hatékony tanulás

Vizsgaidőszaki hajrá: hatékony tanulás 5 lépésben

Bármelyik egyetemre vagy főiskolára járj, a januári hónap minden intézményben a teljesítményértékelések, a vizsgák ideje. Míg vannak olyan hallgatók, akik hatalmas jegyzetkupacokkal veszik körbe magukat, addig mások az oktatóktól kapott előadásdia-sorok felett mondanak el egy-két imát. Bármennyire is furcsán hangzik, a hatékony tanulás mesterségét is el kell sajátítani: tarts velünk legújabb blogbejegyzésünkben, ami az eredményes és gyors tanulásban lesz a segítségedre!

„Kemény” helyett hatékony tanulás

Azt már bizonyára te is észrevetted, hogy senki sem tanul egyformán. Ez a különbség a tanulási stílusokban keresendő, amelyekből hármat különböztetünk meg:

  • az auditív, vagyis hallásra épülő tanulást,
  • a vizuális, vagy látásra lépülő tanulást,
  • és a kinesztetikus, azaz mozgásra épülő tanulást.
hatékony tanulás a tanulási stílus ismeretében

Annak érdekében, hogy megtanulj hatékonyan és jól tanulni, tudnod kell, hogy a három tanulási stratégia közül melyik számodra a legeredményesebb:

az auditív tanulók imádnak zenét hallgatni, el sem tudják képzelni, hogy ne szóljon a háttérben valami, amikor tanulnak. Pontosan emlékeznek a beszélgetésekre, a szóban hallott ismeretekre, előszeretettel hallgatják vissza az oktatók előadásanyagait. Gyakran sokat beszélnek, mert szeretnek hangosan gondolkodni, így tudják csak igazán hatékonyan elsajátítani az új ismereteket.

A vizuális tanulók szeretik az élénk színeket, ők azok, akik telefirkálják a tankönyveket, és színes jelölőfilccel emelik ki a számukra fontos anyagrészeket. Könnyen értelmezik a grafikonokat, az ábrákat, kiválóan olvasnak térképet, ezzel szemben a szóban halott ismeretek nem igazán ragadnak meg a memóriájukban. Az órákon leginkább a kivetítőt figyelik, kulcsszavakat keresnek, hogy jól használható jegyzetet készíthessenek.

A kinesztetikus tanulókat örökmozgóknak is nevezhetjük. Képtelenek egyhelyben ülni, valamelyik testrészük biztos, hogy mozgásban van. A kezükkel mindig matatnak, állandóan fogdosnak valamit. Bár olvasni nem, kérdezni annál inkább szeretnek, az órákon sosem kerülik az aktív részvételt. Tanulás közben is gyakran fel-alá sétálnak a szobában, hiszen könnyebben visszaidézik a mozgással kísért anyagokat.

Ugye, számodra is ismerős valamelyik? Most, hogy már tudod, melyik csoportba tartozol, lássunk néhány általános tippet, amellyel könnyedén megvalósítható a hatékony tanulás:

1. Tegyél rendet!

Nem azt mondjuk, hogy most kell kitakarítanod az egész házat, viszont mindenképp előremutató, ha legalább a saját íróasztalodon rendet teszel. Alakíts ki egy olyan tanulósarkot, ami világos, és ahol nem zavar senki! Legyen meghatározott helye a jegyzeteknek, a könyveknek, az íróeszközöknek, a lámpádnak és természetesen a laptopodnak (számítógépednek) is! Ami pedig nem visz előre a tanulásban, attól ideje egy időre elbúcsúznod: pakold el szükségtelen, előző féléves anyagokat, vidd ki a konyhába a poharakat, bögréket, tedd karnyújtásnyitól messzebbre a telefonodat! Az íróasztal-kupi leszámolásához itt is találsz még néhány tippet.

a hatékony tanulás alapja a rendrakás

2. Keresgélés helyett rendszerezz!

Nemcsak az íróasztalodon, hanem a virtuális térben is elkél egy kis rend annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen a munka. Itt az idő kitörölni azokat az e-maileket, fájlokat, programokat és applikációkat, amiket nem használsz, és csak a tárhelyedet fogyasztják! A gépeden alakíts ki egy olyan mappastruktúrát, amit egyszerűen átlátsz, és aminek segítségével pillanatok alatt megtalálod azt a fájlt, amire szükséged van. A vizsgaidőszak önmagában is kihívás, ne tedd nehezebbé azzal, hogy hosszú percekig kutatsz egy-egy jegyzet után.

3. Határozd el magad!

Ez az a pont, amikor a saját érdekedben döntened kell: a chatüzenetek, az e-mailek, a kutyád megsétáltatása és a lakás kitakarítása is tud várni, a kötelességeidet azonban nem tudod elodázni. A vizsgaidőpont könyörtelenül közeledik, és ha folyamatosan csak tolod magad előtt a tanulnivalókat, könnyen eluralkodhat feletted a pánik. Fogadd meg, hogy addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg egy adott tananyag-mennyiséget meg nem tanulsz!

hatékony tanulás elhatározással

4. Mennyiség helyett minőség

A hatékony tanulás alapja a tananyag felosztásában rejlik. Bárki bármit mond, soha senki nem tanult még meg egy 400 oldalas könyvet egy éjszaka alatt. Ahelyett, hogy egyben próbálnál meg legyűrni nagy mennyiségeket, készíts egy ütemtervet, amelyben leírod, melyik napra mennyi anyagot szánsz. Egy egész könyv helyett néhány fejezetet sokkal könnyebben sajátítasz el, és téged is sikerélménnyel fog eltölteni az előrehaladás. Ha eddig az utolsó perces halogatók táborát erősítetted, még inkább meg kell tanulnod előre gondolkodni, és okosan gazdálkodni a saját időddel.

5. Jutalmazd meg magad!

Ne gondold, hogy a jutalmazás taktikája csak gyerekeknél működik! Ha elérsz egy kitűzött célt, ajándékozd meg magad egy sétával a kertben, egy 15 perces játékkal a kutyával vagy hallgasd meg a kedvenc számodat az Y Generáció Spotify-on! Pihenni jó dolog, arra azonban vigyázz, hogy ezek a szünetek ne menjenek a tanulás rovására, és véletlenül se felejtsd magad a Netflix előtt 2-3 sorozatrész erejéig.

Úgy érzed, jól haladsz, és most már a diákmunka is belefér az idődbe? Kattints, és nézz szét aktuális állásajánlataink között!

News