Hogyan tedd megvalósíthatóvá az újévi fogadalmat?

Az újévi fogadalomtétel fogalma már egybeforrt az új esztendő kezdetével. A fogadalmaknak varázserőt tulajdonítunk, amitől pillanatok alatt lefogyunk, nem partydohányzunk többé, jobban figyelünk az egyetemi órákon és rendet tartunk a szobánkban. Aztán február-március környékén, mikor észrevesszük, hogy nem sikerül betartani az újévi fogadalmat, rögtön elkedvtelenedünk.

Pedig újévi fogadalmat tenni nem kötelező, sőt, nem is ez a sikeres évkezdés kulcsa. Ebben a bejegyzésben olyan praktikákat mutatunk, amikkel sikeres lehet az újév, hókuszpókuszok nélkül!

Kik tettek először újévi fogadalmat?

Fun fact, hogy újévi fogadalmat tenni nem egy párszáz éves, újkeletű divat. Ezt a jó szokást (a feljegyzések szerint) először kb. 4 évezrede, az ókori babiloniak tették. Habár ők önmaguk helyett még az istenek kegyéért ígérgettek, emellett fogadalmaik inkább kölcsönök visszafizetésére vonatkoztak, a lényeg viszont ugyanaz maradt.

Mi, emberek, már több ezer éve tekintünk a fogadalmakra mágikus, mindent felülíró erőkként, amivel jobb irányba terelhetjük az életünket.

Miért baj, ha újévi fogadalmat teszel?

Ha mindenki be tudná tartani, akkor természetesen semmi baj nem lenne ezekkel a varázserővel bíró mondatokkal. A gond valójában nem a fogadalomtétellel van, hanem annak formájával.

“Jövőre lefogyok” – oké, de mi a terv hozzá? “Jobban figyelek az órákon” – szuper, de van valami konkrétum, amit megteszel a célért?

Ha újévi fogadalmat teszel, az igazi buktató szinte mindig az, hogy kihagyod a tervezésből a legfontosabb lépést: azt, hogy a célhoz miként fogsz eljutni. Tök szuper elhatározás, hogy szeretnél lefogyni öt kilót, de miket kell megtenned ahhoz, hogy ez sikerüljön? Mennyi idő alatt szeretnéd elérni? Milyen diétát és edzésformákat kell választanod hozzá? Láthatod, hogy valóban hatásos újévi fogadalmat tenni korántsem olyan egyszerű, mint gondoltad. Ezért mutatunk egy módszert, amivel könnyebben valóra válthatod az álmaid állapotát!

Újévi fogadalmat, okosan!

A SMART célkitűzésről már önfejlesztő videóinkban is hallhattál, nem véletlenül. Habár közgázos órákon már sokat hallhattatok erről a módszerről, az már kevésbé egyértelmű, hogy ez az iskolapadon túli életben is használható! A SMART metódust a tudatos célkitűzés módszereként is emlegetik, mivel segít abban, hogy megvalósítható, belátható, és tényleg elérhető  újévi fogadalmat tehess.

A SMART egy angol mozaikszó (csak ennyi fogalmat hoztunk a régi nyelvtanórákról), ami a következőt takarja:

S – (specific) konkrét

M – (measurable) mérhető

A – (achievable) elérhető

R – (relevant) releváns, fontos

T – (time-based) időben belátható

Ha megvizsgálod a “Jövőre lefogyok” újévi fogadalmat, akkor láthathó, hogy nem tesz eleget a SMART-célkitűzésnek. Azonban ha úgy fogalmazol hogy “ Jövőre szeretnék fél év alatt öt kilogrammtól megszabadulni, méghozzá  a cukrot, kenyeret elhagyó életmód segítségével és a rendszeres futás beiktatásával.”, akkor már sokkal “okosabb” célkitűzést eredményez.

Nem hajt a tatár!

Nincs semmi gond azzal, ha úgy érzed, még homályosak a céljaid a jövő évet illetően. Nem csak az újév bír varázserővel az új szokásokat illetően. Akár márciusban, sőt, augusztusban is hozzá foghatsz egy új hobbi kialakításának.

A lényeg, hogy a célkitűzéseket mindig reálisan, az aktuális élethelyzetedhez mérve határozd meg. Ha rossz perióduson mész át, és nehéz a suli, ne várd el magadtól, hogy új sportba kezdj és minden hétre kiolvass egy szépirodalmi regényt. “Újévi fogadalmat” tenni az év bármelyik részében lehet, hisz úgyis a tervezés és a kitartás visz el a célig.

Sok sikert kívánunk!

Jól látjuk, hogy egy új diákmunka is a céljaid között szerepel? Nézz körül aktuális ajánlataink között, hátha most töltöttük fel a neked valót!

Egyéb