Év végi számvetés a vállalkozásunk sikereiről.

Új év, új hozzáállás – A diákmunkás is teljes értékű alkalmazott, bánjon úgy vele!

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz az évben, amikor érdemes kicsit elcsendesedni, és egy kis időt szánni arra, hogy kiértékelje az elmúlt évet, és megtervezze a jövőt. 

Vállalkozóként még fontosabb, hogy év végi számvetést tartson, és tanulva a sikerekből és kudarcokból egyaránt, új célokat határozzon meg a csapata számára.  Ilyenkor vonuljon félre egy nyugodt helyre, és egy kicsit forduljon befelé, igyekezzen kívülről látni az eseményeket, hogy igazán sikeres legyen mind a kiértékelő, mind a tervező folyamat. Nézzen szembe önmagával, lássa a mérföldköveket, és készítse el az év végi mérleget, majd gondolkodjon el azon, hogy melyek a következő évre kitűzött tervei.

1️. Gondolja végig az elmúlt évet!

Milyen nagy események voltak idén, milyen örömteli pillanatokban, illetve megpróbáltatásokban, kihívásokban volt része? Kérdezze meg magától:

>> mi volt jó, illetve rossz az évben?

>> mit sikerült megvalósítani az előző éves tervekből, és mit nem? Miért alakult így?

>> mi az, amit most, visszagondolva másként csinálna?

>> talál olyan problémát, élethelyzetet, ami már hosszabb ideje fennálló?

>> volt-e olyan kellemetlenség, nehézség az idén, ami már korábban is megtörtént, csak más volt a szituáció, a szereplők, de a probléma lényege ugyanaz?

>> miben fejlődött, lépett előre az idén?

>> mit tanult meg ebben az évben? Volt–e valami tanulsága az évnek?

>> megbecsülte a munkatársait? Mit tehetett volna jobban?

>> miért lehet hálás ebben az évben?

TIPP:
A már elkészített számvetést bátran használhatja a tervezés kiindulási pontjaként!

2️. Ezek után jöhet az új évi tervező!

Érdemes átgondolni, hogy mit szeretne elérni, megvalósítani a következő évben. A tervezésben azonban sem a „Hűbelebalázs”, sem a „Patópál” módszer nem célravezető. A szilveszteri emelkedett hangulatban tett meggondolatlan ígéreteket lehet, hogy már másnapra elfelejti, vagy olyan dolgot fogad meg, amit nem tud betartani.

Megbecsülte alkalmazottait az idén? Hát a diákmunkásokat?

Nem attól válik boldoggá egy alkalmazott, hogy megnövekedik a fizetése, hanem attól, hogy azt érzi, ő számít. Minden dolgozónak, így a diákmunkásoknak is éreznie és tudnia kell, hogy jelenléte és a munkában való részvétele fontos. A munkavállalók boldogsága kiemelkedő fontosságú és közvetlen összefüggésben van a produktivitásukkal. A modern munkahelyek ezért nagyban különböznek a régi idők munkahelyétől. Mára már van minden a munkahelyen, amire egy dolgozó csak vágyhat. Mindez annak érdekében, hogy a cégek megőrizhessék legtehetségesebb alkalmazottaikat és könnyen szert tehessenek újakra is.

Mivel a munkaerőpiac beszűkült, a cégeknek versengeni kell a jó munkaerőért, így nem a fizetések lesznek a döntőek, hanem sokkal inkább a környezet és a bánásmód.

Mit tehet jövőre?

A jövőre való tekintettel tehát érdemes szem előtt tartania, hogy a diákmunkás alkalmazottait is egyenjogú félként kell kezelnie. Figyelni kell rájuk ugyanúgy, mint a többiekre. Ismertesse meg a többi alkalmazottal a fiatal kollégát, hogy semmiképp ne érezze magát kívülállónak a közösségben! Motiválóan hat, ha a diák tudja, kit kereshet, ha bármiben elakad, hiszen ő is ugyanúgy beleteszi a szívét-lelkét a közös cél elérésébe. 

TIPP:
Mit tehet azért, hogy a diákok érezzék a megbecsülést? Olvassa el ezt a blogunkat!

Látni kell, hogy a rugalmas időbeosztással dolgozó munkatárs ugyanúgy viheti a rossz hírét a vállalatnak.

A diák jövőre se legyen igásló! Ne tegyen meg vele semmi olyat, amit egy felnőtt, állandó munkaerővel ne tenne!

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet mindig kér visszacsatolást a diákoktól arra vonatkozóan, hogy hogyan érezték magukat a munkahelyen, de akár a munkaadó is megteheti ugyanezt, ezzel is kimutatva, hogy mennyit számított az az ember a cég életében. A cél 2021-ben is az legyen, hogy minél jobb viszonyt ápoljon a diákmunkásokkal, mert így megvan minden lehetőség arra, hogy később hosszú távra is visszajöjjön vagy éppen vigye a vállalat jó hírét.

Köszönjük, hogy idén is a diákmunkát és minket választott!

Sikerekben gazdag új évet kíván az Y Generáció Iskolaszövetkezet!

News