Star Wars-nap kiemelt

May the 4th be with you – 7 érdekesség a Star Wars-nap alkalmából

A Star Wars-univerzum rajongóinak köszönhető, hogy május 4. 2011 óta a Star Wars-nap névvel büszkélkedhet. A dátum eredete egy angol szójáték, ami a film egyik legismertebb mondatából jött létre: „Az erő legyen veled!” angolul „May the force be with you!”, amit könnyedén „May the fourth”-nak lehet ejteni vagy érteni. A jeles nap alkalmából összegyűjtöttünk neked 7 érdekességet a messzi-messzi galaxis világából. Tarts velünk!

1. R2-D2 mégsem volt annyira cuki

Mindenki kedvenc kis droidja, R2-D2 az eredeti elképzelés szerint nemcsak „robotnyelven” kommunikált volna, amit csak a barátai értenek meg, hanem szöveget is szántak neki. Mindennek tetejébe nem túl kedves karakternek formálták meg, akinek mindig volt egy-két keresetlen szava (vagy mondata) C3PO-hoz.

Star Wars-nap R2D2

2. Team lézerkard vs. team fénykard

Minden valamirevaló Star Wars-rajongó tudja, hogy a jedik fénykarddal harcolnak, mégis számos cikk, fórum stb. hivatkozik az ikonikus fegyverekre lézerkardként. De akkor mi az igazság? A Csillagok Háborúja-univerzum megalkotója, George Lucas maga nevezte el lézerkardnak a jedik fegyverét, ugyanis a Star Wars-forgatókönyv egy korai változatában még így szerepelt.

lézerkard

3. Han Solo az űrből – más lenne vele a Star Wars-nap

El tudnád képzelni Harrison Ford emlékezetes játéka nélkül Han Solo karakterét? Az alkotók a Star Wars 1973-as kéziratában Han Solo-t egy zöld halemberként képzelték el az Ureallia bolygóról, akinek a maszkja feltehetően eltakart volna minden színészi játékot. Talán nem nagy kár, hogy végül nem emellett a verzió mellett döntöttek.

Han Solo - Star Wars-nap

4. Yoda mester „színésze”

Yoda mestert az eredeti Star Wars trilógiában és a Baljós árnyakban is bábfigurával keltették életre, de volt egy olyan elképzelés is, miszerint egy valódi „színészt” bíznak meg a szereppel, egy majmot. Még néhány jelenet felvételével is megpróbálkoztak, amikor rájöttek, hogy a majom betanítása túl sok fejtörést okoz a stábnak, így végleg elvetették az ötletet. Yodához kapcsolódó érdekesség az is, hogy eltérő számú lábujja van, attól függően, hogy épp melyik filmet nézed. Míg a Baljós árnyakban 3, addig az utána következő részekben már 4 lábujja van.

Yoda mester

5. Amikor a Csillagok háborúja majdnem háborút okozott

A Tatooine kopár, sivatagi bolygójának létrehozásához Lucas Tunéziában látta meg a tökéletes helyszínt. Azzal azonban nem számolt, hogy ezeknek a jeleneteknek a felvétele is komoly társadalmi-politikai feszültséghez vezethet. Tunézia szomszédos állama Líbia, amelyet abban az időben Muammar Kadhafi diktátor vezetett. Állítólag a tunéziai kormány fenyegetéseket kapott Kadhafitól, aki arra figyelmeztette őket, hogy elkerülhetetlen lesz a konfliktus, ha nem távolítják el a katonai járművet a líbiai határról. Kadhafi azonban nem tudta, hogy a „katonai jármű” valójában csak a filmforgatás egyik kelléke, egy Jawa homokfutó volt.

Tatooine - Star Wars-nap

6. Védjük meg Chewbaccát!

Azt gondolhatnád, hogy a Birodalom visszavág havas tundrákon forgatott jelenetei után már gyerekjáték volt az Endor bolygó terepe a színészek számára. Ez igaz is, egyetlen kivétellel: az észak-kaliforniai Redwood-erdőkben forgatott jelenetek során a Chewbaccát alakító Peter Mayhew színészt végig testőrök őrizték, mert félő volt, hogy a vadászok összetévesztik egy medvével és lelövik.

Chewbacca

7. Inspiráció A Keresztapából

Köztudott, hogy a Star Wars-univerzum atyja jó barátságot ápolt A Keresztapa rendezőjével, Francis Ford Coppolával. A film hatása a Csillagok háborúja néhány momentumában is megmutatkozik: ilyen például Jabba és Han Solo szervezett bűnözését takaró „munkakapcsolata” vagy Jabba halála is. Mint tudjuk, Jabbát Leia fojtja meg egy lánccal, a jelenet pedig kísérteties hasonlóságokat mutat Luca Brasi meggyilkolásával A Keresztapából.

Star Wars és Keresztapa

Reméljük, hogy neked is tudtunk pár újdonságot hozni a Star Wars világából! A Star Wars-nap alkalmából mi is csak azt tudjuk mondani, hogy vigyázz magadra, és „May the 4th be with you!”

Aktuálisan elérhető diákmunkáinkért kattints ide!

Források: itt és itt.

Gifek: Giphy

Kiemelt kép: Darth Vader / Star Wars – Fotó: Outnow.ch

News