Diákmunka állásinterjú helyzetek

Diákmunka állásinterjú 1×1

Készülj a váratlanra!

A sikeres állásinterjú fő ismérveit már korábban megosztottuk veletek, most azonban ideje felfrissíteni az ismereteket! Az előzőekhez képest aktuálisabb, kifejezetten diákmunka állásinterjú tippeket hoztunk, amikkel felkészülhetsz az őszi munkaszezonra!

Habár koordinátoraink a beküldött jelentkezések alapján már célzottan hívnak fel (vagy e-maileznek veletek) a pozíciókkal kapcsolatban, mégis elképzelhető, hogy a diákmunka állásinterjú lesz a döntő, amikor a partnerünk hallgat meg téged.

A sikeres diákmunka állásinterjú = pontos kitöltés

Egy-egy pozícióra való jelentkezéskor meg kell adnod a ráérésed, a készségeidet is. Nagyon fontos, hogy ezeket őszintén, a valóságnak megfelelően töltsd ki. A diákmunka állásinterjú során pontosan felmérik, hogy a jelentkezésben leírtak egyeznek-e a valósággal. Ha a partnerünk valamilyen szoftver ismeretét kéri, csak akkor jelentkezz az állásra, ha már a jelentkezés időpontjában megfelelsz az összes feltételnek!

Ha pedig még nem tervezel munkát vállalni, mérd fel a terepet, hogy azoknál a pozícióknál, amik szóba jöhetnek, mik az elvárások. Egy kis kutatómunka, szorgalom kérdése és a jelentkezéskor már szinte biztosra mehetsz, hogy tiéd lesz az állás!

Valóban társalgási szintű az angolod?

Nagyon sok pozíciónál (beleértve a hostess, vendéglátós állásokat is) társalgási szintű angol nyelvismeretet kérünk. Ennek fényében a diákmunka állásinterjú során partnereink angolul is kérdezhetnek tőled: valószínűleg az interjú ismerkedős részében kezdeményezhetnek idegen nyelvű beszélgetést, hogy felmérjék, valóban naprakész a nyelvtudásod. Erre a szituációra sikeresen készülhetsz angol nyelvű és szintén angol feliratos sorozatokkal, hisz ezekben autentikus szófordulatokat találsz, amikkel igazán lenyűgözheted az interjúztatód. Emellett próbálkozz beszédgyakorlatokkal, próbálj meg a tükör előtt összefüggő témákban beszélni angolul. Esetleg a barátaidat is megkérheted, hogy frissítsétek fel együtt a nyelvtudásotokat.

A diákmunka állásinterjú során

Csoportos feladatok

Ha olyan munkára jelentkezel, aminél csapatjátékosokat keresnek és több emberrel kell kooperálnod (egy gyorséttermi munka is ilyen), csoportos feladatokat adhatnak ki a diákmunka állásinterjú során. Kérhetik, hogy kisebb csapatokban dolgozzatok ki egy stratégiát vagy oldjatok meg egy feladatot a céggel kapcsolatban. Ilyenkor figyelik hogy ki mennyire csapatjátékos, hogyan veszi ki a részét a feladatokból, majd visszacsatoláskor kíváncsiak az egyéni megélésekre is. A lényeg, hogy légy nyitott másokra és a feladatokra is, emellett nyugodtan fejstd ki a legmerészebb töleteidet is! A kreativitás és a kíváncsiság mindig nyerő.

Fejtörő és kacifántos HR-kérdések: van kiút!

“Szerinted mik a cég javítandó pontjai?” “Tudsz említeni egy szituációt, amikor hibáztál?” “Mi tetszik legjobban a szakban, amire jársz?” Ilyen váratlan kérdések is felbukkanhatnak az állásinterjún (bár tény, hogy ritkábban, mint egy angol beszélgetés). Ezekre felkészülni nehéz, azonban nem lehetetlen. A kellemetlen szituációt némi kutatómunkával védheted ki. Ha diákmunka állásinterjúra készülsz, mindenképpen:

  • Nézz utána a cégnek, ahova készülsz! Olvasd el a “Rólunk”-részt, tájékozódj a céljaikról és gondold át, ez neked miért szimpatikus. Nem azt várják, hogy visszaszajkózd a weboldalon olvasottakat, hanem azt, hogy reflektálj rá.
  • Legyen kész válaszod arra, miért szeretnél most az adott területtel foglalkozni! Mi motivál, hogy az adott munkakörben dolgozz? Milyen hosszú távú előnyöd származik ebből?
  • Mik voltak az eddigi munkatapasztalataid és miként profitáltál belőlük?

Ha ezeket a kérdéseket gondosan végigveszed, biztosan ki tudod majd vágni magad a váratlan szituációkból is.

A diákmunka állásinterjú folyamán nehezebb kérdéseket is kaphatsz.

Máris szeretnél körülnézni, milyen pozícióban próbálhatnád ki magad? Nézd meg aktuális nyitott pozícióinkat vagy keress gyakorlati helyet a szakmai karrier programunk kínálatában!

Egyéb