Hazugságvizsgálat az állásinterjún?

Tippek a nagyotmondó álláskereső felismerésére

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát – tartja a közmondás. Az olyan önéletrajz hibák, mint például a múltbeli tapasztalatok kiszínezése vagy a kedvenc háziállattal való pózolás a képen egyáltalán nem mennek ritkaságszámba. Egy viszont biztos: megakadályozzák, hogy a nagyotmondó álláskereső bejusson az interjúra. Az álláskereső is tudja, hogy az első benyomás számít a leginkább, de azt sokan elfelejtik, hogy egy kínos hazugsággal kitűnni a tömegből nem a legszerencsésebb forgatókönyv.

A HR-eseknek nincs könnyű dolga az álláskereső közönséggel, ugyanis majdnem minden önéletrajzban találni már legalább egy szemet szúró hazugságot. A furfangosabb álláskeresők azonban úgy rejtik el ezt a sorok között, hogy még a legprofibbaknak is nehezen tűnik fel a hazug állítás.

Leggyakrabban a munkahelyeket és a munkák időtartamát “rendezik át”, hogy a munka nélkül töltött idő rövidebb legyen. A következő, hogy az idegennyelv-ismeretet a valós szint felettinek állítják be, valamint még a számítógépes ismereteket nagyítják fel. Ismerős a helyzet, hogy a pályázó az önéletrajzában azt írja, hogy egy fontos projektet koordinált, majd a beszélgetés közben kiderül, hogy valójában a vendégeket kísérte fel a recepcióról?

A nagyotmondó álléskereső nem az igazság útját járja

Aki tartott valaha állásinterjút, az első kérdése magában mindig az, hogyan vegye észre, ha hazudik a pályázó? Szerencsére a hazugság kiszűrésére nincs szükség másra, mint logikus, ésszerű gondolkodásra és egy-két szakmai fogásra. Érdekli, hogy milyen technikákkal azonosítható egy állásinterjú során a nagyotmondó álláskereső? Tartson velünk!

Nagyotmondó álláskereső 1. típus – aki minden nyelven beszél

A tapasztalatok szerint az álláskeresők zöme kisebb-nagyobb csúsztatásokkal szeretne biztosra menni. A vaskos hazugságok, mint a hamisított diploma vagy a valós személyazonosság eltitkolása 30:1 arányban fordulnak csak elő. A pályázók közel 40 százaléka sokkal inkább az idegennyelv-tudásával kapcsolatos információkat kezeli kissé nagyvonalúan. Ha interjú közben hirtelen magyarról angolra vált, kiderül, hogy az álláskereső által mondottak mennyire felelnek meg a realitásnak. A szakemberek azért felhívják a figyelmet arra, hogy a nyelvtudással kapcsolatos tódítások többsége nem szándékos manipulációval, inkább önismereti problémákkal és a realitásérzék hiányával magyarázhatók.

Ki az őszinte álláskereső?

2. típus – aki születésétől fogva gyűjti a releváns tapasztalatokat

Úgy tűnik, hogy a pályázó meghamisítja a munkahelyeinek a számát és/vagy az ott tartózkodásának a dátumát? Az egyik leggyakoribb eset, hogy bizonyos munkahelyeket kihagy, mert ugye azt egyre több pályázó felismeri, hogy a túl gyakori váltás nem igazán pozitív a munkaadók szemében. Ezt azzal lehet kivédeni, hogy hónapra pontosan rákérdez a váltásokra. Aki csúsztatott valamennyit, az elég hamar belebukhat ebbe. Ha a pályázó túl sokáig és túl bőbeszédűen meséli, hogy a korábbi főnöke milyen rossz volt, akkor ne elégedjen meg azzal, hogy csak az utolsó munkahelyéről beszélteti. Kérdezzen rá az az előtti munkahelyeire is. Minél több korábbi munkahelyén szidja az áldatlan állapotokat vagy a felsővezetést, annál inkább ő volt a felelős a történtekért. A benyújtott önéletrajzok másik, ugyancsak kényes területe a számítógépes ismeretek kozmetikázása. Akadnak pályázók, akik a lehető legalapvetőbb számítógépes ismeretek birtokában is profiként tüntetik fel magukat. Azonnal kiderül, hogy mi az igazság, ha kitalálunk egy próbafeladatot.

Végül a nagyotmondó álláskereső vagy az őszinte nyeri el az állást?

3. típus – aki akaratán kívül leleplezi a hazugságot

Az álláskeresők nagy hányada garanciának veszi, hogy eljutott az interjúig, de közben a testbeszéd mindent elronthat. A HR-es szakember szerint a szemkontaktus hiánya, a mosolytalan arc, a nyugtalan testhelyzet is olyan viselkedés, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy az interjú után a jelöltet alkalmasnak minősítse. A felvételért felelős szakemberek szerint a rossz testtartás, de a túl gyenge kézfogás is rontja az álláskereső esélyeit. Mindezeken felül kérdéseket vet fel az őszinteséggel kapcsolatban, továbbá zavarónak és helytelennek hat, ha az interjúalany keresztbe fonja a karját a mellkasán, illetve, ha zavarában a hajával játszik vagy az arcát piszkálja.

A Business Insider 2018 év elején adott ki egy cikket, amelyben 10 olyan hazugság és hiba  került felsorolásra, ami még azokat is megmosolyogtatja, akiknek nem ez a szakterülete. Például egy jelentkező azt állította, hogy a Microsoftnál dolgozott, de nem tudta, ki az a Bill Gates. Egy másik alkalommal az álláskereső azzal dicsekedett, hogy ő hozta létre azt a számítógépes kódot, amit valójában maga az interjúztató HR szakember írt. Egy jelentkező azt írta, hogy Nietzschétől tanult. A probléma az volt, hogy Nietzsche 1879-ben hagyta abba a tanítást, és 1900-ban halt meg.

Amennyiben nem szeretné arra fecsérelni idejét, hogy eldöntse, ki a tökéletes álláskereső vállalata betöltetlen pozíciójára, akkor keresse az Y Generáció Iskolaszövetkezetet bizalommal, mert mi segítünk a diákmunka toborzásában, a kiválasztásban, sőt még az interjúztatásban is!

Partnereinknek a legmegfelelőbb munkaerőt biztosítjuk!
Ide kattintva többet is megtudhat szolgáltatásainkról.

Egyéb, News