Együttélés új lakótársakkal – tippek a zökkenőmentes kezdéshez

Sokan tudják igazolni, hogy az együttélés kompromisszumainak megtalálása még életük szerelmével is nehéz feladat nem csoda, hogy  mindez nem megy egyről a kettőre, ha haverokkal, szaktársakkal, netalán komplett idegenekkel történik. Megfelelő kommunikációval és konkrét szabályok felállításával azonban hamarabb túllendülhettek az összeszokási folyamaton cikkünkben ennek a módszereit szeretnénk sorra venni.

,,Hagyjatok békén” – A privát szféra fenntartása

Mindenki számára mást jelent a privát szféra fogalma. Míg vannak, akik képesek akár másokkal egy térben is pihenni, addig másnak már az zavaró lehet, ha áthallja lakótársa telefonbeszélgetését a szomszéd szobából.

Az együttélés során fontos, hogy mindenki számára jusson elegendő én-idő és tér. Aranyszabály például, hogy egymás szobáiba ne menjetek át szó nélkül, akkor sem, ha épp nincs otthon annak lakója. Tiszteljétek egymás területeit, és ha cseverészni van kedvetek, használjátok a konyhát vagy a nappalit!

Beszéljetek arról is, hogy ki mennyi interakcióval érzi magát komfortosan: lehet, hogy van olyan lakótársad, aki inkább egyedül töltené minden estéjét, míg mások bulit buli hátára rendeznének. Mindenkinek könnyebb, ha ezt már az elején tisztázzátok. Ha te esténként csendes pihenőket tartanál, kérd meg a lakótársaidat, hogy házon kívülre tervezzék az összejöveteleiket. Hidd el, ez nem bunkóság, hanem a zökkenőmentes együttéléshez elengedhetetlen kommunikáció!

Közös lakás, közös konyha

Közös terek szabályai

Sok lakótársi konfliktus abból adódik, hogy nem különítik el előzetesen a privát és a közös eszközök fogalmait: lehet, hogy valaki nem szeretné, hogy a konyhai felszereléseit mások is használják, más pedig evidenciaként veszi, hogy mindenkivel szívesen megosztja őket. Ha te az előbbiek közé tartozol, jelöld ki, ami a tiéd, és ragaszkodj hozzá! Akár egy jó öreg kolis módszert is bevethetsz: címkézd fel a tárgyaidat!

Kulcsfontosságú még a közös használatú dolgok utánpótlásának a megoldását átbeszélni: amint elfogy a cukor, a kávé, a vécépapír, a fogkrém vagy kiég a villanykörte, ki lesz az, aki gondoskodik az újról. Ezt menedzselhetitek többek között úgy, hogy minden közös használatú terméknek kijelöltök egy felelőst: például te leszel az, aki szemmel tartja és cseréli a vécépapírt, a lakótársad pedig arra ügyel, hogy mindig legyen otthon kávé.

Ha ez a megoldás nem működik, vezethettek listát a  közös használatra vásárolt árukról, és a hónap egy pontján, például amikor a rezsiköltséget is szétdobjátok, vehetitek hozzá ezeket a fogyasztásokat is.

Takarítás, az együttélés mumusa

Ne feledd: a pénz kérdés az elsők között megbeszélendő ügy, mert ha nem egyeztek meg egy működő rendszerben már az elején, egy idő után bosszantóvá válik, ha azon kapod magad, hogy jóval többet adsz a közösbe, mint a többiek.

Takarítás: az együttélés mumusa

A takarítás azért egy sarkalatos pontja az együttélésnek, mert legtöbbször nem elég, hogy beosztjátok, ki mikor takarítja a közös tereket, a munka minőségében is törekedni kell az egységre. Lehet, hogy más épphogy felsöpri a padlót, míg te felporszívózod és fel is mosod azt.

Azt tanácsoljuk, beszéljétek meg, hogy mi legyen az a minimum rend, aminek a fenntartására mindenkinek kötelező törekednie. Például egy egyszerű szabály lehet, hogy este nem fekszetek le aludni addig, amíg nem vittétek le a szemetet és nincs elmosogatva.

A heti / havi nagytakarítás aktuális felelősének is hasznos, ha követnie kell egy listát arról, hogy milyen lépések azok, amelyeket mindenképpen el kell végezzen (fagyasztó leeresztése, szavatosságok ellenőrzése, stb). Így garantáltan nem lesz nézeteltérés a rendmániások és a hanyag takarítók között! Vagy csak jóval kevesebb. 😉

Jó kapcsolat fenntartása lakótársakkal

Közös programok

Ha nem figyelsz, nagyon hamar kialakulhat egy olyan viszony közted és lakótársaid között, ami mindössze bevásárlólistákkal teli üzenetváltásokból áll. Ha már összehozott benneteket a sors, ismerjétek és kedveljétek meg egymást: néha csináljatok közös programokat akár házon kívül is! Mert egy jó sör melletti beszélgetés után kevesebb eséllyel fogtok egymásnak esni amiatt, hogy már megint nincs lehajtva a vécéülőke.

Szeretnéd mindig pontosan fizetni a lakbért? Segít ebben az Y Generáció! Aktuális diákmunkáinkért nézd meg a weboldalunkat!

Egyéb