hírfogyasztás 2020-ban

Hírfogyasztás a közösségi média csapdájában

Ha megkérdeznéd a szüleidet, hogy a te korodban honnan értesültek a nagyvilág eseményeiről, valószínűleg a tévét, a rádiót és az újságokat mondanák első helyen. Ma, 2020-ban 25 év telt el a világháló megjelenése óta, és talán már nem túlzás azt állítani, hogy a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé és a hírfogyasztás központjává vált. Azonban amennyire hálásak vagyunk az internet életünket megkönnyítő funkcióiért, pont annyira kell tisztában lennünk az árnyoldalával is. Áss diákszövetkezetünkkel a téma mélyére!

Na, de mi is az internet?

Az internet egy múlt század végén létrejött egy szolgáltatás, ami arra volt hivatott, hogy megváltoztassa a világot. Hogy legyőzze a társadalmi, ideológiai és gazdasági különbségeket, hogy teljes információszabadságot adjon az embereknek, hogy mindenkihez eljuttassa a tudást és a kultúrát, és, hogy a demokrácia csodafegyvere legyen. A világ egy olyan lehetőséget látott benne, ami békét és jólétet hoz el a Földön – miközben összeköt férfit és nőt, időst és fiatalt, gazdagot és szegényt. Ma már sokan nem is gondolnák, de az igazság az, hogy az internetet eredetileg nem hétköznapi használatra és mindennapi kommunikációra tervezték. Valójában hadászati céllal született, és a mostani formájában csak az 1990-es évek elején vált elérhetővé a civil emberek számára.

hírfogyasztás mém

Bár sokan rágták tövig a körmüket miatta, 2000 nem a világvége, hanem inkább a közösségi média megjelenése miatt volt érdekes dátum. Az addig megszokott egyirányú tömegkommunikációt – ahol a tévében csak meghallgathattuk a híreket, de nem reagálhattunk rájuk -, egy olyan új közeg váltotta fel, ahol mi is tartalmakat hozhatunk létre, hozzászólhatunk mások munkájához, és meg is oszthatjuk azokat. A közösségi média uralma átalakította a hírfogyasztás kultúráját: a Facebookkal, Instagrammal, TikTokkal, YouTube-bal – és még sorolhatnánk -, egy olyan kommunikációs tér született meg, ahol a felhasználók is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket.

Hírfogyasztás és véleménybuborék

Bár a fentebb leírtak igazán szép jövő képét vetítik elénk, a jólétért sajnos árat fizetünk. Nemcsak mi tájékozódunk az internetről, hanem ő is egyre többet tanul rólunk. Algoritmusai megfigyelik, mire keresünk rá, mire kattintunk a legtöbbször, mit lájkolunk, mihez szólunk hozzá, hol, mennyi időt töltünk, egy szóval: mi érdekel minket. Talán nem árulunk egy nagy titkot azzal, hogy a Facebook, Instagram, stb. célja, hogy minél több időt töltsünk el rajtuk. Mivel ehhez pedig az szükséges, hogy jól érezzük magunkat, és pozitív megerősítést kapjunk világképünkről, a közösségi oldalak azt mutatják meg nekünk, amiről azt FELTÉTELEZIK, hogy látni szeretnénk.

hírfogyasztás veszélye

Létrejön a saját, személyes, külön bejáratú online világunk – ezt nevezzünk véleménybuboréknak. Az, hogy mi van ebben a buborékban, attól függ, hogy kik vagyunk és mit csinálunk. De az a helyzet, hogy nem mi döntjük el, hogy mi kerül bele. És, ami még fontosabb, hogy nem igazán látjuk, mi marad ki belőle.

Miért veszélyes mindez?

Képzelj el egy világot, ahol csak és kizárólag a saját álláspontoddal találkozol! Ahol nincsenek eltérő vélemények, különböző világnézetek, mert az online tér egyedül a te meggyőződésedet visszhangozza. Ahol nincs helye sem vitának, sem egészséges párbeszédnek, hiszen ellenvélemény híján ezeknek lehetősége sem merül fel. Ahol az alternatív valóságok falat húznak közénk és ellenségeskedést szítanak. Ez egy olyan hely, ahol az emberek boldog tudatlanságban zárkóznak be saját érdeklődésük burkába, és akiben nincs meg az igény arra, hogy kitörjön belőle, fel sem ismeri mindezt.

Gondolj bele, mennyi tudás, tapasztalat és élmény várja, hogy megismerd! Nem baj, ha közösségi oldalakról tájékozódnál, de tedd ezt tudatosan: olvass sokat, lehetőleg minél több forrásból! Ne félj a saját meggyőződésed ellentétét is megismerni! Légy nyitott és kezdeményezz vitát! Az új nézőpontokat kezeld toleranciával! És végül: soha ne mondj nemet az új ismeretre!

Ha pedig gyakorlati tapasztalattal is bővítenéd tudásod, kattints és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

Egyéb