A munkahelyi motiváció hogyanjai és miértjei

Munkahelyi motiváció fizetésemelés nélkül

A motivált munkaerő a legjobb munkaerő, ez nem kérdés. Ennek ellenére a munkahelyi motiváció kincs, ami sokszor nincs. A cégvezetők 69 százaléka úgy tartja, hogy a dolgozói elkötelezettség és motiváció kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövőben is, mint az üzleti eredményességet befolyásoló fő stratégiai mutató – derül ki a közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felmérésből, amelyet az Aon Hewitt készített.  Mégis a diák munkavállalókkal és a munkaerőpiacon régi motorosokkal egyaránt előfordul, hogy lankad a motivációjuk, esetleg elveszítik a lelkesedésüket. Mit tehet ilyenkor annak érdekében, hogy emelje a munkahelyi motiváció szintjét? Olvasson tovább, hiszen életszerű módszereket mutatunk be a munkatársak, főként a diákok munkahelyi motiválására!

A munkahelyi motiváció fontos, hiszen a cél ugyanaz.

Miről lesz itt szó?

Immateriális ösztönzőkről: olyan munkahelyi motiváció növelő eszközökről, melyek nem a munkavállaló pénzbeli szükségleteit célozzák. Ezek a vállalat számára sokszor ugyanúgy pénzbe kerülnek, de mivel nem jutnak el közvetlenül a dolgozókhoz, nem direkt bérköltségként jelennek meg a költségvetésben.

A pénz nem minden

Bár a közbeszéd néha hajlamos a munkahelyi ösztönzés egyetlen eszközéül a fizetésemelést megjelölni, a valóság ennél sokkal árnyaltabb: a pénz nem minden! A nem anyagi jellegű elismerés a legtöbbek számára meglepően sokat nyomhat a latban. A javadalmazás menedzsment a HR egyik legjobban kutatott területe: évről évre folyamatosan változik az, hogy a munkavállalók milyen típusú munkahelyeken és milyen javadalmazással dolgoznak szívesen.

Nem pénzbeli ösztönzők

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, ezek a munkahelyi motiváció serkentésére alkalmas módszerek magából a munkából és a munkakörnyezetből fakadnak. A megfelelő munkakörülmények fontosságáról olvassa előző blogunkat. Ide tartozik az elismerés, a felelősség és önállóság mértéke, a lehetőség a fejlődésre, karrierlehetőség, munkahelyi életminőség, a munka és magánélet egyensúlya. Ezek kivétel nélkül olyan témakörök, amelyek pszichológiai és szociális szükségletet céloznak, ezáltal kielégítésük életminőség-javulást, valamint munkahelyi motiváció növekedést eredményez direkt pénzbeli juttatások nélkül.

A munkahelyi motiváció szép munkát eredményez.

Generációs különbségek

A munkahelyi motiváció elvesztésének egyik oka lehet a csapaton belüli korkülönbség is. Az idősebb generáció életében a család nagyon fontos szerepet játszik, számukra a biztonság, a stabilitás, a családbarát légkör jelentheti a prioritást egy munkahelyen, míg a fiatalabbakra inkább az önmegvalósítás, a vállalkozói szellem jellemző, ezért nekik az újdonság, a fejlődési lehetőség, a karrier lehetősége adhat motivációt. Fiatalok esetében, ha még esetleg szülőkkel is élnek, gyakran előfordul, hogy keresik önmagukat, gyakran váltanak munkahelyet, nem „létszükséglet” a munkahely, így ők inkább kísérleteznek, kipróbálják magukat, és számukra a közösséghez való tartozás, a fejlődési lehetőség, a változatosság nagyobb prioritással eshet latba. Amikor diákmunkát alkalmaz, ezt is fontos figyelembe vennie!

Gyors tippek a munkahelyi motiváció megteremtéséért.

Középvezetők 18 tippje, hogy — akár holnaptól — munkatársai számára motiválóbb munkakörnyezetet teremtsen

 1. Bizalmat adok neki
 2. Megdicsérem valamiért
 3. Bevonom egy döntésbe
 4. Bevonom valami új dolog kitalálásába
 5. Időt szánok rá, meghallgatom
 6. Önállóságot adok neki valamiben
 7. Személyre szóló célkitűzésben segítek neki
 8. Kihívást jelentő feladatot adok neki
 9. Folyamatos visszajelzést adok neki
 10. Csapatépítő programot szervezek
 11. Viszek valamilyen finom ennivalót a csapatnak
 12. Továbbképzésre mehet
 13. Kikérem a véleményét
 14. Megértő vagyok a problémájával kapcsolatban
 15. Az eredményeket megünnepeljük
 16. Közös célokat tűzünk ki
 17. Olyan feladatot adok neki, ami növeli az önbizalmát
 18. Támogatom az előrelépésben, fejlődésben

Bővebben az employer branding szerepéről itt tájékozódhat.

A fentiekből jól látszik, hogy a fizetés csak egy – bár kétségkívül fontos – eleme a javadalmazásnak és a munkahelyi motiváció befolyásoló tényezőinek. Legyen kreatív, használja ki a nem anyagi juttatásokban rejlő mozgásteret a diákok és minden más munkavállaló magas szintű motiváltságáért!


Diákmunkát alkalmazna? Mi segítünk! https://ydiak.hu/munkaadok/

Egyéb, News