Vizsgaidőszak - Y Generáció Iskolaszövetkezet

6 tanács, ami segíthet túlélni a vizsgaidőszakot

Hamarosan beköszönt a tavaszi vizsgaidőszak, ami az egyetemisták számára a szokásos rémálmot, a végzős gimnazisták számára pedig az eddigi legnagyobb megmérettetést, az érettségi vizsgákat jelenti. Ráadásul ilyenkor a napok egyre melegebbek, a tavaszi fáradtság a tetőfokára hág, és a szerencsésebbek pedig már a szezon első koncertjein töltik az estéiket… miközben te? Be vagy zárva a szobádba a jegyzeteiddel és a tételekkel.

Hogy mindennek ellenére mégis sikeresen zárhasd a félévet vagy a gimnáziumi éveidet, elő kell állnod egy kész haditervvel! Diákszövetkezetünk ebben próbál ezúttal a segítségedre lenni!

1. Készíts listát!

Írd össze, hogy milyen tárgyakból és mikor számíthatsz megmérettetésre. Írd fel azt is, hogy melyikből milyen jellegű számonkérés várható: szóbeli vizsga, írásbeli vizsga kifejtős kérdésekkel vagy „tippmix”? Ha tételhúzás is várható, írd össze a tételek számát és címét is!

Határidők - Y Generáció Iskolaszövetkezet

2. Oszd be az időd!

Tűzz ki minden napra egy reális célt a tanulásban, és kövesd is a tervet! Ebben számos applikáció is a segítségedre lehet, amivel könnyen rendszerezheted a feladataidat. Ügyelj a határidőkre, valamint arra is, hogy ha lehet egy nap több különböző tárggyal is foglalkozz. Ha az agyad más-más területeit használod egy nap során, sokkal eredményesebb lesz a tanulás.

3. Aludj minden éjjel legalább 7-8 órát!

Tényleg azt gondolod, hogy ha éjjel-nappal tanulsz, eredményesebb lesz a vizsgád? Hidd el, ha kipihent vagy, sokkal koncentráltabb leszel, ezáltal javul a teljesítőképességed is. Ráadásul a stressz-szinted is csökken, hiszen reggeli fényben egészen más megvilágításban látod a világot.

Elegendő alvás - Y Generáció Iskolaszövetkezet

4. A vizsgák előtti estéken már ne tanulj!

Az egyes vizsgák előtt az esti tanulással már csak rontasz a helyzeten! Inkább pihenj, élvezd a napsütést, és csinálj valami olyat, ami eltereli a figyelmedet a vizsgáról. Majd feküdj le korán, nehogy a lekésd a vizsgát, amire napokon át készültél. Na persze ez a tanács nem vonatkozik arra az esetre, ha az utolsó este állsz neki tanulni…

Feltöltődés - Y Generáció Iskolaszövetkezet

5. Rendszeresen tarts szünetet!

Óránként 10 perc, naponta 1-2 óra, hetente pedig 1-2 nap szünet segít a feltöltődésben. Hogy ezt az időt is hasznosan töltsd sportolj, sétálj a szabadban, fuss össze a haverokkal, hogy az új impulzusok és friss levegő segítségével újult erővel vethesd majd bele magad a tanulásba.

Sport - Y Generáció Iskolaszövetkezet

6. Jutalmazd meg magad!

A jutalomrendszer felnőttként is működik: ha egy-egy kisebb vagy nagyobb siker után megjutalmazod magad valamilyen aprósággal, sokkal motiváltabbnak érzed majd magad. Persze vigyázz, hogy ne ess túlzásokba, és a jutalom legyen összhangban a siker mértékével!

Hiszed vagy sem, a szellemi feltöltődésben egy kis munka is a segítségedre lehet!

Kattints, és nézz szét iskolaszövetkezetünk aktuális diákmunkái között!

News