motiválatlan félévkezdés februárban

Motiválatlan félévkezdés? 3+1 tipp, hogyan küzdj meg vele

A hosszabbra nyúlt téli szünet után újra itt az egyetem, de te nem érzed magadban a lendületet? A motiválatlan félévkezdés egyszerű, könnyen beépíthető praktikákkal is könnyedén leküzdhető. Blogcikkünkben segítünk neked felvenni a félév ritmusát és kilábalni a téli álomból.

Motiválatlan félévkezdés – mi lehet az oka?

A második félév kezdése talán még nehezebb, mint a nyári szünet után újra leülni a Neptun elé. Míg az őszi szemeszter első felén átsegít a nyári lendület, addig a tavaszi hajrára a szürke, hideg, sötét napokban kell felkészülnöd.

Már ez is elég a motiválatlan félévkezdéshez: ennek tetejébe, idén több egyetemen is csak február végén kezdődik az oktatás. Így a vizsgaidőszak után kiestél a lendületből, a hosszúra nyúlt téli szünet után pedig még nehezebb visszaállni.

Azonban korántsem lehetetlen: mutatjuk, mivel veheted fel újra a tempót!

Motiválatlan félévkezdés ellen – elő a vitaminokkal!

Elsősorban nem a dobozos vitaminokra gondolunk, hanem az étkezési szokásaidra! Rengeteget segíthet az, ha a téli szürkeségben nagyobb hangsúlyt fektetsz a D-vitamin bevitelére, több energiát adó gyümölcsöt fogyasztasz a büfében kapható termékek helyett.

A motiválatlan félévkezdés oka legtöbbször a hirtelen leterheltségben keresendő. Éppen ezért érthető, ha az egészséges uzsonnát plusz nyűgnek érzed. Ne gondold túl: ha csak egy doboz összevágott almával készülsz, vagy az ebédnél egy egészségesebb menüt választasz, már célegyenesben vagy!

Rakj rendet!

Ez az utolsó dolog, amire időt tudsz szakítani, igaz? Pedig nagyon is megéri!

Ha rumli van Google Drive-meghajtódon, a laptopodon, esetleg az íróasztalodon, plusz munkát generál az idegrendszerednek – és a motiválatlan félévkezdés sem lesz jobb tőle. Mindig odébb kell pakolni valamit, nem találod a megfelelő file-okat, elvonják a figyelmed a környezetedben felhalmozódott akadályok és teendők.

Ha úgy érzed, sok a cyber-szemét a gépeden, szánj egy délelőttöt a virtuális nagytakarításra! Nyugodtan add meg a módját: teremts hangulatot, készíts magadnak egy teát, sőt, írd össze, hogy hol számolod fel a zűrzavart. Mikor úgy érzed, nem tudsz tovább koncentrálni, tarts 5-10 perces szüneteket, amikben a környezeted rendezgetheted.

Az egyik etapban vidd ki a mosatlan edényeket, a másikban vidd ki a szemetet, a harmadikban dobd ki a papírokat. Egyszerű, nem? Ezekkel a pár perces gyakorlatokkal is sokat segíthetsz a motiválatlan félévkezdés felszámolásán.

Motiválatlan félévkezdés? Beszélj róla!

Nem vagy egyedül a nehézségeiddel! Valószínűleg a többi szaktársadnak sem megy zökkenőmentesen az átállás és biztos ők is küzdenek az egyetemi nyomással. Beszéljetek a motiválatlan félévkezdésről!

Akár órák után egy kávé mellett, akár egy szimpatikus oktatóval egyeztetve, fórum-szerűen. Ha megosztjátok egymással az aggályaitokat, valószínűleg hatékonyabban találtok megoldást a problémára. A motiválatlan félévkezdés csak egy állapot, amit leküzdhető.

Unod a melót? Válts!

Furcsának tűnhet elsőre pedig sokat dobhat az egyetemi morálodon egy kis változatosság. Ha már régóta végzel egy diákmelót, előfordulhat, hogy kezded unni, belefásultál. Ilyenkor ne félj váltani!

Hamar kibillenthet a motiválatlan félévkezdés szürkeségéből, ha kipróbálsz valami újat a munka terén. Ha eddig nem hasznosítottad a suliban tanultakat, válts akár most szakmai karrier programunk valamelyik pozíciójára és tartozz a munkaerőpiac krémjébe! Az se gáz, ha a motiválatlan félévkezdés megmentője egy lazább, alkalmi meló lesz. Ebben az esetben a host/hostess melóinkat ajánljuk figyelmedbe, amik a legrugalmasabb pozíciók közé tartoznak.

Sok sikert és könnyű zh-kat kívánunk a következő félévhez! Ha úgy érzed, egy új meló biztosan megadná a lendületet, válogass aktuális pozícióink közül!

Egyéb