környezetbarát karácsony

Hány karácsonyt bír még el a bolygó? – Környezettudatos tippek az év végére

Ha környezetvédelemről és környezettudatos döntésekről van szó, karácsonykor talán még könnyebben találunk kifogásokat, mint az év többi részében. A karácsony és a szilveszter igazi hedonista ünnepek – pár napra az egész világ megfeledkezik a gondokról, jókat eszünk és iszunk, a lakást ünnepi fényekbe öltöztetjük, az ajándékokat pedig ész nélkül vásároljuk. Bár szeretjük elhessegetni a műanyaghulladék-felhalmozás, az étel-, ital-, és energiapazarlás gondolatát, attól ezek sajnos még az ünnepeket is beárnyékolhatják. Hogyan lehet környezetbarát a karácsony? Iskolaszövetkezetünk blogbejegyzésünkből megtudhatod!

1. Világítás

Ha karácsony, akkor ünnepi kivilágítás! Nincs ezzel semmi baj, ha alkalmazod a „kevesebb néha több” elvét, hiszen nem szükséges a ház minden szobájába, a kert minden fájára égősort tenni. Ha van lehetőséged, mindenképp olyat válassz, amiben LED-izzók vannak, mert ez sokkal kevesebbet fogyaszt a hagyományos társánál. Nappal pedig egyszerűen kapcsold le/húzd ki a fényeket, hiszen világosban igazán feleslegesen pazarolják az energiát.

környezettudatos világítás

2. Belső díszek

A beltéri díszek esetében törekedj az újrahasznosításra! Tudjuk, hogy a lakásdekor üzletek minden évben csillogóbbnál csillogóbb kincsekkel várnak, mégis próbálj meg ellenállni a csábításnak. Helyette adj még egy esélyt a tavalyiaknak, vagy próbálkozz egyedi DIY-megoldásokkal. Egy kiégett villanykörte karácsonyfadíszként, néhány nem használt kerti cserép pedig asztali díszként kelhet új életre.

környezettudatos díszek

3. Néhány szó a fenyőről

Lehetséges, hogy azt gondolod, hogy a műfenyő a környezettudatos választás, ám sajnos ennél bonyolultabb a helyzet. Annyi valóban igaz, hogy ha műfenyőt vásárolsz, nem kell hozzá élő fenyőt kivágni, de a PVC-termékek előállítása és szállítása ennél sokkal nagyobb mértékben károsítja a környezetet. Emellett nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy egy kidobott műfenyő mennyi idő alatt bomlik le a természetben. Vásárolj helyette cserepes fenyőt, amit az ünnepek elmúltával kiültethetsz a kertbe!

fenyő

4. Ajándékok

Az Egyesült Államokban hagyományosan a Black Friday-t tekintik a nagy karácsonyi bevásárlási láz kezdetének: november utolsó hétvégéjétől hazánkban is ellepik az üzleteket az akciós termékek és vannak olyan ajánlatok, amelyekre tényleg nagyon nehéz nemet mondani. Azonban mielőtt egy bevásárlóközpont teljes kínálatát felvásárolnád, tedd fel magadban a következő kérdéseket: Valóban szükséged van rá? Örülne neki az a személy, akit megajándékoznál? Tudod, hol és milyen körülmények között készült, és milyen összetevőkből áll a kiszemelt termék?

Ha ezen kérdések valamelyikére nemmel válaszoltál, lehet, elkélne egy kis újratervezés. Lehetőleg olyan ajándékot vegyél, amit nem egy másik földrészen gyártanak, hiszen ezeknek a holmiknak a szállítása sokkal több energiával jár és a környezetet is erősebben károsítja. Helyette törekedj a helyi termelők és gyártók támogatására. Ne feledd, ha egy kisvállalkozótól vásárolsz, valakinek az álmát építed!

ajándékok

5. Eszem-iszom, dínomdánom

Ünnepek alatt se szeri, se száma a hatalmas lakomáknak, de légy az étkezés terén is környezettudatos! Amikor a karácsonyi menüt állítod össze, igyekezz hazai alapanyagokból dolgozni: nagy szerencsénk van, hiszen kis hazánk valóságos éléskamra. Nehéznek tűnhet, de amennyire teheted, maradj mértékletes! Nem kell egy egész hadseregre főznöd, hiszen a végén úgyis kárba menne a rengeteg étel.

tudatos étkezés

Szükséged lenne egy kis pluszra az ünnepi készülődéshez? Diákszövetkezetünk segít! Kattints, és nézz körül aktuális diákmunkáink között!

News