megúszós sütirecept

Egészségesen is finoman, avagy 3+1 megúszós sütirecept

Sokak fejében él az a berögződés, hogy ami egészséges, az biztosan nem lehet finom; az egészségnek nyilvánvalóan „ára” van, ami leginkább íztelen és élvezhetetlen ételekben mutatkozik meg. Mai blogbejegyzésünkkel ezt az előítéletet szeretnénk megcáfolni: 3+1 sütireceptet hoztunk neked, ami tudatosabb alapanyagokkal dolgozik, ám a végeredmény mégis isteni finom. Tarts velünk!

Mitől egészséges egy sütemény?

A titok az alapanyagokban rejlik. Az egészségesebb receptekben nincsen finomított cukor, fehér liszt és sok zsiradék. Jó hír, hogy a hagyományos receptek nagy részét könnyedén át lehet alakítani, így már csak azt kell tudnod, mit mivel tudsz helyettesíteni. A finomított cukor helyett jó választás lehet a nádcukor vagy a méz, a fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű vagy egyéb gabonalisztek (pl.: hajdina, tönkölybúza, rozs), az állati zsiradékok helyett pedig a margarin vagy a hidegen sajtolt növényi olajok.

1. Őszi-téli sütirecept: tönkölyös-almás muffin

Az őszi sütemények egyik leggyakoribb hozzávalója az alma, ami a mi kedvenc muffinunkban is főszerepet játszik. A kalóriacsökkentés érdekében a fehér lisztet most tönköly– és rozsliszttel helyettesítettük. A tönkölybúzából készült liszt jól emészthető, a magas B-vitamin tartalma mellett sok kálium, vas, magnézium és kalcium is található benne. A rozslisztből készült desszertek tömörebbek és sötétebbek is a fehér lisztes változatuknál: a rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, emellett magas a rosttartalma. Arra mindenképpen figyelj oda, hogy sem a tönkölyliszt, sem a rozsliszt nem gluténmentes!

A tönkölyös-almás muffin hozzávalói:

  • 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 2 alma lereszelve
  • 2 marék tört dió
  • 8 dkg méz
  • fahéj
  • citromlé
  • vanília

Elkészítés:

Keverd habosra a vajat, egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd csurgasd bele a mézet. Ezután egy spatulával keverd bele a lisztkeveréket, és a felvert tojásfehérjével lazítsd fel. Végül a fahéjjal, vaníliával és citromlével ízesített reszelt almát és a diót is add hozzá. Miután formákba kanalaztad, 175 fokos légkeveréses sütőben süsd aranybarnára!

A recept forrása itt.

almás muffin sütirecept

2. Ráérős vasárnapi sütirecept: gofri bogyós gyümölcsökkel

Hétvégén talán te is ráérsz kísérletezni, és belefér a reggeledbe egy ínycsiklandozó, illatos gofri elkészítése. Ebben a sütireceptben a már megismert tönkölyliszt mellett a cukor egy egészségesebb alternatívájával, a xilittel is megismerkedhetsz. A xilitet sokan nyírfacukor néven is ismerik, ami onnan ered, hogy a xilitol molekulát először a nyírfából vonták ki. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de a szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40 %-kal alacsonyabb a finomított cukorénál.

A gofri hozzávalói:

  • 2 tojás
  • 400 ml rizstej
  • 3 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 púpozott ek liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 ek xilit
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk fahéj

Elkészítés:

A tojásokat keverd habosra robotgép segítségével, majd add hozzá a rizstejet, a puha vajat, a xilitet, a szódabikarbónát és a fahéjat. Jól keverd össze, majd kanalanként adagold hozzá a lisztet is. Miközben simára kevered az egész masszát, melegítsd fel a gofrisütőt. A tésztát kanalazd a sütőbe, és 3-4 perc alatt süsd készre. Pro tipp: a bogyós gyümölcsök mellett/helyett pudingot és lekvárt is tehetsz a tetejére.

A recept forrása itt.

gyümölcsös gofri sütirecept

3. Sütirecept, ami felpörget: zabpelyhes energiagolyó

Úgy érzed, a reggeli készülődéshez neked is szükséged van egy kis plusz lendületre? Ez az egészséges finomság ebben is a segítségedre lehet. Csupán néhány, szinte bárhol beszerezhető alapanyagra van szükséged, és már indulhat is a nap!

Hozzávalók:

  • 1 db banán     
  • 1 cm gyömbér
  • 10 dkg tőzegáfonya   
  • 5 dkg zabpehely         
  • 10 dkg kesudió           
  • 2 tk chia mag 

Elkészítés:

A banánt turmixold össze a meghámozott, feldarabolt gyömbérrel, majd a tőzegáfonyával. Tedd át egy tálba, és fakanállal forgasd bele a zabpelyhet. A durvára aprított kesudiót vegyítsd el a chia maggal, és dolgozd össze a zabpelyhes keverékkel. Végül készíts kis gombócokat a tenyereddel. Pro tippek: ha nagyon ragad, ne félj hozzáadni még egy kis zabpelyhet! Figyelj rá, hogy ne legyen túl sűrű, mert különben nem tudod majd formázni!

A recept forrása itt.

energiagolyó sütirecept

+1. Mézeskalács dióval

Nemsokára itt vannak az ünnepek, úgyhogy nem árt felkészülni egy isteni, és a diétába is könnyedén beilleszthető mézeskalács recepttel. Ez a sütirecept azért figyelemreméltó, mert még a tojásallergiában szenvedőknek sem kell lemondaniuk, ugyanis a tojást lenmagliszttel helyettesítjük. A hagyományos mézeskalács hozzávalók mellett kerül még bele szezámliszt, ami rengeteg vitamint tartalmaz, és karobpor, ami nagyon szép színt ad a tésztának.

A mézeskalács hozzávalói:

  • 10 púpozott ek zabliszt
  • 8 ek teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ek szezámliszt
  • 1 ek lenmagliszt
  • 40 dkg virágméz
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 marék durvára tört dió
  • 1 dl víz
  • 2-3 tk mézeskalácsfűszer
  • 1 tk karobpor

Elkészítés:

Olvaszd langyosra a mézet, a vizet és a kókuszzsírt, tedd keverőtálba, és folyamatosan keverve adagold hozzá a liszteket és a szódabikarbónát. Add hozzá a diót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a karobport. Lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd kb. fél cm-esre a tésztát. Vedd elő a kedvenc sütikiszúró formáidat, és szaggasd ki a tésztát. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és 10-12 perc alatt süsd készre a mézeskalácsot.

A recept forrása itt.

mézeskalács

Jól jönne egy kis zsebpénz az ünnepi készülődéshez? Kattints, és nézz szét aktuális diákmunka ajánlataink között!

News