Szakmai gyakorlat – válj szupergyakornokká!

Lassan közeledik az ősz és az új félév – ha felsőbbéves vagy, ez egyet jelent azzal, hogy lassan ideje elkezdeni a szakmai gyakorlatod. Az elhatározás egyszerű, azonban megtalálni a szakmai gyakorlat ideális helyét, majd  állandó munkaerővé válni már sokkal nehezebb. Egyre többen tanultok egyetemi környezetben, ezért főleg a népszerű szakok körében már meg kell küzdeni a legjobb helyekért. Így itt az idő, hogy szupergyakornokká válj, és a szakmai gyakorlati hely ne kudarc vagy átmeneti időszak legyen, hanem a karriered első lépése.

Ha szakmai gyakorlat, nem gáz kivárni!

Abban az esetben, ha nem okoz csúszást a szakmai gyakorlat tolása, akkor érdemes kivárni és figyelni. Eláruljuk, miért: hatalmas a verseny a legjobb helyekért és tök jó, ha Te nem éred be kevesebbel. Kezdj el kutakodni az ajánlatok között és figyeld, hogy milyen feltételeket szabnak a munkáltatók. Ha úgy néz ki, hogy az áhított szakmai gyakorlat olyan skilleket igényel, amikkel még nem rendelkezel, akkor várj ki! Keress gyakorlati helyet fél évvel később és addig fejleszd magad! Ez szuperül működik, ha valamilyen szoftver vagy netes program ismeretét kérik, de a szakmai gyakorlati hely jelentkezési határidejéig nincs időd megtanulni a használatát. Maxold ki ezeket a hiányzó tudásokat és a következő körben már nagy versenyelőnnyel indulhatsz.

A szakmai gyakorlati helyed – mit tudsz róla?

Utánanéztél a cégnek vagy csak megörültél, hogy végre van egy nyitott szakmai gyakorlat hely a szakterületeden? Ha az utóbbi a helyzet, akkor végezz egy kis kutatómunkát! A cég weboldalán már sokat megtudhatsz arról, hogy mik a vállalat céljai, erősségei. Sőt: sokszor a jövendőbeli kollégákról is találhatsz képeket és rövid bemutatkozásokat. A lényeg, hogy már az interjú előtt tudd, hogy milyen értékeket képvisel a vállalat, hogy tudj rá reflektálni.

In the way to university

A szakmai gyakorlat nem játszótér

A cégek azért alkalmaznak gyakornokként, hogy már az egyetem elvégzése előtt gyakorlati helyen tapasztald és próbáld ki a szakmát. Az, hogy tapasztalatot szerzel, számukra több annál, mint hogy kávézni és dumálgatni jársz be a munkahelyedre. Vedd komolyan a Rád osztott feladatokat, de ez közel sem jelenti azt, hogy mindent rögtön tudnod kell. Merj kérdezni, nyitottan fordulni a tapasztaltabb kollégákhoz! A szakmai gyakorlat alatt akkor válsz igazi szupergyakornokká, ha a képes vagy felvállalni a hibáidat, hiányosságaidat, de mindenképp szeretnél tanulni belőlük.

Csináld meg a házit – mértékkel!

Ha épp a szakmai gyakorlatod töltöd, valószínűleg már hallottad a felettesedtől, hogy “nézz utána otthon”. Ezeket a tanácsokat vedd komolyan: néha a munkaidődön kívül is szükséges fejlesztened magad. Viszont ha úgy érzed, kezdesz túlterheltté válni, és túl sok munkán kívüli kutatómunkát bíznak Rád, jelezd a felettesednek! A munka-magánélet egyensúlyára már a gyakornoki időszakodban is fektess nagy hangsúlyt!

Girl student with laptop standing by the window in corridor

Kávéfőzés a szakmai gyakorlat? Lépj tovább!

Kávéfőzés a szakmai gyakorlat? Lépj tovább!

Előfordulhat, hogy úgy gondolod: életed legjobb szakmai gyakorlati helye vár Rád. Átverekedted magad a többkörös állásinterjún, próbafeladaton, majd sikeresen felvettek. Ehhez képest már az első pár hétben kiderül, hogy kihívásokkal teli feladatok helyett csak adminisztrációs munkában, kávéfőzésben számítanak Rád, pedig Te többre lehetsz képes. Ha úgy érzed, hogy a kérésed ellenére sem kapsz kihívásokkal teli, tartalmas feladatokat, akkor ne félj továbblépni! A szakmai gyakorlat lényege, hogy az egyetem elvégzése előtt is értékes, hasznos tudást kapj a szakmádban. Kár leragadnod olyan helyeken, ahol ezt nem kapod meg. Add be máshova az önéletrajzod, ahol szupergyakornokként kezelhetnek!


Mi igyekszünk hétről hétre kedvező szakmai gyakorlati helyeket gyűjteni az Y Diákoknak. Nézz körül Szakmai Karrier Programunk ajánlatai között és csapj le a legjobb szakmai gyakorlati helyekre még a félév kezdete előtt!

Egyéb