyzetek: fogyatékosság, halmozottan hátrányos helyzet.

Fontos újdonság 2020-tól fogva, hogy legalább egy emelt szintű érettségit kell tennie annak, aki bármilyen alap- vagy osztatlan képzést szeretne megkezdeni. Így 50 többletpontja minden jelentkezőnek lesz, aki eléri a legalább 45%-ot a vizsgán: ezért egy darab teljesítésével még nem leszel automatikusan előnyben, de további 50 még mindig szerezhető szabadon. 

Emelt szintű nyelvi érettségit tegyek, vagy nyelvvizsgázzak?

Az emelt szintű érettségi után több plusz pont jár, mint a nyelvvizsga után, ezért logikusnak tűnhet ezt az opciót választani, ha a nyelvtudásunkból szeretnénk minél több pontot kihozni. Vegyétek figyelembe azonban mindkét opciót, hiszen ez nem mindig ilyen egyértelmű!

Nézzünk egy gyakorlati példát:

Ádám pszichológia szakra jelentkezik, az erőssége az angol és a biológia. Biológiából mindenképpen szeretne emelt szintű érettségit tenni, de az angolon még vacillál, hogy nyelvvizsgával, vagy érettségivel szerezze-e meg a pontjait. A szak egy emelt érettségit vár el tőle, így számára opcionális, hogy tesz-e még egy tárgyból emelt szintű vizsgát. Mit tegyen?

Tegyük fel, hogy Ádám a próbafeladatai alapján esélyes egy minimum 90%-os középszintű érettségi megtételére. Ha mellé letesz egy középszintű nyelvvizsgát 28 többletpontért, az angollal minimum 118 pontot húzhat be a felvételin. 118 pontért emelt szinten 68%-ot kellene szereznie, hiszen ott 50 pont adódik az eredményéhez. Tehát, ha ezt az eredményt kisebb eséllyel tudja hozni, mint középszinten a 90%-ot, akkor nem éri meg számára az emelt érettségi, ha pedig fordítva, akkor jobban jár, ha ezt az opciót választja.

Még egy lehetőséget fontolóra vehet: a középszintű érettségi + felsőfokú nyelvvizsga kombinációt. Ugyanis 60%-tól már sikeresnek számít a nyelvvizsga, és az eredménytől független jár érte a 40 pont! Így egy 90%-os középszintű érettségivel és 40 ponttal 130 pontot is megszerezhet az 500-ból. 

Hűha, nem egyszerű ügy ez a felvételi! De ne aggódj, ha az adott szak követelményeinek alaposan utánajártok és számításba vesztek minden opciót, nem lehet baj: mi az Y Generációval szurkolunk Neked! 😉

Már előre gyűjtenél az egyetemi évekre? Vállalj diákmunkát extra zsebpénzért az Y Generációnál, jelentkezz még ma!

Egyéb