3+1 otthoni nyelvtanulás tipp

Nyakadon a nyelvvizsga? Íme 3+1 tipp, amivel könnyebben megy az otthoni nyelvtanulás

Az otthoni nyelvtanulás egy egészen más műfaj, mint amihez az iskolai keretek között hozzászokhattál: te magad vagy a saját tanárod, akin senki sem kéri számon az elsajátított ismereteket, ellenben egyéni tempóban, rugalmas időbeosztással tanulhatsz. Olvasd el legújabb blogbejegyzésünket, amelyben nyelvtanulást segítő tippeket hoztunk neked!

Mielőtt bármit is elkezdenél: mi a célod?

Ha még csak most vágsz bele egy teljesen új nyelv megismerésébe, fontos tisztáznod magadban, hogy mit szeretnél elérni az adott nyelvvel. Míg van, akinek a gátlás nélküli beszéd a kitűzött cél, addig mások számára a magabiztos írás és olvasás elérése jelent sikert. Más technikákra lesz szükséged abban az esetben, ha csak olyan szintig szeretnél eljutni, hogy gond nélkül rendelhess egy pizzát Olaszországban, és másokra ahhoz, hogy egy külföldi egyetemen doktori disszertációt írj. Cikkünkben mind a beszédben, mind az írás és olvasás fejlesztésében igyekszünk neked segíteni. 

1. Otthoni nyelvtanulás játékosan

Ahogyan gyerekként hasznos, úgy tinédzserkorban vagy fiatal felnőttként is jól jön, ha egy kis játékot viszel a tanulásba. Az interneten rengeteg, különböző szintű tesztet és kihívást találhatsz, amelyek kitöltése általában nem vesz igénybe sok időt, mégis nagyban hozzájárulnak a fejlődésedhez. Próbáld meg minél pontosabban meghatározni a saját szintedet, hiszen ha túl magasra rakod a lécet, a gyengébb teszteredmények csak elveszik a motivációdat. Akkor lőtted be jól a saját szintedet, ha magabiztosan veszed az akadályokat, de kihívást is találsz a feladatokban. Kevésbé játékos, de igazán kézenfekvő megoldás, ha elkezded kitölteni az elmúlt évek érettségi tesztsorait az adott nyelvből. Ezekhez minden esetben találsz megoldást, így le tudod ellenőrizni, hogyan teljesítettél.

Otthoni nyelvtanulás játékosan.

2. Fókusz a beszéden

Otthoni nyelvtanulás esetén talán a legnagyobb nehézséget a beszéd gyakorlása jelenti. Természetesen ez sem lehetetlen, csupán egy kis kreativitást kell vinni a folyamatba! 

  • Keresd ki az interneten a kedvenc sorozatodat/filmedet (lehetőleg olyat, ami már láttál, mert most az a lényeg, hogy ismert szövegkörnyezettel találkozz)! 
  • Ha van rá lehetőséged, válaszd ki a nyelvi beállításoknál azt a nyelvet, amit éppen tanulsz! 
  • Ne tegyél rá feliratot!
  • Mondatról mondatra próbáld meg értelmezni a hallott szöveget, és ha szükséged van rá, pörgesd vissza a felvételt, és játszd le ugyanazt a pár mondatot újra és újra!
  • Próbáld meg visszamondani azt a szöveget, amit a színészektől hallasz!
  • Készíts a saját beszédedről hangfelvételt, hogy össze tudd hasonlítani a saját kiejtésedet az eredeti beszéddel. Eleinte furcsának tűnhet, hogy a színészek a tanáraid, de meglátod, hogy sokat számít, ha van, aki “korrigálja” a kiejtésedet.
Beszéd gyakorlása otthoni nyelvtanulás során.

3. Kellemeset a hasznossal

Szenvedélyed a sport? Minden divatblogot átnézel, ha egy influencer ajánlja az Instagramon? Oda meg vissza is láttad már a Trónok harcát? Találd meg azt a területet, ami igazán érdekel, és kezdj el olvasni rajta idegen nyelven! Fontos, hogy ne kényszerből tedd, hanem tényleg élvezd az olvasást, hiszen az otthoni nyelvtanulás során csak így marad meg hosszú távon is a lelkesedésed! Azt ajánljuk, hogy ne kezdj el szótárazni minden ismeretlen szót, hanem helyette fókuszálj a szövegkörnyezetre, a “nagy egész” megértésére!

Otthoni nyelvtanulás olvasással.

+1. Betűvetés

Nem feledkeztünk meg az íráskészséged fejlesztéséről sem! Ehhez két opciót is hoztunk neked: az első, hogy vezess naplót! Nem kell kisregényeket írnod, csupán vesd papírra, hogy mi történt veled aznap. Kezdd kis lépésekben, rövid mondatokban, majd ahogy gyarapszik a szókincsed, úgy bővítheted az élménybeszámolót új szavakkal, kifejezésekkel, igeidőkkel. Ha a naplózás nem igazán a te műfajod, írj helyette levelet! Ez arra is jó lehetőség, hogy bevond a családtagokat, barátokat az otthoni nyelvtanulás folyamatába. Minden hétre beszéljetek meg egy témát, és képzeld azt, hogy a levelet a családodnak vagy a barátaidnak írod! Ha van valaki, a megfelelő nyelvtudással rendelkezik ehhez, akár ellenőrizheti is a munkádat.

Dolgozz az Y Generációnál!

Jól jönne még néhány tipp? Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket nyelvtanulás témában!

Ha pedig még diákmunkát keresel, tudod, hogy hol találod meg az legjobb ajánlatokat. Irány az Y Generáció!

News